Nicusor Constantinescu a cerut, marti, Tribunalului Constanta, modificarea controlului judiciar si inlaturarea interdictiei de a-si exercita functia de presedinte al Consiliului Judetean, solicitarea sa fiind respinsa, insa decizia instantei nu este definitiva.

“In dosarul Centrului Militar am sesizat Tribunalul Constanta, deoarece Curtea de Apel Constanta inca nu a fost sesizata cu solutionarea cauzei in cadrul apelului formulat de catre noi, cu o cerere privind revocarea controlului judiciar, respectiv de modificare a acestuia in scopul inlaturarii interdictiei de a exercita activitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, fiind motivat de faptul ca anterior Curtea de Apel Constanta, in mod definitiv, intr-un alt dosar, a dispus inlaturarea interdictiei de exercitare a functiei de presedinte al Consiliului Judetean”, a declarat marti, avocatul lui Nicusor Constantinescu, Marius Mocanu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a mai spus ca aceasta cerere a fost respinsa, dar ca a fost deja formulata contestatie la Curtea de Apel Constanta, care probabil va fi solutionata pana la sfarsitul acestei saptamani.

In dosarul Centrului Militar Zonal Nicusor Constantinescu a fost condamnat de Tribunalul Constanta, la sfarsitul lunii octombrie, la trei ani si jumatate de inchisoare pentru abuz in serviciu. El are mai multe interdictii, printre care si pe aceea de a-si exercita functia de presedinte al Consiliului Judetean.

In urma condamnarii in acest dosar, care insa nu este definitiva, presedintelui CJ Constanta ii este interzis sa isi exercite dreptul de a ocupa o functie publica, dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat pe o durata de cinci ani dupa executarea pedepsei inchisorii, dupa gratierea totala ori a restului de pedeapsa, dupa implinirea termenului de prescriptie a executarii pedepsei sau dupa expirarea termenului de supraveghere a liberarii conditionate.

Citeste si:
Ana Morodan, primele declarații după ce a fost prinsă conducând...
Ana Morodan, primele...

Nicusor Constantinescu a fost obligat la plata sumei de 72.642,7 lei, actualizata cu indicele inflatiei la data efectuarii platii, catre partea civila Ministerul Apararii Nationale - Statul Major General, restul pretentiilor civile formulate de MApN fiind respinse ca nefondate.

De asemenea, Nicusor Constantinescu este obligat la plata sumei de 8.000 de lei reprezentand cheltuieli judiciare catre stat.

Decizia Tribunalului Constanta nu este definitiva si a fost atacata cu apel.

In acest dosar, Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata, la sfarsitul lunii aprilie 2014, de procurorii anticoruptie, pentru abuz in serviciu in forma continuata, el fiind acuzat ca, in perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta.

In rechizitoriul procurorilor se arata ca, in perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Nicusor Constantinescu nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos, in mai multe randuri, obligatiile de presedinte al CJ Constanta, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol, "consiliile judetene/locale si ale sectoarelor municipiului Bucuresti sunt obligate sa asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalatiile de telecomunicatii, sistemele si serviciile informatice, autoturismele, alte dotari si materiale, precum si fondurile necesare desfasurarii activitatii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotarare a Guvernului". Astfel, in raport de functia publica detinuta, Nicusor Constantinescu nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, si a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a acestei institutii, potrivit DNA.

Citeste si:
Nicusor Constantinescu - condamnat definitiv la 10 ani de inchisoare
Nicusor Constantinescu -...

Procurorii il acuzau pe Nicusor Constantinescu si ca a incercat de mai multe ori sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa, fapte care au provocat vatamari ale drepturilor si intereselor legale ale Ministerului Apararii Nationale, precum si pagube acestei institutii.

Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, Nicusor Constantinescu nu ar mai fi asigurat piese de schimb si consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal si, la cererea Consiliului Judetean Constanta, au fost intrerupte si serviciile de telefonie prestate de diversi operatori, "posibilitatile de comunicare ale unitatii militare fiind paralizate".

In aceeasi perioada, Consiliul Judetean Constanta ar fi adoptat doua hotarari prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care il ocupa, insa ambele au fost anulate ca urmare a unor actiuni in justitie.

Citeste si:
Legea pensiilor a fost respinsa de Senat
Legea pensiilor a fost...

In 2010, Nicusor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de paza a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza cladirii a fost asigurata de catre personalul unitatii, desi in interior se afla armament si munitie de razboi, precum si documente clasificate, preciza DNA.

Activitatea Centrului Militar Zonal Constanta a fost serios tulburata din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilitatilor si a serviciilor de paza, dupa rezilierea de catre Nicusor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. In anul 2011, Consiliul Judetean Constanta a finantat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, in anul 2012 suma alocata unitatii a fost zero lei, iar in anul 2013 a fost achitata suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, in anii precedenti, preciza DNA.

Sumele repartizate de Consiliul Judetean Constanta Centrului Militar Zonal au fost insa insuficiente, unitatea militara inregistrand debite importante la furnizorii de utilitati care au formulat actiuni in justitie pentru recuperarea acestor sume.

Citeste si:
Mircea Basescu va afla pe 11 septembrie daca va fi eliberat...
Mircea Basescu va afla pe 11...

Aceste demersuri retinute in sarcina lui Nicusor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apararii Nationale in cuantum de 67.211,32 de lei, au stabilit procurorii.

Nicusor Constantinescu a avut interdictia de a-si exercita functia si in alt dosar, cel in care este acuzat de procurorii DNA de un prejudiciu de opt milioane de euro, dar aceasta a fost inlaturata in urma cu trei saptamani de Curtea de Apel Constanta.

In cazul in care decizia magistratilor ii va fi favorabila la urmatoarea instanta, atunci Nicusor Constantinescu va reveni in functia de presedinte al Consiliului Judetean Constanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.