Marți dimineață au avut loc mai multe descinderi în teren, ale Gărzii Naționale de Mediu, alături de Poliție și Jandarmerie, vizați fiind cei care dețin și ard ilegal deșeuri.

La acțiunea din Conțești, județul Dâmbovița, au participat și Ministrul Mircea Fechet, secretarul de stat Andrei Cazacu și comisarul general al GNM, Mărioara Gătej.

În teren sunt 13 echipe de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, peste 130 de efective ale Poliției, peste 120 de efective ale Jandarmeriei, trupele speciale, echipe de la serviciul de Arme cu efective canine.

„În această comunitate se ard deşeuri şi ziua şi noaptea, fapt care generează poluare şi, mai ales acum, aflându-ne în sezonul rece, această poluare participă în mod suplimentar la poluarea pe care o avem deja din trafic şi din încălzirea rezidenţială.", a declarat, marţi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Poluarea aerului şi calitatea aerului, în general, ne interesează cu precădere. Anunţ că vom continua aceste demersuri. Suntem susţinuţi de Ministerul Afacerilor Interne, de Jandarmeria Română, de Poliţie. Avem astăzi peste 200 de persoane care, împreună cu Garda Naţională de Mediu, descind, confiscă, dau amenzi, fac dosare penale în vederea stârpirii acestui fenomen.

E o chestiune pe care o vom repeta ori de câte ori este cazul, ne vom întoarce fie aici, la Conţeşti, vom merge înapoi la Sinteşti. Cunoaştem foarte bine problemele de la Dolj, de la Giurgiu, de la Călăraşi şi ne vom lupta cu acest fenomen şi îl vom anihila", a mai spus Fechet.

Potrivit Ministrului, cele mai multe focare se regăsesc în partea de sud a țării:

„Există nişte astfel de focare şi se întâmplă cu precădere în zona de sud a României, unde cetăţeni care ard ilegal deşeuri, depozitează ilegal deşeuri pun în pericol sănătatea populaţiei. În acest moment sunt în desfăşurare controalele pe care le fac comisarii Gărzii Naţionale de Mediu. Există 13 echipe de comisari care lucrează împreună cu sutele de jandarmi şi poliţişti.

De îndată ce vom termina aceste controale, vom anunţa rezultatele. Scopul este să confiscăm toate utilajele folosite ilegal, toate autovehiculele care participă la transporturi ilegale de deşeuri”, a menţionat ministrul de resort.

Citeste si:
Managementul deșeurilor: Clearing House și țintele de colectare...
Managementul deșeurilor:...

Fechet susține că sănătatea populaţiei nu a fost niciodată în pericol, după ce în noaptea precedentă nivelul de poluare în București a atins cote maxime

„Garda de Mediu a fost aseară în teren şi este în fiecare seară în teren. Aşa cum am anunţat, în maxim 30 de minute de la orice indiciu că am avea o posibilă problemă de poluare, fie cu un senzor, fie cu o staţie de-a noastră, mergem şi facem verificări.

Sănătatea populaţiei nu a fost niciodată în pericol pentru că am fi anunţat acest lucru. Au fost uşoare depăşiri la anumiţi senzori, chiar şi staţiile noastre, în jurul orei 20:00, au înregistrat uşoare creşteri, dar nimic îngrijorător. Nu au fost arderi ilegale de deşeuri, lucruri care să pună în pericol sănătatea populaţiei, fapt ce a fost verificate chiar aseară în teren", a afirmat ministrul Mediului.

Citeste si:
Pete imense de poluare în Marea Neagră. Autoritatea navală dă vina...
Pete imense de poluare în...


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2020 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.