Una dintre cele mai apreciate traducatoare de limba engleza, a murit la varsta de 91, in noaptea de joi spre vineri, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentantii Uniunii Scriitorilor din Romania.

Potrivit surselor citate, Antoaneta Ralian fusese internata in spital in ultima perioada.

Pe de alta parte, Denisa Comanescu, directorul general al Humanitas Fiction, a declarat, pentru MEDIAFAX, ca Antoaneta Ralian era grav bolnava si a fost internata la Spitalul Elias din Bucuresti din 17 noiembrie. Potrivit acesteia, Antoaneta Ralian a murit joi, la 23.30.

Antoaneta Ralian va fi inmormantata duminica, la Cimitirul Evreiesc din Bucuresti.

Antoaneta Ralian, nascuta pe 24 mai, 1924, absolventa a Facultatii de Litere din Bucuresti, a fost unul dintre cei mai productivi si apreciati traducatori din engleza din Romania. A fost redactor de carte la editura Univers. A semnat peste 120 de traduceri (preponderent romane, dar si piese de teatru) din autori prestigiosi: D.H. Lawrence, Thomas Hardy, Henry James, Virginia Woolf, J.D. Salinger, Lawrence Durrell, Salman Rushdie, Tennessee Williams, Raymond Federman, Russell Banks, Saul Bellow, Iris Murdoch etc.

A contribuit la volume colective in care a descris trairi, experiente si intalniri marcante ("Cartea cu bunici", "Prima mea calatorie in strainatate", "Prima mea tigara" etc.).

A primit premii si diplome de excelenta din partea Uniunii Scriitorilor din Romania, a Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti, a revistei Observator cultural si a Departamentului de Stat al SUA.

La Targul International de Carte Gaudeamus din 2010 s-a infiintat Premiul special pentru traduceri care ii poarta numele, se arata pe site-ul editurii Humanitas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.