Social 28 August 2015 10:55
Un proiect pilot pentru tatarea fricii de a calatori cu avionul, intitulat "Sunt aerofob, dar ma tratez" si in care psihoterapeuti si personal aeronautic vor explica prin materiale video sau direct cat este de sigur transportul aerian, a fost lansat joi.

Proiectul a fost lansat de Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti in parteneriat cu Tarom, va incepe la jumatatea lunii octombrie si se va desfasura in fiecare zi de sambata, pe durata a sase saptamani, o sedinta avand intre doua si patru ore.

"Ne-am ales sloganul «Sunt aerofob, dar ma tratez» inspirati de filmul «Sunt timid , dar ma tratez». Initiativa acestui proiect a fost determinata de obiectivul de a oferi clientilor servicii de cea mai buna calitate, luand in calcul faptul ca, din punct de vedere statistic, 1 din 5 oameni sufera de aerofobie", a declarat Valentin Iordache, director al Departamentului Comunicare si Relatii Publice al Companiei Aeroporturi Bucuresti.

El a spus ca, in functie de rezultatul proiectului pilot, care este o premiera pentru Romania, va putea fi instituit un curs pentru cei care vor dori sa se trateze de anxietatea din timpul zborului, cursurile in acest caz fiind contra cost, scrie MEDIAFAX.

Proiectul pilot va avea sase sesiuni, intitulate "Frica si teama", "Oamenii care lucreaza in aviatie", "Avionul si caracteristicile sale tehnice", "Strategii de succes pentru eliminarea fricii de zbor", Pregateste-te de zbor" si "Sa trecem la zbor", iar cursantilor le vor fi prezentate caracterisiticile tehnice ale avionului, dar si comportamentul aeronavei pe timp de ceata, furtuna, turbulente, goluri de aer.

In timpul cursurilor, va putea fi vizionata o aeronava stationand si cum se pregateste de zbor, pentru ca, in final, cursantii sa participe chiar la un zbor de 20-40 de minute. Cursurile vor fi asigurate de o echipa de psihoterapeuti, iar printre participantii care si-au anuntat deja inscrierea in programul-pilot se numara si actorii Marius Bodochi, George Ivascu si Tania Popa.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Geta Popescu, insotitor de bord, "legenda vie" a Tarom, cum a fost prezentata de directorul Iordache, ii sfatuieste pe oameni ca inainate de a calatori cu avionul sa se odihneasca.

"La primul zbor din viata mea mi-a fost rau, dar nu teama. Va sfatuiesc ca inainte de a pleca intr-o calatorie cu avionul sa va odihniti, sa nu urmariti filme cu catastrofe aviatice, sa va tineti departe de stirile negative. Avionul este cel mai sigur mijloc de transport in comun", a afirmat Geta Popescu.

Ea a mai spus ca primul lucru pe care il fac cei mai multi calatori inainte de decolare este sa se roage la Dumnezeu sa ii aiba in grija.

"Nu va lasati dominati de fica. Fiti pozitivi, aveti atat de multe lucuri de vazut acolo sus. Sa mergi pe nori este feeric. Sa stiti ca si pilotul are acasa familie si vrea sa se intoarca la ea", a mai spus Geta Popescu.

Citeste si:
Richard Browning, inventatorul costumului de zbor individual, vine...
Richard Browning,...

La randul ei, Anca Petrache, pilot, le recomanda calatorilor ca atunci cand le este teama in timpul zborului sa anunte echipajul de la bord.

"Ar fi foarte bine ca echipajul sa stie dinainte ca are la bord calatori care sufera de anxietate, cu firca de avion. Putem acorda ajutor celor cu astfel de probleme", a mai spus pilotul.

Ionela Pandilica, psihoterapeut, a explicat, la randul sau, ca exista o complexitate a temerilor pe care le are un pasager atunci cand urca in avion.

"In primul rand, experimenteaza simptome total neplacute lui. In al doilea rand, traieste la intensitate maxima aceste simptome, precum tahicardie si respiratie ingreunata, iar acestea il duc cu gandul la lucruri negative - «pot sa am un atac cerebral acum, pot sa am un atac de cord». Pentru ca adrenalina creste foarte mult. Se tem ca ar putea muri. Cele mai multe raspunsuri sunt «da, imi este teama ca am sa mor», «da, imi este teama ca avionul sa nu se prabuseasca». Teama de a nu-si putea coordona reactiile. Poate inainte sa urce in avion sa nu aiba nimic, dar de cum pune piciorul in avion sa se declanseze aceasta star,e care este o stare indusa. Multi pasageri, chiar la prima cursa, sunt traumatizati numai de experinta traita si povestita de persoane apropiate. Sigur ca daca sunt turbulente anxietatea creste progresiv si dezvoltam teama de zbor”, a mai spus Pandilica.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.