Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, trimis in judecata in mai multe dosare, a anuntat, miercuri, ca demisioneaza din functia in care a fost ales in 2012, spunand ca face acest gest dupa ce oamenii au cerut in strada schimbarea clasei politice.

Cristinel Bigiu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Consiliului Judetean Buzau la finalul unei sedinte extraordinare a CJ, spunand ca gestul sau nu este o recunoastere a vinovatiei sale in cazul in care este judecat la Tribunalul Calarasi, ci o reactie la cerintele oamenilor care au iesit in strada si au solicitat schimbarea clasei politice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Mi-am inaintat demisia din functia de presedinte, nu am facut-o pana acum pentru ca nu am vrut sa fie interpretata ca o vina in dosarul in care am fost retinut, sunt nevinovat si sper sa se dovedeasca asta in instanta. Am considerat moral sa-si dau demisia dupa ce oamenii au strigat in strada demisia clasei politice, demisia mea, nu ma refer aici la cei trimisi de partid cu lectiile invatate, ci la oamenii normali care au iesit in strada. Eram suspendat din functie si oricum nu ma mai intorceam vreodata la sefia Consiliului Judetean. Din respect pentru oameni am decis sa-mi dau demisia acum", a declarat Cristinel Bigiu.

Totodata, el a afirmat ca asteapta sa vada daca gestul sau va fi urmat si de alti politicieni din Buzau. "S-a vorbit mult de moralitate, am considerat ca e un gest moral sa-mi dau demisia. Sunt curios daca si consilierii mei PNL cu care am facut campanii in ultimii 15-16 ani au moralitate sau doar vorbesc de moralitate. E vorba de consilierii cu care am facut campanii, care mi-au fost alaturi in toti acesti ani", a spus Bigiu.

Pe de alta parte, Bigiu a precizat ca, in ceea ce in ce priveste activitatea Consiliului Judetean, bunul mers al lucrurilor nu a fost si nu va fi afectat intrucat atributiile sale au fost preluate de vicepresedintele Petre Emanoil Neagu.

De asemenea, Bigiu a declarat ca nu va mai face politica si ca se va intoarce in mediul privat. "Am incheiat cu viata politica, nu ma mai intorc. O sa revin in mediul privat", a declarat Cristinel Bigiu, mentionand ca regretul cel mai mare este acela ca proiectele propuse la inceput de mandat nu au putut fi finalizate.

Citeste si:
Un nou cutremur a avut loc în România. Ce intensitate a avut acesta
Un nou cutremur a avut loc în...

Cristinel Bigiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 pana in mai 2007, apoi senator, in mandatul 2008-2012, a fost suspendat din functia de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, in decembrie 2014, dupa ce a fost arestat preventiv pentru luare de mita.

In februarie 2015, Cristinel Bigiu a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si conflict de interese in forma continuata si pentru tentativa de spalare a banilor, iar finul sau, Florin Colgiu, pentru complicitate la aceste infractiuni.

In rechizitoriul procurorilor DNA se arata ca, in perioada noiembrie 2013 - decembrie 2014, Cristinel Bigiu a cerut, iar in 20 decembrie 2013, respectiv 6 decembrie 2014 a primit sumele de 45.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, prin intermediari, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, respectiv aprobarea atribuirii catre firma Asociatia pentru Dezvoltare, Inovatie, Cultura si Antreprenoriat (ADICA) Calarasi, prin procedura directa, a doua contracte, precum si aprobarea platilor aferente, dupa receptionarea lucrarilor. Cele doua contracte vizau elaborarea primelor doua componente ale "Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau 2014-2020".

Citeste si:
Cătălin Moroșanu: Mi-a plăcut foarte mult de I.C. Brătianu
Moroșanu, despre modelul său...

Florin Colgiu a fost deja condamnat, dosarul fiind disjuns de procurori dupa ce Florin Colgiu si-a recunoscut faptele de care a fost acuzat. Astfel, in mai, Tribunalul Calarasi l-a condamnat pe Florin Colgiu la trei ani si patru luni de inchisoare cu executare, decizia fiind atacata cu apel la Curtea de Apel Bucuresti.

In octombrie, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au desfiintat decizia data de Tribunalul Calarasi si l-au condamnat pe Colgiu la doi ani si trei luni de inchisoare cu suspendare si la prestarea a 100 de zile de munca in folosul comunitatii, decizia fiind definitiva.

Cristinel Bigiu a fost trimis in judecata si in dosarul lui Cristian David, fost ministru al Internelor si Reformei Administrative in perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008. Astfel, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Cristian David pentru luare de mita, iar pe Marian Cristinel Bigiu, prefect al judetului Buzau la data comiterii faptei, pentru spalarea banilor.

Citeste si:
Adrian Oros a demisionat din grupul PNL de la Senat. „Cel mai...
Adrian Oros a demisionat din...

Potrivit procurorilor, in 2007, Cristian David ar fi intervenit la prefectul de atunci al judetului Buzau, Cristinel Bigiu, in vederea stabilirii dreptului de proprietate in cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de catre Comisia Judeteana Buzau pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

In octombrie 2015, seful suspendat al CJ Buzau, Cristinel Bigiu, a fost trimis in judecata de DNA intr-un alt dosar, alaturi de directorul suspendat al RA-APPS, Gabriel Surdu.

Potrivit DNA, directorul suspendat al Regiei Autonome-Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), Gabriel Surdu, aflat sub control judiciar, a fost trimis in judecata pentru cumparare de influenta, iar presedintele suspendat al Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, pentru trafic de influenta, el fiind, la randul sau, sub control judiciar, masura impusa dupa ce magistratii l-au trimis in judecata intr-un alt dosar, in care este acuzat de luare de mita in forma continuata, in urma unui flagrant organizat iarna trecuta.

Citeste si:
Președintele Volodimir Zelenski anunță eliberarea a două localități...
Președintele Volodimir...

Procurorii sustineau ca, in august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit presedintelui CJ Buzau, Cristinel Bigiu, suma de 3.894.301,91 lei, mai exact 878.222,47 euro, reprezentand 8% din valoarea unui contract in valoare de aproape 11 milioane de euro, avand ca obiect "Proiectarea si executia modernizarii drumurilor de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare in comuna Ghergheasa, judetul Buzau", urmand ca suma de bani sa fie data in mai multe transe, la momentul efectuarii platilor catre societatea executanta.

In aceeasi luna, Surdu i-a remis, sustineau procurorii, printr-un intermediar, lui Bigiu, drept prima transa, suma de 75.000 de euro, pentru a interveni pe langa primarul unei comune din judetul Buzau, in vederea atribuirii contractului de lucrari respectiv.

In rechizitoriu, procurorii afirmau ca, in august 2013, in contextul unei intalniri pe care au avut-o intr-un restaurant din Bucuresti, inculpatul Georgian Gabriel Surdu i-a solicitat lui Marian Cristinel Bigiu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, sa-i faciliteze obtinerea unor contracte de lucrari publice in judetul Buzau, pentru o firma pe care primul o administra prin intermediar.

Conform sursei citate, Bigiu a fost de acord cu cererea lui Surdu si i-a promis ca il va sprijini sa obtina un contract de lucrari pentru firma respectiva, intr-o comuna din Buzau. La randul sau, Surdu i-a promis presedintelui CJ Buzau ca-i va remite 8% din valoarea contractului, in schimbul interventiei sale pe langa primarul localitatii respective, in vederea castigarii licitatiei, spuneau anchetatorii.

De asemenea, cei doi au convenit ca prima transa, de 75.000 de euro, sa fie data la cateva zile de la momentul discutiei, lucru care s-a si intamplat, banii fiindu-i remisi lui Bigiu printr-un intermediar.

Potrivit DNA, in 21 mai 2014, tot in baza celor stabilite de Bigiu, intre primaria comunei respective si firma controlata de Surdu a fost incheiat un contract de lucrari avand ca obiect "Modernizare drumuri de interes local si retea publica de canalizare si statie de epurare", in valoare de 48.678.773,89 lei (10.977.780,91 euro).

Procentul din valoarea contractului promis lui Bigiu de Surdu, adica 8 la suta, se ridica la suma de 878.222,47 euro, din care acesta din urma achitase o prima transa de 75.000 de euro, aratau procurorii DNA, mentionind ca s-a instituit sechestru asigurator asupra a doua imobile aflate in proprietatea lui Cristinel Bigiu, pana la concurenta sumei de 75.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.