Politia Romana a inregistrat, in primele sase luni ale acestui an, 14.616 cazuri de furturi din locuinte. Asta inseamna ca peste 80 de locuinte sunt sparte in Romania in fiecare zi.

Nicaieri nu esti in deplina siguranta iar in fiecare oras exista cel putin un cartier sau o zona unde hotii par sa actioneze cu predilectie.

Nu doar cartierele rau famate sunt intens circulate de hoti, ci si cartierele de lux, care reprezinta un adevarat paradis pentru spargatorii de locuinte. Hotii fura in fiecare zi bani si obiecte in valoare de zeci de mii de euro, iar proprietarii isi dau intotdeauna seama de asta dupa ce deja este prea tarziu.

Retelele sociale te fac vulnerabil

Conform unui articol aparut in publicatia The Telegraph, persoanele care au conturi pe retelele de socializare precum Facebook, Instagram sau Twitter sunt mult mai vulnerabile in fata hotilor.

Iar asta nu e totul: aceste persoane ar putea sa plateasca mai mult pentru asigurarea locuintei in Marea Britanie, deoarece sunt foarte usor de supravegheat de catre hoti, iar postarile lor de pe retelele sociale reprezinta adevarate „invitatii” la spargerea locuintelor. Infractorii afla cu exactitate care sunt zilele in care proprietarii sunt plecati de acasa si pot actiona in voie.

Locurile unde legea se face cu cutitul

Ferentari este cel mai periculos cartier din Bucuresti, iar faima lui a ajuns si in Occident.

In 2014, publicatia britanica Daily Mail a postat un top 10 al locurilor pe care orice turist trebuie sa le evite cu orice pret. Pe primul loc in lume s-a aflat cartierul Stolipinovo din Bulgaria. Locul 2 a fost ocupat de Bogota, capitala Columbiei, iar pe locul trei s-a aflat cartierul Golyanovo din Moscova. Locul 4 la nivel mondial a fost ocupat de cartierul bucurestean Ferentari. Aici, in decurs de 18 luni, au fost inregistrate 378 de crime si tentative de omor, 1.881 de autoturisme sparte sau furate, 12.299 de acte de violenta si 2.551 de jafuri.

Cartierul Rahova are o reputatie aproape la fel de proasta, iar peisajele sunt dezolante, cu mormane de gunoi care zac timp de mai multe saptamani printre blocuri. Un alt cartier din capitala pe care oamenii tind sa il evite cu orice pret este Giulesti-Sarbi.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Oamenii responsabili iau masuri de siguranta

Persoanele responsabile si preocupate de siguranta lor si a membrilor familiei iau intotdeauna masuri, indiferent daca locuiesc la casa sau la apartament. Iata ce ar trebui sa faci daca vrei sa nu devii una dintre victimele hotilor si spargatorilor de locuinte:

1. Atentie la caile de acces in locuinta

Achizitioneaza o usa care are toate avizele de siguranta din partea expertilor din cadrul Politiei. O astfel de usa este special conceputa pentru a fi foarte greu de deschis de catre spargatori, iar distrugerea ei este aproape imposibila. In plus, daca locuiesti la casa, achizitioneaza un sistem de automatizare pentru portile culisante. In acest fel, hotii nu vor mai putea deschide poarta in absenta ta, iar tu nu vei mai fi nevoit sa cobori din masina in timpul noptii pentru a deschide poarta, devenind, astfel, vulnerabil in fata unui atac prin surprindere. Astfel de sisteme sunt foarte practice si se gasesc pe piata la preturi pentru toate buzunarele, dupa cum vedem la spy-shop.ro.

Citeste si:
Au fost găsiți hoții care i-au spart casa lui Culiță Sterp. Aceștia...
Au fost găsiți hoții care...

2. Cunoaste-ti vecinii

Este mult mai dificil in prezent sa te imprietenesti cu vecinii decat era in urma cu doar cateva zeci de ani, cu exceptia situatiei in care locuiesti intr-un cartier marginas sau in mediul rural. Asta inseamna ca tu trebuie sa faci primul pas. Incearca sa te imprietenesti cu vecinii tai sau incearca sa afli daca pot fi de incredere, deoarece ai putea apela la ei in caz de nevoie.

3. Cunoaste-ti cartierul

Este foarte important sa stii care sunt strazile rau famate din cartierul in care locuiesti, pentru ca tu si membrii familiei tale sa le evitati mai ales in timpul noptii.

4. Cumpara draperii

Draperiile reprezinta cea mai simpla metoda prin care ii poti impiedica pe „curiosi” sa afle cum arata casa ta in interior si ce ar putea gasi acolo. Statisticile arata ca cei mai multi dintre hotii oportunisti se uita pe fereastra si dau lovitura doar atunci cand vad ceva de valoare in locuinta victimei, conform blogului cammy.com.

Citeste si:
Ghidul jachetelor de primăvară: Cele mai frumoase 20 de modele cu...
Ghidul jachetelor de...

5. Cumpara surse de lumina automate

In general, hotii nu sunt criminali si evita confruntarile cu victimele, de aceea vor evita sa sparga o locuinta daca vad ca luminile sunt aprinse. Cumpara un set de becuri automate, care se aprind la lasarea serii si se sting dimineata. In acest fel vei da mereu impresia ca esti acasa, chiar daca ai plecat in concediu pentru o perioada de doua saptamani.

6. Atentie la persoanele pe care le lasi sa intre in casa

Multi hoti se deghizeaza in lucratori la gaze sau electricitate, suna la usa si patrund in apartament sub pretextul unui control de rutina sau a unei avarii la reteaua blocului. Atunci cand proprietarul nu este in casa, hotii fura obiectele valoroase aflate la indemana si dispar fara urma. Nu lasa niciodata persoanele necunoscute sa intre in casa decat dupa ce ti-au aratat cartea de identitate si legitimatia de lucru. In plus, fii intotdeauna cu ochii pe ei, indiferent cat de mult dureaza lucrarile pe care le au de efectuat.

Citeste si:
Monica Odagiu și-a speriat de moarte fanii. Actrița a ajuns piele...
Monica Odagiu și-a speriat de...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.