Grupari de criminalitate organizata au reusit penetrarea institutiilor publice la nivel inalt, functionari publici sau demnitari fiind semnalati ca membri ori chiar coordonatori ai unor retele de criminalitate organizata, precizeaza SRI, in Raportul de activitate pe 2014, depus la Parlament.

Raportul de activitate al SRI pe 2014 arata ca au fost proliferate acte de coruptie derulate, cu predilectie, de persoane din administratia publica, actiunile abuzive ale unor decidenti locali in beneficiul personal sau de grup fiind potentate de conexiunile cu exponenti ai lumii interlope.

"Disfunctiile socio-economice au fost potentate de proliferarea actelor de coruptie derulate de persoane sau grupuri de interese cu prejudicii semnificative asupra bugetului public ori a drepturilor cetatenesti si intereselor nationale de politica externa. Fenomenul s-a manifestat cu predilectie in administratia publica, subordonarea procesului decizional intereselor private afectand capacitatea de asigurare, la un nivel adecvat, a serviciilor publice. Actiunile abuzive ale unor decidenti locali in beneficiul personal sau de grup au fost potentate de conexiunile cu exponenti ai lumii interlope", se mentioneaza in raportul de activitate al SRI aflat la Birourile Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului.

Documentul precizeaza ca functionari publici sau demnitari au fost semnalati ca fiind membri sau coordonatori ai unor retele de criminalitate organizata.

"Grupari de criminalitate organizata au reusit penetrarea institutiil or publice la nivel inalt, functionari publici sau demnitari fiind semnalati ca membri ori chiar coordonatori ai unor retele de criminalitate organizata", se precizeaza in raport. SRI mai precizeaza ca in 2014 au continuat sa se semnaleze "deturnari ale actului de justitie, pe fondul imixtiunilor unor grupuri de interese", in baza unor relatii de cointeresare cu magistrati, politisti, grefieri, avocati, notari, lichidatori judiciari, scrie MEDIAFAX.

"Exponentii criminalitatii organizate au reusit sa creeze parghii de interventie pe diverse paliere ale sistemului in scopul vicierii procesului judiciar penal in conformitate cu propriile interese", mai mentioneaza documentul.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Raportul citat mentioneaza si faptul ca Sistemul public de sanatate s-a confruntat cu "deficiente generate de insuficienta resurselor financiare si umane si gestionarea abuziva sau nejudicioasa a celor existente", iar, "pe acest fond au fost favorizate frauda si coruptia, mentinandu-se precaritatea serviciilor medicale si perceptia negativa". Si sistemul de invatamant s-a confruntat cu dificultati generate de insuficienta resurselor umane si materiale, perpetuarea unor probleme legate de lipsa de motivatie si nivelul scazut de pregatire al cadrelor didactice, se arata in raportul SRI.

Raportul precizeaza si ca, in 2014, extremismul de dreapta s-a mentinut pe un trend diminuat, iar in privinta extremismul etnic, masurile intreprinse de institutii ale statului roman au determinat diminuarea intensitatii gruparilor extremiste pro-hungariste.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

Raportul urmeaza sa intre in dezbaterea Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI, iar apoi in plenul Parlamentului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.