Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, sambata, ca Romania isi mentine pozitia privind numarul refugiatilor pe care ii poate primi, adaugand ca 1785 este limita fizica, dar ca isi poate imbunatati capacitatile in viitor, fiind nevoie de fonduri europene.

"Presedintele a vorbit despre asta (cotele de refugiati - n.r) dupa reuniunea CSAT de saptamana trecuta, unde au fost prezenti primul-ministru, ministrii si presedintele. Am vorbit despre aceasta situatie si pozitia expimata de presedinte este bineinteles valabila. Noi nu credem ca, daca se impune un numar anume de refugiati, este un lucru bun. Nu credem ca acesta reprezinta spiritul european, solidaritatea, un fel de solidaritate pe care o sprijinim foarte mult", a spus Aurescu, intrebat daca Romania isi mentine pozitia ca poate primi doar aproximativ 1700 de refugiati si in legatura cu faptul ca presedintele Romaniei a spus este nevoie de mai multe fonduri europene.

Bogdan Aurescu a facut aceste declaratii dupa intrevederea cu omologul sau olandez, Bert Koenders. Seful diplomatiei romane a adaugat ca 1785 refugiati este numarul maxim pe care il poate primi Romania, este "limita fizica", dar acest lucru nu inseamna ca nu isi poate imbunatati capacitatile in viitor, pentru care este nevoie de fonduri europene.

"Reamintesc ca in iulie deja avem 1785 de refugiati pe care ii vom primi in Romania, acesta reprezinta numarul maxim pe care il putem primi acum, in functie de capacitatea la nivel national. E vorba despre limita fizica pe care o avem la nivel national acum. De aceea, mentinem aceasta pozitie. Nu inseamna ca in viitor nu vom putea sa ne imbunatatim capacitatea nationala de a primi mai multi refugiati. Desigur, in acest proces, de imbunatatire a capacitatii noastre, avem nevoie de sprijin, cu ajutorul fondurilor europene si sprijinul Comisiei si vedem impreuna dupa reuniunea ministrilor de justitie si de afaceri interne care sunt fondurile disponibile pentru sprijinul la nivel national si pentru a vedea care este capacitatea statelor membre de a se ocupa de aceasta criza a refugiatilor", a mentionat Aurescu.

Ministrul de Externe olandez a precizat, la randul sau, ca este increzator ca in aceasta saptamana se va gasi o solutie privind refugiatii, adaugand ca este importanta solidaritatea in UE si sprijinul financiar pentru cei trimisi in alte tari din Europa.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"Sunt increzator ca vom gasi o solutie in aceasta sapamana si este important sa avem solidaritate in UE, trebuie, de asemenea, sa-i putem ajuta si financiar pe cei care vor fi trimisi in alte tari in Europa", a afirmat Bert Koenders.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, dupa sedinta CSAT, ca, Consiliul JAI extraordinar de saptamana viitoare, ministrul de Interne va avea un mandat "foarte asemanator" cu cel de la ultima reuniune, si anume ca "Romania este solidara cu celelalte state membre din Uniunea Europeana, dar nu putem sa consideram cotele obligatorii o solutie la problema migratiei".

"Cu acest mandat se va merge la Consiliul JAI. Insa, noi am vrut sa discutam ce se intampla si dupa acest consiliu, fiindca (...) Parlamentul European a votat o recomandare in acest sens, care, din pacate, contine cote obligatorii. Este posibil ca printr-o procedura care va fi aplicata saptamana viitoare, Uniunea Europeana sa ne oblige sa primim mai multi refugiati decat am oferit noi locuri. Este un scenariu pe care nu ni-l dorim, este un scenariu care nu cred ca ajuta la rezolvarea problemei refugiatilor, dar este un scenariu care, cel putin teoretic, este posibil si atunci am discutat ce se poate intampla si in acest context. Daca se intampla asa ceva, atunci este clar ca trebuie sa intreprindem ceva. In speta, s-a vehiculat ideea, nu s-a luat o decizie, dar s-a vehiculat ideea care probabil ar putea duce la o solutie, de a folosi fonduri europene pentru extinderea facilitatilor de primire a refugiatilor sau, sigur, in extremis, de a folosi fonduri europene pentru construirea altor centre de primire pentru refugiati", a spus presedintele.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.