Comerciantii elibereaza de aproape doua ori mai multe bonuri fiscale de la introducerea Loteriei fiscale ca mecanism de combatere a evaziunii, avand in vedere ca a crescut consumul de role de hartie pentru casele de marcat cu 80%, a declarat directorul MasterCard pentru Romania, Cosmin Vladimirescu.

"Consumul de role de hartie pentru casele de marcat a crescut cu 80% de cand s-a inceput cu loteria fiscala. Se dau de aproape doua ori mai multe bonuri fiscale", a afirmat Vladimirescu intr-o conferinta.

Prima extragere ocazionala a Loteriei bonurilor fiscale a avut loc in aprilie, in a doua zi de Paste. Vladimirescu a aratat ca exista o foarte stransa corelatie intre nivelul platilor electronice si nivelul de fiscalizare. Astfel, 4,4% din platile realizate in Romania sunt efectuate cu cardul, tinzand spre 8% in acest an, pe cand economia subterana are o pondere de 28,4% din PIB.

Media europeana a platilor cu cardul ajunge la aproximativ 20%.

"Daca se implementeaza pachetul de zece masuri pe care le-am propus Guvernului anul trecut, in urma studiului realizat impreuna cu PwC, in sapte ani economia subterana ar insemna sa scada cu zece puncte procentuale, de la 28% la 18%, cat este si media europeana in prezent, iar taxele ce vor fi incasate suplimentar vor fi in vecinatatea a 14 miliarde de euro", a punctat Vladimirescu, potrivit MEDIAFAX.

Directorul general al MasterCard a precizat ca masurile Guvernului aprobate in ultimul an, dintre care o parte nu au intrat inca in vigoare (limitarea platilor in numerar, reducerea comisioanelor la tranzactiile interbancare, introducerea obligatorie a caselor de marcat cu jurnal electronic), vor conduce la cresterea tranzactiilor electronice, insa efectele acestora nu pot fi masurate separat.

"Cand vom implementa toate aceste lucruri, cand TVA va scadea de anul viitor, cand ne vom putea plati taxele si impozitele cu cardul, cand casele de marcat electronice vor fi online, atunci vom putea vedea cu cat o sa crestem mai repede pe plati cu cardul decat ritmul inregistrat anterior. Cred ca vom avea suficiente date pentru a face o evaluare la sfarsitul anului viitor", a adaugat Vladimirescu.

Oficialul operatorului de carduri considera ca fiscalizarea inseamna, de fapt, ca toti comerciantii "joaca" dupa aceleasi reguli, ca majoritatea acestora nu vor mai fi nevoiti sa concureze la preturi cu cei care fac evaziune fiscala, iar competitia dintre ei se va muta pe calitatea produselor furnizate.

Citeste si:
Grevă japoneză în Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF. Angajații...
Grevă japoneză în Ministerul...

Pe de alta parte, Vladimirescu a precizat ca MasterCard se afla in proces de licentiere a Trezoreriei statului, astfel incat contribuabilii sa-si poata plati taxele cu cardul.

"Suntem in plin proces de licentiere cu Trezoreria, angajamentul autoritatilor a fost ca in 12 luni sa avem serviciul la ei", a completat directorul general al MasterCard. Ministerul Finantelor Publice a anuntat la 1 octombrie 2014 ca persoanele fizice vor putea plati cu cardul, online si la terminalele Trezoreriei, impozitele si taxele administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii publice, din 2015, conform unei ordonante aprobate de Guvern, care creeaza cadrul legal pentru implementarea acestei modalitati de plata.

Procedurile decurg cu intarziere fata de planul anuntat initial, fiind necesare intre 6 si 12 luni pentru implementarea sistemului, termen care a expirat deja.

Citeste si:
Visa și Mastercard își suspendă operațiunile din Rusia
Visa și Mastercard își...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.