Social 19 August 2015 16:46
Primarul din Suceava, Ion Lungu, a anuntat, miercuri, ca in sedinta din luna septembrie a Consiliului Local va fi aprobata infiintarea Teatrului Municipal "Matei Visniec", institutie care va incepe sa functioneze efectiv din ianuarie 2016, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Ion Lungu a spus, intr-o conferinta de presa, ca Teatrul Municipal "Matei Visniec" va functiona in Centrul Cultural Bucovina, care va fi dat in folosinta in luna septembrie, dupa o investitie de circa trei milioane de euro, si ca va fi prima institutie de cultura din Suceava cu finantare exclusiva de la Consiliul Local.

El a aratat ca, dupa aprobarea de catre CL, in sedinta din septembrie, a infiintarii Teatrului Municipal "Matei Visniec", va fi angajat un manager al institutiei, care ar urma sa devina functionala de la 1 ianuarie 2016.

Dramaturgul si scriitorul Matei Visniec este cetatean de onoare al municipiului Suceava din 2012, iar primarul Ion Lungu anunta, dupa ce i-a inmanat acest titlu, intentia autoritatilor de infiintare a unui teatru profesionist care sa poarte numele dramaturgului. Atunci, Matei Visniec spunea ca nu va fi un cetatean de onoare obisnuit, anuntand ca are deja un program cultural pentru Bucovina si propunand ca Bucovina sa isi depuna candidatura pentru a deveni Capitala Culturala Europeana.

Matei Visniec organizeaza, anual, la Suceava si Radauti, un festival de teatru in care sunt prezentate piese ale sale, puse in scena de trupe din Romania si din strainatate. Totodata, in cadrul festivalului, Matei Visniec acorda un premiu pentru cea mai buna piesa de teatru scurt scrisa de un licean, scrie MEDIAFAX.

Matei Visniec s-a nascut in 1956, la Radauti, si a absolvit cursurile Facultatii de Filosofie si Istorie a Universitatii Bucuresti. Stabilit la Paris din 1987, Matei Visniec este considerat unul din cei mai importanti autori dramatici ai momentului, iar piesele sale sunt jucate in peste 40 de tari si traduse in peste 20 de limbi.

In anul 2009, Matei Visniec a primit premiul european acordat de Societatea Autorilor si Compozitorilor Dramatici din Franta (SACD) pentru intreaga sa activitate, iar in Romania i s-a decernat, de mai multe ori, premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor, premiul UNITER si premiul pentru dramaturgie al Academiei Romane.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.