Social 25 August 2015 10:27
Federatia Sanitas arata intr-un comunicat ca a negociat cu Guvernul doar cresteri salariale si facilitati pentru personalul din sistemul de sanatate, in timp ce demersul Guvernului de a legaliza platile de la pacienti ca urmare a deciziei ICCJ a venit in urma presiunii medicilor.

Federatia Sanitas precizeaza ca negociaza cu Ministerul Sanatatii majorari salariale pentru intreg personalul din sistemul sanitar inca din toamna anului trecut, iar in prezent a fost agreat pentru aceste majorari termenul de 1 octombrie.

Cresterea salariilor va fi facuta din banii economisiti in sistem, prin introducerea cardului de sanatate si reducerea pretului la medicamente, precizeaza Sanitas.

"Sanitas a negociat doar cresteri salariale si facilitati pentru personalul din sistemul de sanatate, asistenta sociala si medico-sociala. Nimic mai mult. Masurile intreprinse de Guvern pentru protejarea medicilor (ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie) au fost consecintele presiunii venite din partea acestei categorii profesionale si nu s-a regasit nicio clipa in lista de revendicari a Federatiei Sanitas, nici in strategia noastra, noi doar am explicat ceea ce s-a discutat", arata federatia sindicala, scrie MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta a anuntat, pe 18 august, majorarea cu 25 la suta a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

El a precizat ca, pentru sedinta de Guvern din 26 august, vor fi pregatite atat OUG privind majorarea salariilor angajatilor din sistemul sanitar, cat si un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor. Tot atunci, premierul i-a cerut ministrului Justitiei sa elaboreze un proiect de lege care sa elimine raspunderea penala a personalului din sistemul sanitar in cazul in care contributiile primite de la pacienti nu sunt conditionate, sunt oferite post-tratament si sunt fiscalizate.

Alianta Medicilor, creata pe Facebook, a criticat intentia Guvernului de a legaliza platile facute de pacienti, aratand ca in nicio tara civilizata un pacient nu da o "atentie" medicului si ca "aceasta practica a spagii din sistemul sanitar" trebuie oprita odata pentru totdeauna.

Citeste si:
ÎCCJ a respins definitiv cererea de plasare sub control judiciar a...
ÎCCJ a respins definitiv...

Si Transparency International Romania a sustinut ca legalizarea platilor informale in sanatate easta ar reprezenta un atac la demnitatea medicului si nu ar elimina riscurile juridice, pentru ca existenta unei conditionari este extrem de dificil de stabilit.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit, pe 4 iunie, ca medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacientii lor, aceasta practica fiind in dezacord cu normele penale aflate in vigoare. Decizia a aparut, pe 5 august, in Monitorul Oficial si este obligatorie de la momentul publicarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.