Numarul copiilor sub cinci ani care mor din cauze ce pot fi prevenite a scazut cu mai mult de jumatate incepand cu anul 1990, insa obiectivul stabilit in 2000, ce consta in reducerea acestui numar cu doua treimi, nu a fost atins, potrivit unui raport UNICEF publicat miercuri si citat de site-ul DPA.

In urma raportului s-a constatat ca in timp ce vietile a 48 de milioane de copii au fost salvate in ultimii 15 ani, doar 24 dintre cele mai sarace 81 de tari din lume au redus numarul la doua treimi, conform cu Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) fixate in 2000, un set de obiective de referinta la nivel mondial, care trebuiau indeplinite pana in 2015.

Astazi 5,6 milioane de copii cu varste mai mici de cinci ani mor anual din cauze ce pot fi prevenite, in scadere cu 53% fata de nivelul din anul 1990, potrivit raportului.

Statiticile care masoara impactul ODM vin in contextul in care liderii mondiali au programat sa adopte un nou set de obiective globale in aceasta luna pentru urmatorii 15 ani, cunoscute sub numele de Obiectivele de Dezvoltare Durabila (SDG).

In conformitate cu SDG, tarilor li se cere sa isi reduca ratele de mortalitate in cazul copiilor cu varste mai mici de cinci ani, la 25 de decese raportate la 1.000 de nasteri pana in 2030, obiectiv care, odata atins, ar conduce la salvarea in acea perioada 38 de milioane de copii, scrie MEDIAFAX.

"Datele ne indica faptul ca milioane de copii nu trebuie sa moara - daca depuem mai mult efort pentru ingrijirea fiecarui copil", a spus Yoka Brandt, directorul executiv adjunct al UNICEF.

Principalele cauze ale deceselor care pot fi prevenite sunt nasterea prematura, pneumonia, complicatiile survenite in timpul nasterii, diareea si malaria. Solutiile la acestea includ accesul la ingrijire medicala, alaptarea, imunizare, plase de tantari si apa potabila.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.