Pentru prima data in ultimii 25 de ani, numarul de copii aflati intr-o masura de protectie speciala a scazut sub 60.000 in Romania, a declarat duminica, presedintele FONPC, Bogdan Simion, la deschiderea Conferintei internationale privind abuzul asupra copilului, organizata prima oara in Bucuresti.

Societatea Internationala pentru Prevenirea Abuzului si Neglijarii Copilului (ISPCAN) si Federatia Organizatiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) organizeaza, pentru prima oara in Romania, Conferinta Regionala Europeana ISPCAN, in cadrul careia peste 400 de specialisti din peste 50 de tari vor discuta despre abuzul, neglijarea si exploatarea copilului.

Presedintele FONPC, Bogdan Simion, a anuntat in deschiderea conferintei, ca Romania a facut eforturi majore in domeniul protectiei copilului, reusind sa reduca numarul copiilor din insitutii de la aproximativ 200.000, in 1990, la 20.000 in prezent si, in acest an, pentru prima oara in ultimii 25, numarul copiilor care beneficiaza de o forma de protectie speciala din partea statului a scazut sub 60.000.

"Suntem la o rascruce din punctul de vedere al protectiei copilului. (...) Romania a facut eforturi mari, dar problemele nu se opresc aici", a spus presedintele FONPC, atragand atentia ca trebuie analizate mai mult consecintele abuzului si neglijarii, din copilarie, in viata de adult.

El a aratat ca numai in prima jumatate a anului, numarul abuzurilor sexuale asupra minorilor s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar pe langa acest tip de abuz, si mai frecvente sunt abuzul emotional si cel fizic. Bogdan Simion a mai spus ca o alta problema o reprezinta numarul, inca mare, de parinti care considera ca bataia este o forma de educare, iar formele de abuz si de neglijare sunt prezente in familie, la scoala, dar si in centrele de plasament, scrie MEDIAFAX.

"Impactul psihologic este extraordinar si am dorit sa organizam in Romania aceasta conferinta si pentru ca am vrut sa punem pe agenda publica aceasta problematica, pentru ca, pe undeva, abuzul si neglijarea au fost uitate de autoritati", a mai spus presedintele FONPC.

De asemenea, el a aratat ca anual sunt inregistrate in jur de 12.500 de cazuri de abuz asupra copilului in Romania, subliniind insa ca cifrele reale sunt mult mai mari decat cele oficiale.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

Presedintele ISPCAN, Joan Van Niekerk, a declarat duminica, la Bucuresti, ca rolul specialistilor care au venit in Romania este sa stabileasca cum poate fi prevenit abuzul asupra copilului, nu doar cum se poate interveni pentru a reduce traumele ramase in urma abuzului.

"Trebuie sa protejam copiii de toate formele de violenta si trebuie sa vedem cum facem acest lucru", a spus presedintele ISPCAN.

Copresedintele conferintei ISPCAN, prof. Maria Roth, a declarat ca alegerea Romaniei ca tara gazda pentru acest eveniment este si o recunoastere a eforturilor facute inclusiv pentru reducerea abuzului in randul minorilor.

"In perioada 2002- 2012, numarul copiilor care au raportat ca nu au fost niciodata loviti in familie a crescut de la 16 la suta la 40 la suta", a spus Maria Roth.

Ea a mai precizat ca specialisti din 52 de tari de pe toate continentele au venit la Bucuresti pentru a aduce exemple de activitati, validate stiintific, care duc la imbunatatirea situatiei copilului.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

"In Romania inca se considera ca exista un zid intre cercetatori si practicieni", a aratat copresedintele conferintei ISPCAN.

Reprezentantul UNICEF in Romania, Sandie Blanchet, a precizat ca un raport facut in 190 de tari, printre care si Romania, arata ca aproape un miliard de minori din intreaga lume sunt supusi pedepselor fizice in mod sistematic.

Blanchet a mai spus ca desi uneori violenta este perceputa ca o problema individuala, violenta impotriva copiilor este, de fapt, o problema a societatii, determinata de inechitati economice si sociale si nivel scazut de educatie.

Conferinta ISPCAN are loc in perioada 27- 30 septembrie si reuneste specialisti internationali din sanatate, asistenta sociala si medicala, psihologie si justitie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.