Aproximativ un milion de romani sufera de insuficienta cardiaca, respectiv 4,7 la suta din populatia de peste 35 de ani, dar noua din 10 romani nu stiu ca au aceasta afectiune, conform celui mai recent studiu realizat de Societatea Romana de Cardiologie.

"In urma cu doua decenii, insuficienta cardiaca era considerata stadiul final al evolutiei bolilor cardiovasculare si o boala fatala. In anii 2000 insa, descoperirile din domeniul medicinei au transformat insuficienta cardiaca intr-o boala tratabila. Principiile si strategiile de tratament inovatoare, precum si dispozitivele medicale de ultima generatie cresc speranta de viata a pacientilor cu insuficienta cardiaca. Insa, este obligatoriu ca pacientul sa se prezinte in timp util la medic si afectiunea sa fie diagnosticata intr-un stadiu cat mai incipient", a declarat medicul Dragos Vinereanu, seful Sectiei de cardiologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, la lansarea studiului.

Insuficienta cardiaca este o boala cronica in care inima nu pompeaza suficient sange spre organe pentru a sustine functionarea acestora. Cele mai frecvente cauze ale insuficientei cardiace sunt boala coronariana ischemica cronica, infarctul miocardic, hipertensiunea arteriala, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile si malformatiile congenitale cardiace.

Respiratia grea, capacitatea de efort scazuta, starea de oboseala care impiedica pacientul sa isi desfasoare activitatile curente sunt cateva dintre simptomele insuficientei cardiace, scrie MEDIAFAX.

"Este nevoie sa se acorde mai multa atentie insuficientei cardiace deoarece este una dintre principalele afectiuni grave care genereaza costuri majore in sistemul de sanatate prin tratamentele si dispozitivele necesare, prin numarul mare de spitalizari, prin dezinsertia sociala a acestora. In Romania sunt aproximativ 1 milion de pacienti care sufera de insuficienta cardiaca, respectiv 4,7% din populatia de peste 35 de ani. Dintre acestia, noua din 10 nu stiu ca sufera de aceasta afectiune", a precizat Gabriel Tatu-Chitoiu, medic cardiolog la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca si presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

Citeste si:
Buhnici, luat în vizor de CNCD: ”Condiția femeii din România e una...
Consiliul pentru Combaterea...

Cresterea nivelului de informare al populatiei cu privire la diagnosticul si tratamentul insuficientei cardiace, crearea unei baze de date nationale cu pacientii care sufera de insuficienta cardiaca, dezvoltarea unitatilor medicale specializate in tratamentul acestei afectiuni cardiovasculare si asigurarea monitorizarii pacientilor in cadrul asistentei medicale primare sunt masurile care ar trebui implementate in Romania pentru a imbunatati situatia pacientilor, conform Societatii Romane de Cardiologie.

"Insuficienta cardiaca este o boala tratabila al carei impact asupra calitatii vietii pacientilor poate fi diminuat daca afectiunea este diagnosticata in stadii timpurii. Insa, in Romania, foarte putini dintre pacienti stiu care sunt semnele si simptomele bolii, care sunt factorii de risc care pot duce la aparitia acesteia si se prezinta la medic atunci cand boala este deja instalata, iar calitatea vietii pacientului a scazut considerabil", a adaugat medicul Ovidiu Chioncel, seful de sectie de cardiologie la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" Bucuresti.

Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

"Populatiei ii este mai teama de cancer, fara sa stie ca mortalitatea prin cancer este de doua ori si jumatate mai mica decat mortalitatea prin bolile cardiovasculare, adica de aproape 20% pe an la un bolnav care sufera de insuficienta cardiaca. Daca vorbim despre cancer, cea mai mare parte a populatiei este speriata. Daca vorbim despre insuficienta cardiaca, lucrurile nu stau asa. Atat pacientii, cat si o mare parte a personalului medical ajung sa recunoasca boala prea tarziu", a declarat medicul Ioan Mircea Coman, sef de sectie de cardiologie la Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" si presedinte al Fundatiei Romane a Inimii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.