Cei trei patroni ai clubului Colectiv dau declaratii la DNA, vineri, in dosarul in care sunt vizati functionari din Primaria Sectorului 4 si in cel referitor la angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov, in legatura cu autorizarea clubului.

Paul Gancea, Alin Anastasescu si Costin Mincu au fost dusi din Arestul Capitalei la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru a fi audiati in dosarul in care sunt vizati functionari din Primaria Sectorului 4, inclusiv fostul primar Cristian Popescu Piedone, pentru abuz in serviciu legat de emiterea autorizatiei pentru Colectiv.

De asemenea, acestia vor da declaratii si in fata procurorilor militari din DNA, care vineri au deschis un dosar in care sunt vizati angajati ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov, fiind facute cercetari pentru fapte de abuz in serviciu, respectiv pentru neindeplinirea atributiilor in cazul avizelor privind prevenirea si stingerea incendiilor.

DNA a anuntat ca Serviciul pentru infractiunile de coruptie savarsite de militari s-a sesizat din oficiu, vineri, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu referire la suspiciuni de neindeplinire sau indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre cadrele militare ale ISU Bucuresti-Ilfov.

"Sunt indicii si date potrivit carora s-a vatamat dreptul la viata si integritatea corporala a peste 180 persoane si s-a realizat un folos necuvenit administratorilor Clubului Colectiv, constand in permiterea functionarii acestuia in afara cadrului legal si obtinerea de venituri patrimoniale din activitatile desfasurate in aceste conditii. Sesizarea din oficiu cu referire la aceasta ultima fapta a avut in vedere ca incendiul produs in data de 30.10.2015, in incinta Clubului Colectiv, a avut drept consecinta decesul a 32 persoane si ranirea grava a peste 140 persoane, precum si datele si informatiile aparute in spatiul public, conform carora clubul in cauza ar fi fost avizat pe linie P.S.I. si ar fi fost controlat de catre cadre militare din raza de competenta pe linia respectarii normelor legale referitoare la securitatea la incendiu", a precizat DNA.

Citeste si:
Cătălin Bordea, declarații emoționante la câteva zile după moartea...
Cătălin Bordea, declarații...

In ce priveste disjungerea, de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a unei parti din dosarul privind tragedia din Clubul Colectiv si a declinarii cu privire la savarsirea unor infractiuni aflate in competenta DNA, procurorii Sectiei de combatere a coruptiei au dispus urmarirea penala fata de mai multe fapte, presupus a fi savarsite de persoane cu atributii de decizie si avizare din Primaria Sectorului 4 Bucuresti, respectiv abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (autorat si complicitate), fals intelectual (autorat si complicitate).

Potrivit ordonantei de incepere a urmaririi penale in rem, SC Colectiv Club SRL este unitate de alimentatie publica situata in Bucuresti, sector 4, de tip bar/club, avand o suprafata totala de 425 mp, din care spatiu de servire 335 mp.

Citeste si:
Noi vești despre dosarul Colectiv. Instanța vrea să reaudieze doi...
Noi vești despre dosarul...

"La data de 14.01.2015, sub nr. 3909 a fost eliberat acordul de functionare, iar la aceeasi data autorizatia de functionare nr. 369. Ambele acte au fost eliberate desi nu exista autorizarea privind securitatea la incendiu care trebuia emisa de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, conform Hotararii Guvernului Romaniei nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g. Respectiva hotarare prevede obligativitatea unei astfel de autorizari pentru cladiri sau spatii amenajate in cladiri avand destinatia de alimentatie publica cu aria desfasurata egala sau mai mare cu 200 mp", au scris procurorii in ordonanta.

Anchetatorii au stabilit ca atat acordul de functionare nr. 3909, cat si autorizatia de functionare nr. 369 nu puteau fi emise, intrucat incalca flagrant dispozitiile care reglementeaza apararea impotriva incendiilor, neexistand vreun document de autorizare din partea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Citeste si:
Costin Mincu, unul dintre patronii Colectiv, a primit o pedeapsă...
Costin Mincu, unul dintre...

"Prin cele descrise mai sus reiese ca s-a produs vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Primariei sectorului 4 Bucuresti, cu obtinerea unui folos necuvenit pentru reprezentantii SC Colectiv Club SRL, care au putut desfasura activitati de alimentatie publica, obtinand in primele sase luni ale anului 2015, un profit de 26.131 lei, conform evidentelor ANAF, fara indeplinirea conditiilor legale de autorizare", sustin procurorii.

Anchetatorii au mai aratat ca in clubul Colectiv s-au desfasurat mai multe manifestari cultural-artistice la care au participat mai multe persoane, in conditii vadite de insecuritate publica si a fost pusa permanent in pericol viata, sanatatea si integritatea corporala a spectatorilor si persoanelor angajate.

"Totodata, au fost afectate si interesele legitime ale Primariei sectorului 4 Bucuresti ca institutie publica abilitata de lege sa asigure desfasurarea in conditii de siguranta publica si cu respectarea tuturor normelor legale a oricarei manifestari cu participarea publicului", au precizat procurorii.

Citeste si:
Primăria Sectorului 4 a lansat un apel public pentru conducătorii auto
Primăria Sectorului 4 a...

Vineri, procurorii DNA ridica documente de la mai multe institutii publice din Bucuresti, printre care si Primaria Sectorului 4. De asemenea, la DNA sunt audiati functionari din Primaria Sectorului 4 care s-au ocupat de autorizarea clubului Colectiv.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca au fost emise primele mandate de aducere in dosarul de la DNA in care sunt vizati functionari din Primaria Sectorului 4, inclusiv fostul primar Cristian Popescu Piedone, in legatura cu fapte de abuz in serviciu legat de emiterea autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv.

Procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Iacob, care se ocupa de ancheta in acest dosar, a declarat, joi, ca sunt indicii cu privire la fapte de abuz in serviciu, complicitate la abuz in serviciu si fals intelectual, legat de emiterea autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv, fiind vizati functionari din Primaria Sectorului 4, inclusiv primarul.

La o zi de la producerea tragediei din clubul Colectiv, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, care si-a anuntat miercuri demisia, afirma ca localul nu are autorizatii de la ISU pentru ca aveau o declaratie pe propria raspundere, care este cuprinsa intr-un acord de functionare.

Piedone spunea ca primarul nu are ce sa-si reproseze si ca, din punctul de vedere al primariei, Clubul Colectiv a functionat legal, controalele inspectorilor sai desfasurandu-se inainte de ora 16.30, in cadrul programului de lucru, nu seara si noaptea, cand clubul are activitate.

Reprezentantii Primariei Sectorului 4 aratau, referitor la legalitatea eliberarii acordului de functionare pentru clubul Colectiv, ca eliberarea acestui act nu era conditionata de existenta autorizatiei de prevenire si stingere a incendiilor.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, au fost arestati preventiv, marti, pentru ucidere din culpa, in cazul incendiului din clubul Colectiv, in care au murit 32 de persoane si alte aproape 200 au fost ranite.

Potrivit PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului ca persoanele care aveau in administrare spatiul respectiv au incurajat si permis accesul unui numar de persoane mult peste limita admisa a clubului, in conditiile in care spatiul nu era prevazut cu mai multe cai de evacuare in caz de urgenta, precum si desfasurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) in incinta acoperita a clubului, in conditiile amenajarii interioare improprii unor astfel de activitati, caracterizate prin existenta unor materiale usor inflamabile, montate cu incalcarea dispozitiilor legale si pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor si pentru izolare fonica pe stalpii de sustinere, pereti si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinta mortii si vatamarii corporale a mai multor persoane aflate in club".

Anchetatorii au aratat ca patronii Colectiv, desi au dat o declaratie pe proprie raspundere ca vor respecta limita maxima de 80 de locuri pe scaune, au incalcat obligatia, in seara zilei de 30 octombrie intrand, intr-un spatiu de 425 de metri patrati, aproximativ 400 de persoane, dintre care aproximativ 170 au suferit arsuri, unele dintre acestea fiind decedate.

Mai mult, procurori au aratat, in documentul citat, ca prin contractul de inchiriere echipament si spatiu, incheiat in 30 octombrie, intre SC Club Colectiv SRL si SC Digidream SRL (formatia Goodbye to Gravity), s-a stabilit ca trupa sa nu plateasca suma pentru chirie daca la concert participa minim 400 de persoane.

Din documentatia existenta la dosarul cauzei rezulta ca suprafata clubului este de 425 de metri patrati, iar administratorii Colectiv, pentru a evita obtinerea avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu, au declarat 80 de locuri pe scaune ca limita maxima. Declaratia a fost data in 6 noiembrie 2014, de Paul Gancea.

Declaratia a fost data in conditiile in care, pentru inceperea lucrarilor de modificare sau schimbare a destinatiei localului cu activitati culturale, in situatia in care acesta are functiunea de alimentatie publica, cu suprafata desfasurata mai mare sau egala de 200 de metri patrati, este necesara obtinerea avizului de securitate la incendiu.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov, a aratat intr-o adresa transmisa anchetatorilor ca nu au fost efectuate controale privind verificarea masurilor de aparare impotriva incendiilor in Colectiv, intrucat clubul nu figureaza in baza lor de date. In documentul citat se mai arata ca ISU nu a fost informat "de nici o alta autoritate de existenta acestuia si nu au existat solicitari de emitere a avizului/autorizatiei de securitate la incendiu sau sesizari cu privire la activitatea desfasurata in respectiva incinta".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.