Consiliul Europei (CoE) exprima, intr-un raport publicat joi, preocupari privind acuzatii credibile despre rele tratamente si despre conditiile semnalate in penitenciare din Romania, notand progrese in reducerea abuzurilor similare in spatiile pentru detentie ale politiei.

"Comisia antitortura a CoE, care a efectuat vizite in Romania in iunie 2014, a primit reclamatii privind cele mai grave abuzuri din partea unor detinuti tinuti in penitenciare de maxima securitate din Arad si Oradea; au fost semnalate agresiuni asupra detinutilor comise de fortele speciale", precizeaza raportul Consiliului Europei.

Delegatia Comisiei antitortura a analizat dosare medicale care confirmau existenta abuzurilor. "Se pare ca cele mai multe dintre aceste cazuri erau reactii disproportionate vizand pedepsirea detinutilor implicati in incidente de acest fel", conform raportului. Acuzatii privind rele tratamente au fost inregistrate si in penitenciarul pentru femei din Targsor, "unde personalul a avertizat detinutele sa nu discute cu delegatia" Consiliului Europei, scrie MEDIAFAX.

"Comisia antitortura a Consiului Europei indeamna autoritatile romane sa previna si sa contracareze orice tip de rele tratamente prin informarea constanta a politiei si a angajatilor penitenciarelor (...) ca relele tratamente sunt infractiuni si vor fi sesizate justitiei, avertizand ca detinutii violenti pot fi imobilizati cu o forta proportionata", subliniaza organizatia paneuropeana.

"Supraaglomerarea, o problema persistenta in sistemul penitenciar roman, a fost observata in toate inchisorile vizitate. Comisia este preocupata de lipsa personalului suficient, care amplifica riscul violentelor intre detinuti si tensiunile intre detinuti si angajati. Personalul medical era insuficient in penitenciarele Arad si Targsor, fiind la niveluri normale in spitalul penitenciarului Rahova", precizeaza Consiliul Europei. In schimb, "majoritatea indivizilor intervievati in spatiile de arest ale sectiilor de politie au afirmat ca sunt tratati corect". "Numarul si gravitatea relelor tratamente aplicate de politie au scazut fata de vizita precedenta, efectuata in 2011", subliniaza Consiliul Europei.

Citeste si:
Iohannis: Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creștere
Klaus Iohannis, declarații la...

"Conditiile din arestul sectiilor de politie raman mediocre din cauza supraaglomerarii si igienizarii", atrage atentia raportul. Autoritatile romane au dat asigurari, conform raportului, ca aplica o politica de toleranta zero fata de relele tratamente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.