Peste 750 de pacienti cu hepatita C au primit aprobare pentru tratamentul fara interferon, dupa analizarea a 978 de dosare, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Peste 750 de pacienti cu hepatita C au primit aprobare pentru tratamentul fara interferon, dupa analizarea a 978 de dosare, a declarat, marti, pentru MEDIAFAX, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Tratamentul este destinat pacientilor cu hepatita cronica virala C hepatitei cronice virale C si ciroza hepatica C cu stadiul IV de fibroza sau care au fost supusi transplantului.

"Pot spune ca pana la data de 16 decembrie au fost depuse 1.230 de dosare pentru tratamentul fata interferon. Pana in data de 22 decembrie au fost analizate 978 de dosare. Fac mentiunea ca analiza acestor dosare este laborioasa, nimic nu este facut la intamplare sau sub presiune", a spus Vasile Ciurchea.

Comisia de specialitate a CNAS a aprobat pana in 22 decembrie, 752 de dosare, din totalul celor 978 analizate, iar 226 de dosare au fost respinse. "Mai fac o mentiune: un dosar poate fi respins atunci cand lipsesc anumite acte, sau anumite analize, sau anumite rezultate. Dupa completarea dosarelor acestea pot fi depuse din nou. Asadar procesul este continuu", a mai spus presedintele CNAS.

El a mai spus ca toti pacientii care intrunesc conditiile pentru a obtine tratamentul fara interferon il vor obtine, indiferent care este numarul lor. "Initial am estimat ca ar putea fi 5.000 de bolnavi, vom vedea. Dar, repet, de vor fi 5.000 - 6.000 sau 3.000, toti vor primi tratament. Nu am pus nicio limita. Mai mult, tratamentele vor fi platite numai daca analizele arata ca pacientul s-a vindecat", a adaugat Ciurchea.

Romanii sunt printre primii pacienti europeni care beneficiaza de tratament fara interferon, a mai spus presedintele CNAS, remarcand ca multi s-au dus pana acum in India sa si-l cumpere sau catre alte surse. "As vrea ca bolnavii sa inteleaga ca pentru a lua acest tratament este nevoie, in primul rand, de recomandarea medicului specialist sustinuta de rezultatele analizelor. Altfel spus, pacientii fac anumite analize si, in functie de rezultate, medicul face recomandarea tratamentului fara interferon. In prima etapa, am aprobat administrarea tratamentului fara interferon pentru pacientii cu fiborza hepatica stadiul IV si posttrasplant. Cat de curand vom avansa si la stadiul III. As ruga bolnavii sa aiba rabdare si, mai ales, sa nu ia medicamente fara aviz medical, pentru ca se expun unui risc major", a adaugat Ciurchea.

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

Un pacient cu hepatita C, care a primit aprobare pentru tratament, trebuie sa faca analize de sange in fiecare saptamana. El semneaza inainte ca va respecta programul de tratament si va pastra recipientele in care a avut medicamentele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.