Agentul termic nu va fi oprit in aceasta iarna in Capitala, a declarat, vineri, ministrul in exercitiu al Energiei, Andrei Gerea, dupa ce RADET a anuntat ca Bucurestiul ar putea ramane fara apa calda si caldura, ca urmare a unei datorii a ELCEN catre Romgaz.

"Vreau sa repet un mesaj pe care l-am transmis si pana acum: dau asigaruri bucurestenilor ca nu va fi oprit agentul termic in aceasta iarna. Avem consultari permanente, sunt discutii, toata lumea a inteles, de la furnizorii de gaze pana la furnizorii de agent termic, ca trebuie facut un efort pentru ca bucurestenii sa nu sufere din cauza unor datorii istorice acumulate de RADET", a transmis Gerea, printr-un comunicat al ministerului.

Andrei Gerea a afirmat ca respinge incercarile de manipulare sau politizare ale acestui subiect.

"Respingem cu fermitate orice incercari de manipulare sau de politizare a acestui subiect, mai ales in aceasta perioada de efervescenta sociala, si facem apel la responsabilitate din partea tuturor partilor. Respingem orice fel de tentativa de alarmare gratuita a populatiei. Ne vom face datoria pana cand vom preda mandatul la ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, in asa fel incat sa nu existe, cel putin din punctul de vedere al furnizarii agentului termic, probleme in aceasta iarna. Speram in continuare la o atitudine responsabila si de colaborare din partea RADET si a Consiliului Municipal", a completat Gerea.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti a anuntat, vineri dupa-amiaza, ca Bucurestiul ar putea ramane fara apa calda si caldura, dupa ce Romgaz a comunicat ELCEN ca sisteaza furnizarea gazelor naturale, incepand de vineri, ora 12.00. RADET nu preciza daca Romgaz a procedat la oprirea gazelor sau nu.

Directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a declarat, vineri seara, pentru MEDIAFAX, ca Romgaz nu a intreruput livrarile de gaze naturale catre ELCEN, fiind vorba doar despre un avertisment. "Avem caldura si apa calda la nivelul solicitarilor facute de RADET. Romgaz a notificat ca daca nu platim astazi ne intrerupe gazele. A fost doar un avertisment", a afirmat Nicolaescu.

El a spus ca ELCEN va semna un nou contract cu Romgaz in continuarea celui actual. Potrivit acestuia, in prezent, Romgaz furnizeaza ELCEN gaze naturale in baza unui act aditional care expira la 15 noiembrie. Prin acest act aditional, ELCEN plateste consumul curent, de aproximativ 3-3,5 milioane de lei pe zi, iar incasarile la RADET sunt infime.

Citeste si:
Oala sub presiune electrică: tehnologia care economisește timp și...
Oala sub presiune electrică:...

"Contractul este in derulare si se va semna unul nou incepand cu data de 15 noiembrie, cand facem in paralel si esalonarea datoriilor, ca sa scapam de calvarul asta al datoriilor", a declarat el.

ELCEN inregistreaza dificultati cu platile, iar Primaria Bucuresti a luat decizia sa mai plateasca circa 100 de milioane de lei in cadrul subventiei, potrivit sefului ELCEN.

Producatorul de agent termic are pregatite stocuri de pacura, combustibil alternativ folosit in cazuri extreme, in conformitate cu reglementarile de mediu, pentru a sustine o eventuala reducere a livrarilor de gaz, in sensul in care ele vor fi dirijate cu precadere catre populatie.

"Pacura o folosim numai in condiíi excepíonale, cand temperatura este mai mica de -15 grade. Nu ar intra sub nicio forma acum", a explicat directorul general al ELCEN.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Informatia ca Romgaz nu a oprit aprovizionarea ELCEN a fost confirmata si de producatorul de gaze naturale. "Nu s-a schimbat nimic in relatia comerciala dintre noi si ELCEN. Romgaz nu a oprit furnizarea de gaze naturale", a anuntat, tot vineri seara, Biroul de presa al Romgaz.

Primarul interimar al Capitalei, Stefanel Marin, declara si el ca problema furnizarii caldurii si apei calde este rezolvata momentan, dupa ce, impreuna cu ministrul Energiei, a convenit alocarea subventiei pentru decembrie si plata banilor catre Romgaz, suma care ar ajunge pentru doua saptamani.

Stefanel Marin a spus ca a semnat actele pentru alocarea subventiei pe decembrie, de 80 de milioane lei, in luna noiembrie, cu acesti bani urmand sa fie platita datoria ELCEN catre Romgaz. Primarul interimar a precizat, intr-o interventie la un post de televiziune, ca aceasta suma ar ajunge pentru doua saptamani, dupa care trebuie luata o decizie, deoarece nu mai sunt alti bani in buget pentru subventii.

Citeste si:
Popescu: Tara are nevoie de resurse pentru a se conforma Pactului Verd
Ministrul Energiei sustine ca...

RADET a avertizat, vineri, asupra iminentei sistari a activitatii, care va avea drept prima consecinta directa oprirea furnizarii energiei termice pentru apa calda si caldura consumatorilor racordati la sistemul centralizat de alimentare cu energie termica din Bucuresti, ca urmare a nefurnizarii agentului termic de catre ELCEN, scrie MEDIAFAX.

Anuntul a fost facut ca urmare a notificarii primite de la SC Electrocentrale Bucuresti SA, prin care s-a comunicat ca, incepand de vineri, ora 12.00, SNGN ROMGAZ SA va intrerupe furnizarea gazelor naturale catre ELCEN.

Potrivit RADET, situatia actuala a regiei autonome a fost determinata de nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucuresti de la Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri catre Municipiul Bucuresti si fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica, incalcand Memorandumul adoptat de Guvernul Romaniei in data de 23 martie 2013, precum si ca urmare a datoriilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice catre regia autonoma, in suma de aproximativ 715 milioane de lei, si a datoriilor Primariei Capitalei catre RADET, in valoare de aproximativ 260 de milioane de lei. Aceste datorii sunt inregistrate ca urmare a nerespectarii protocolului incheiat intre Primaria Municipiului Bucuresti, ELCENsi RADET si aprobat prin Hotararea CGMB nr. 424/2008.

Citeste si:
PMB are datorii de 837 milioane de lei către ELCEN şi RADET
Descoperirile lui Cîțu după...

De asemenea, RADET a ajuns in aceasta situatie ca urmare a neachitarii la termen a deconturilor Primariei Capitalei catre regie privind subventia la incalzire. In prezent, suma totala este de aproximativ 250 de milioane de lei, aferenta perioadei februarie - august 2015. De asemenea, situatia a fost determinata si de datoriile acumulate de RADET Bucuresti catre furnizori, in special ENEL (22.250.124 lei), Apa Nova Bucuresti (8.468.586 lei) si GDF Suez (5.100.000 lei).

Imposibilitatea efectuarii investitiilor in ultimii zece ani din cauza nealocarii de fonduri privind modernizarea instalatiilor care apartin patrimoniului public al Municipiului Bucuresti, este o alta cauza care a generat actuala situatie a RADET. Pentru normalizarea furnizarii de apa calda si caldura sunt necesare investitii de aproximativ o suta de milioane de euro anual, timp de 10 - 12 ani, in retelele si centralele apartinand Municipiului Bucuresti.

RADET mai precizeaza ca s-a ajuns in actuala situatie si din cauza refuzului Primariei Bucuresti de a inainta spre aprobare CGMB actualizarea tarifului din anul 2011 pana in prezent, in conditiile in care ceilalti furnizori de servicii au preturi majorate cu peste 40 de procente.

De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 si a celui pentru anul in curs va avea drept rezultat, incepand cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activitatii regiei. Dupa aceasta data, regia nu mai poate angaja nicio cheltuiala, conform prevederilor Ordonantei nr.26/2013.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.