O suta de unitati de invatamant de stat, din cele 436 existente in judetul Galati, nu au autorizatii sanitare, din motive precum lipsa apei curente, spatiile prea mici in raport cu numarul de elevi sau prescolari, grupuri sanitare cu dotari insuficiente, cele mai multe fiind in mediul rural.

In judetul Galati, in mediul rural sunt 292 de unitati de invatamant, dintre care 210 sunt autorizate sanitar, in timp ce 82 sunt neautorizate, conform datelor oferite, luni, de reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Galati.

Mai mult de jumatate dintre cele 82 de scoli, licee sau gradinite nu au obtinut autorizatiile sanitare din cauza lipsei apei curente sau a parametrilor necorespunzatori ai apei. "Un numar de 48 sunt neautorizate din motiv ca nu au apa curenta sau probele sunt necorespunzatoare, iar alte motive sunt: spatii degradate sau improprii desfasurarii actului de invatamant; grupuri sanitare degradate; dotari sanitare insuficiente; lipsa grupurilor sanitare proprii - adica sunt unitati care au inca, si in secolul 21, toaletele in fundul curtii; iluminatul natural insuficient; sali cu suprafete mici la gradinite", a declarat purtatorul de cuvant al DSP Galati, Valentin Boldea.

Pe de alta parte, in mediul urban, dintr-un total de 144 de gradinite, scoli, licee, scoli profesionale 126 sunt autorizate, iar 18 sunt neautorizate.

In principal, in cazul celor neautorizate este vorba despre gradinite situate la parter de bloc, despre unitati unde nu se asigura volumul de aer necesar functionarii in conditii normale sau altele in care iluminatul natural nu este corespunzator. Totodata, unele unitati nu dispun de dotari suficiente la grupurile sanitare, iar altele nu au circuite functionale corespunzatoare la blocul alimentar, scrie MEDIAFAX.

In ceea ce priveste unitatile de invatamant particulare, potrivit datelor DSP Galati, in mediul urban sunt 26 autorizate si doar una neautorizata, in timp ce in mediul rural cele doua unitati au autorizatii sanitare.

Reprezentantii DSP Galati spun ca unitatile de invatamant care nu detin avizele sanitare pot functiona pe baza asumarii raspunderii de catre conducerea acestora. "Unitatile care nu au autorizatie isi vor desfasura activitatea pe propria raspundere a conducerii. Discutia despre suspendarea cursurilor se va pune doar atunci cand exista un pericol major asupra sanatatii copiilor si cadrelor didactice. In rest, nu ne putem permite sa luam decizia inchiderii noi, ca si DSP, pentru ca nu putem ingradi accesul la invatamant al copiilor. Noi toata situatia cu localitatile si unitatile o vom transmite tuturor institutiilor abilitate - Prefectura, autoritati locale, cu riscul si asumarea lor ca si responsabiliate si sa ia masurile care se impun pentru remediere", a precizat Valentin Boldea.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

El a spus ca, daca se va constata ca exista un risc major pentru sanatatea copiilor si a cadrelor didactice, DSP poate decide suspendarea cursurilor intr-o unitate de invatamant, dar deocamdata nu exista vreo astfel de situatie. "Deocamdata sunt unitati care au functionat si in anii anteriori fara autorizatie sau cu anumite elemente cu abateri de la legislatie, dar nu de asemenea maniera sa zicem ca e un risc major, ca se pune in pericol viata copiilor", a afirmat Boldea.

Inspectorii DSP Galati vor face controale la unitatile de invatamant in perioada urmatoare, inclusiv dupa inceperea noului an scolar, fiind vizate in special cele care nu sunt autorizate sanitar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.