Motivele pentru care unul sau mai multe colinde de Craciun par sa ramana "captive" in mintile ascultatorilor, enervandu-i uneori pe acestia, au fost dezvaluite, recent, de cercetatorii de la Universitatea Arkansas din Statele Unite ale Americii, informeaza dailymail.co.uk.

"Unul dintre cele mai bune lucruri care au legatura cu sezonul sarbatorilor de iarna este reprezentat de muzica acestora, insa, uneori, Craciunul risca sa devina deprimant, atunci cand unul dintre aceste colinde ramane captiv in mintile ascultatorilor", se afirma in debutul articolului publicat pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail.

Exista mai multi factori declansatori, precum mirosul prajiturilor de Craciun, o vitrina frumos impodobita cu decoratiuni de sezon, din cauza carora oamenii au uneori impresia ca in mintea lor s-a activat un veritabil "cor" care fredoneaza una sau mai multe colinde. Expertii in psihologie spun ca motivul pentru care colindele incep sa fie "auzite" exact in acele momente consta intr-un fel de "vierme de ureche" ("earworm" - un fragment muzical usor de retinut, care se repeta de multe ori in mintea unei persoane, pentru mult timp dupa ce auditia sa s-a incheiat, n.r.).

"Un «vierme de ureche» este in general un scurt fragment dintr-o compozitie muzicala, de obicei un refren, adeseori interpretat de un cor, pe care oamenii il aud in mod repetat in mintile lor, ca si cum fragmentul ar fi difuzat in bucla", a explicat Elizabeth Margulis, directorul Music Cognition Lab din cadrul Universitatii Arkansas din Statele Unite.

Potrivit acestui studiu, ce a fost prezentat la International Conference on Music Perception and Cognition, 91% dintre cei chestionati au raportat faptul ca au un "vierme de ureche" cel putin o data pe saptamana. Un sfert dintre persoanele participante la studiu au spus ca acest lucru li se intampla de mai mult de o data pe zi.

Oamenii de stiinta au fost intrigati de acest fenomen si au intampinat dificultati serioase atunci cand au dorit sa il studieze, deoarece nu exista nicio metoda concreta pentru a anticipa momentul in care o persoana devina "victima" acestei manifestari.

Citeste si:
TOP 10 cele mai frumoase colinde românești
TOP 10 cele mai frumoase...

De asemenea, nu exista niciun motiv care sa tina de rima pentru a explica tipurile de colinde de Craciun - triste sau pline de bucurie - care raman cel mai mult timp blocate in mintile ascultatorilor.

Exista insa mai multe posibile elemente declansatoare, iar unul dintre ele este memoria.

Uneori, oamenii rememoreaza lucruri care sunt asociate cu amintiri fericite, alteori anumite momente sentimentale declanseaza o amintire, iar, in alte cazuri, anumite evenimente triste sunt asociate cu un fragment muzical.

Alte teorii afirma ca acesti "viermi de urechi" sunt asociati cu memoria, cu stimulii externi si cu elementele personale pe care oamenii le extrag din acestia, potrivit unui articol aparut in publicatia Atlas Obscura. Potrivit unei alte teorii, cu cat oamenii aud de mai multe ori un cantec, cu atat este mai probabil ca acel fragment muzical sa le ramana in minte. In cadrul unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stiinte Aplicate din Lucerna si de la Universitatea Sheffield, acestia au analizat 50 de tipuri diferite de stiluri muzicale si au observat faptul ca fragmentele muzicale care genereaza "viermi de ureche" includ, de obicei, note cu durate mai lungi, dar cu inaltimi ale sunetelor mai mici.

Citeste si:
Radio ZU este încă o dată radioul comercial numărul 1 din București...
Radio ZU devine încă o dată...

Acelasi studiu sugereaza ca persoanele care sufera de nevroza sau care prezinta forme reduse de comportament obsesiv-compulsiv sunt invadate de "viermi de ureche" mai des si pentru perioade mai indelungate de timp.

James Kellaris, profesor de marketing la Universitatea din Cincinnati, autorul unui studiu despre influenta muzicii asupra memoriei, a formulat la randul sau o noua teorie: "In plus fata de trasaturile cantecului respectiv si trasaturile de personalitate ale oamenilor (precum nevroza moderata sau expunerea ridicata la muzica), situatia de moment reprezinta un al treilea factor declansator. Se pare ca «viermii de ureche» se activeaza mai des atunci cand «victima» lor este obosita, stresata sau cand trandaveste".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.