Presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat vineri, la Bucuresti, ca Romania indeplineste criteriile tehnice de aderare la spatiul Schengen, coruptia fiind insa o problema in conditiile in care "pot exista graniceri care accepta foloase".

"In principiu, pozitia Romaniei pe aceasta tema nu e una gresita. S-a spus ca atat timp cat criteriile tehnice sunt indeplinite, ar trebui sa i se permita aderarea si de ceva vreme Romania indeplineste aceste criterii tehnice de aderare la Schengen. Insa (...) ce folos are o frontiera bine securizata din punct de vedere tehnic, ireprosabila, daca pot exista graniceri care, in schimbul unor foloase, unor sume de bani, lasa sa treaca autocare cu refugiati?", a spus oficialul german, intr-o conferinta de presa la Bucuresti.

De asemenea, Krichbaum a spus ca la Comisia Europeana trebuie sa se puna intrebarea referitoare la eficienta luptei impotriva coruptiei, inainte sa se inceapa procesul de aderare la spatiul Schengen. "La Comisia Europeana trebuie sa ne punem intrebarea daca lupta impotriva coruptiei este intr-adevar atat de avansata incat sa se poata da unda verde acestui proces de aderare", a spus Krichbaum.

Totodata, Gunther Krichbaum a vorbit despre o repartizare echitabila a sarcinilor statelor membre ale UE in criza migrantilor, subliniind ca nu se pot face concesii pe tema aderarii la spatiul Schengen in functie de cotele de refugiati acceptate de o tara, scrie MEDIAFAX.

La 6 octombrie, o decizie cu privire la aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen a fost din nou amanata, subiectul fiind scos de pe agenda reuniunii JAI. Franta, Germania, Olanda si Finlanda au fost statele care s-au opus introducerii pe agenda Consiliului JAI din 8-9 octombrie a aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, francezii fiind cei mai vehementi, iar partea romana a fost in cele din urma de acord, potrivit unor surse oficiale.

Potrivit surselor citate, Franta a fost cea mai vehementa voce impotriva introducerii pe agenda Consiliului JAI a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Aceleasi surse sustin ca partea romana nu a insistat pentru discutarea problemei si a fost de acord cu amanarea discutiilor, in conditiile in care un eventual vot negativ ar fi insemnat reluarea intregii proceduri de aderare.

Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.