Un sfert dintre romani nu au incredere in vaccinuri, iar una din cinci persoane nu s-ar vaccina impotriva virusului hepatitei B, chiar daca i-ar recomanda un medic, in timp ce aproape 60% dintre acestia nu s-au testat niciodata pentru hepatita B si C, arata un studiu al Institutului "Matei Bals".

Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" a facut publice rezultatele unui studiu reprezentativ la nivel national despre cunostintele si practicile populatiei cu privire la HIV/SIDA si hepatita B si C.

Conform concluziilor studiului, prezentate miercuri, intr-o conferinta organizata cu ocazia zilelor unitatii sanitare, 60 la suta dintre romani nu s-au testat niciodata pentru hepatita B sau C, iar una din cinci persoane nu s-ar vaccina impotriva virusui hepatitei B, chiar daca un medic le-ar recomanda vaccinarea.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase, a spus ca, desi romanii au inceput sa cunoasca din ce in ce mai multe despre HIV/SIDA, dar si despre hepatitele B si C, aceste infectii raman in continuare o problema urgenta si reala de sanatate publica.

"De exemplu, aproape toti romanii (97%) au auzit de HIV/ SIDA si hepatitele B si C, iar aproape jumatate stiu ca folosirea prezervativului reprezinta o metoda eficienta de reducere a riscului pentru aceste infectii. Exista insa in continuare cateva probleme majore: testarea sau mai degraba lipsa testarii pentru aceste infectii, lipsa de incredere in vaccinuri si existenta unor mituri cu privire la cele trei infectii. Aceste motive impiedica uneori prevenirea, diagnosticarea si tratamentul corect al infectiilor. In plus, majoritatea romanilor inca nu s-au testat pentru hepatita B si C, ceea ce reprezinta un impediment puternic in gestionarea acestor infectii", a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel.

Conform studiului, cu toate ca majoritatea romanilor au auzit de aceste boli, aproape jumatate nu sunt constienti de faptul ca o persoana poate fi infectata fara a avea vreun semn de boala. De asemenea, mare parte dintre persoanele care au fost chestionate pentru realizarea studiului nu au indentificat in mod corect caile de transmitere a bolilor. In acelasi timp, doar o treime dintre cei care au participat la studiu s-au testat vreodata pentru hepatita B, C sau HIV, 72 la suta dintre acestia cred ca nu au niciun risc sau au un risc minim sa se imbolnaveasca de hepatita B sau C, iar in cazul HIV proportia creste la 76 la suta, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Rafila: „Au sosit primele doze de vaccin cu noua formulă contra...
Rafila: „Au sosit primele...

Potrivit documentului citat, doar 58 la suta dintre cei chestionati considera ca unele categorii de persoane au risc crescut de hepatita B sau C, iar identificarea categoriilor la risc este scazuta.

Odata cu prezentarea rezultatelor studiului a fost lansata si campania nationala de testare, informare, comunicare si educare “H-Alert”, care promoveaza testare gratuita pentru HIV si virusurile care declanseaza hepatita B si C, screening national si servicii pentru utilizatorii de droguri injectabile. Testarea va avea ca rezultat realizarea Registrului National de Hepatite

Campania se va desfasura in perioada octombrie 2015 - aprilie 2016 si va mobiliza tinerii si grupurile sociale vulnerabile la infectia cu HIV si la virusurile care declanseaza hepatita B si C. Unul dintre obiectivele principale ale campaniei este de a invita aceste persoane, dar si publicul larg, sa se testeze si sa se informeze cu privire la prevenirea acestor infectii. Testarea gratuita poate fi efectuata in unul dintre cele noua centre din Bucuresti si din tara, dar si in laboratoarele partenere. Lista centrelor poate fi consultata pe www.h-alert.ro.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre infecția cu Salmonella
Ce trebuie să știi despre...

Campania a fost lansata de Institutul National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals” si Asociatia Romana Anti-SIDA, Fundatia Parada si Romanian Harm Reduction Network Aceasta face parte din proiectul ”Imbunatatirea prevenirii si controlului HIV/SIDA si hepatitei B si C in Romania”, finantat prin Programul ”Initiative in sanatatea publica”, in cadrul Granturilor Norvegiene 2009 – 2014, unde cofinantarea este asigurata de Ministerul Sanatatii in calitate de operator de program.

"Este foarte important ca oamenii sa inteleaga ca testarea poate face uneori diferenta dintre viata si moarte. Infectia cu HIV, precum si cea virusurile hepatitice B si C, evolueaza de multe ori fara simptome sau poate fi confundata cu alte infectii, astfel ca singura modalitate de a afla daca o persoana este infectata sau nu, este testarea. Cu rezultatele acestor testari vom putea, impreuna cu Ministerul Sanatatii, sa punem bazele unor politici de sanatate publica care sa permita interventii mai rapide si mai eficiente, care sa diminueze amploarea infectiilor in randul tinerilor, grupurilor vulnerabile, dar si in randul publicului larg”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.