Social 25 August 2015 11:19
Adjunctul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Suceava, Cristina Teodorovici, care a condus Comisia de admitere in liceu, va fi inlocuit din functie, dupa ce Corpul de control al Ministerului Educatiei a stabilit ca in judet au fost aprobate ilegal 322 de transferuri ale elevilor de clasa a IX-a.

Potrivit unui comunicat al sefului ISJ Suceava, Gheorghe Lazar, institutia a fost instiintata ca, prin ordin al ministrului Educatiei, incepand cu 31 august, Cristinei Teodorovici ii inceteaza detasarea in functia de inspector scolar general adjunct si va reveni la catedra rezervata de la Centrul scolar de educatie incluziva Suceava, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, conform sursei citate, un al doilea ordin al ministrului Educatiei prevede ca, incepand cu 1 septembrie, va fi numit, prin detasare, in locul Cristinei Teodorovici, profesorul Cristian Cuciurean, in prezent director al Colegiului Silvic "Bucovina" din Cimpulung Moldovenesc.

Cuciurean a mai fost inspector scolar general adjunct in perioada guvernarii PDL. El a fost consilier judetean ales pe listele PDL, insa a demisionat in urma cu un an din partid, devenind independent.

Joi, inspectorul scolar general al judetului Suceava, Gheorghe Lazar, spunea, intr-un comunicat de presa, ca unii membri ai Comisiei judetene de admitere in invatamantul liceal ”nu au avut implicare in solutionarea transferurilor intrucat au fost in concediu”, adaugand ca acestia sunt ”oameni integri, corecti si responsabili”.

”In acest interval, unii membri ai comisiei nu au avut deloc implicare in solutionarea transferurilor intrucat au fost in concediu de odihna, dupa cum urmeaza: inspector scolar Albu Cristina, inspector scolar Tiron Constantin, inspector scolar Nechifor Cristina, inspector scolar Pentilescu Maria, inspector scolar Dumistracel Ionel”, se arata in comunicat.

De asemenea, in perioada 24 iulie - 4 august, profesorul Petru Craciun, membru al comisiei respective, a participat, fiind delegat prin ordin de ministru, la Olimpiada Internationala de Astronomie si Astrofizica ca in insotitor al lotului national in Indonezia.

”Fiecare dintre membrii comisiei se bucura de prezumtia de nevinovatie, sunt oameni integri, corecti si responsabili”
, preciza seful ISJ Suceava.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

In perioada in care s-au aprobat transferurile elevilor de clasa a IX-a, Gheorghe Lazar se afla in concediu, iar activitatea Comisiei de admitere a fost coordonata de Cristina Teodorovici, scrie MEDIAFAX.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, anunta, in 17 august, ca 332 de transferuri in clasa a IX-a au fost anulate in judetul Suceava, membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetati disciplinar si exista suspiciuni de abuz in serviciu, fiind facuta sesizare penala.

Controlul facut in perioada 11-14 august la Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Suceava, privind transferurile elevilor de clasa a IX-a dupa repartizarea computerizata a fost finalizat, stabilindu-se ca din cele 386 de cereri aprobate, 332 trebuie anulate. In cazul acestor cereri, elevii care au cerut transferul aveau medii mai mici decat mediile ultimilor admisi la acele scoli.

Citeste si:
Irina Rimes se pregătea pentru o altă carieră. Cum a ajuns să facă...
Irina Rimes se pregătea...

"Din documentele verificate, s-a constatat ca, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 in afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, pentru 332 de elevi transferul s-a realizat fara respectarea prevederilor legale prevazute de Metodologia de organizare si desfasurare a admiterii in invatamantul liceal de stat", spunea ministrul Educatiei.

Echipa de control a mai constatat ca, la nivelul ISJ Suceava, nu a fost elaborata o procedura proprie de aprobare a acestor cereri de transfer, criteriile suplimentare de departajare fiind cuprinse intr-un proces-verbal din 27 mai 2015.

"Comisia Judeteana de Admitere nu a putut prezenta motivatii temeinice, sustinute legal, in privinta criteriilor proprii, pentru care nu a solicitat aprobarea Comisiei Nationale de Admitere. De asemenea, echipa de control a constatat ca cererile aprobate nu sunt insotite de documente care sa justifice situatiile speciale invocate. Comisia Judeteana de Admitere a fost condusa de doamna Cristina Teodorovici, inspector scolar general adjunct, si a fost constituita din 10 membri (sapte inspectori scolari din cadrul inspectoratului scolar, un cadru didactic si doi informaticieni)", preciza Ministerul Educatiei.

Citeste si:
Jose Mourinho a semnat un precontract cu Manchester United
Jose Mourinho a semnat un...

Ministrul Educatiei a mai dispus cercetarea disciplinara a membrilor comisiei de admitere a ISJ Suceava, pentru incalcarea prevederilor legale privind transferul elevilor. De asemenea, au fost sesizate organele de cercetare penala privind savarsirea unei posibile infractiuni de abuz in serviciu in legatura cu modalitatea de aprobare a transferurilor elevilor dupa repartizarea computerizata.

Controalele la inspectoratele scolare Judetene au vizat verificarea solutiilor in cazul situatiilor speciale aparute dupa repartizarea computerizata. Metodologia stabileste ca "situatii speciale" sunt acele cazuri medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidatilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri ramase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere gresita in baza de date computerizata a optiunilor exprimate de elevi.

Citeste si:
Fechet a participat la descinderi împotriva arderilor ilegale de...
Noul ministru al Mediului,...

Inspectorii Corpului de control al MECS au facut verificari in judetele Suceava, Braila, Bihor, Prahovasi Neamt, dupa ce au existat informatii ca sunt sute de transferuri nejustificate in clasa a IX-a, dupa repartizarea computerizata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.