Social 29 Iulie 2015 21:33
Voluntariatul sprijinit de angajator, voluntariatul angajatilor sau voluntariatul corporatist asa cum este mai des intalnit la noi in tara este o tendinta din ce in ce mai manifestata in Romania in randul marilor companii, lucru care desigur atrage dupa sine atat provocari cat si oportunitati pentru sectorul non-profit.

Indiferent de termenul folosit definitia face referire la orice efort al angajatoului de a incuraja si asista angajatii pentru a se implica in activitati de voluntariat in comunitate.

Una dintre asteptarile companiilor in cautarea de oportunitati de voluntariat pentru angajati este aceea de a gasi parteneriate potrivite cu nevoia de implicare a companiei trasata de o politica de implicare in comunitate sau pur si simplu de o tendinta in a sprijini un domeniu anume: educatie, sanatate, mediu, etc. Intalnim situatii in care parteneriatele nu sunt clare si din pacate oportunitatile sunt pierdute si nu numai ca nu se mai ajunge la a pune in practica activitatea de voluntariat, dezamagirea aplaneaza asupra intregului sector, alimentand pe alocuri anumite mituri: “vorbim alta limba”, “ei vor doar promovare”, “ei nu lucreaza profesionist”, “vor doar bani de la noi”. ONG-urile pot simti adesea ca valoarea contributiei lor este diminuata in comparatie cu sectorul business, si ca balanta in parteneriat nu poate fi egala, iar companiile pot crede ca sectorul non-profit vede in ele salvarea si raspunsul la probleme. Cu toate acestea cel mai eficient parteneriat ramane si este recomandat sa se bazeze pe egalitate si recunoasterea contributiei fiecarei parti in activitatea propusa.

Mai mult ca oricand nevoia unui parteneriat pentru facilitarea activiatilor de voluntariat cu implicarea angajatilor este impusa acum de noua Legea a Voluntariatului 78/2014 care descrie explicit cine poate fi organizatia gazda a activitatilor de voluntariat si anume: organizatia sau institutia fara scop lucrativ, iar incheierea de contracte de voluntariat a devenit obligatorie.

Plecand de la situatia de mai sus Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat a implementat proiectul “Angajat caut Voluntariat” finantat prin Granturile SEE 2009-2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) in Romania, cu suma de 27312,5 euro si derulat in perioada mai 2014 - iunie 2015. Scopul a fost construirea un model de implicare a angajatilor in activitati de voluntariat in comunitate, promovarea voluntariatului in randul companiilor si capacitarea ONG-urilor sa lucreze cu voluntari provenind din randul angajatilor din companii.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Proiectul in cifre: 5 companii din Bucuresti si Cluj Napoca – IBM, CHEP, Recognos, Gameloft si Yardi, 10 organizatii din cele doua localitati, 50 angajati implicati in activitati de voluntariat (vopsire si amenjare parc pentru copii, gatirea unei mese calde la cantina sociala, marcarea de trasee montane, activitati de educatie cu copiii din centre de zi), un site dedicat dezvoltarii de experiente de acest gen numit win-win.ro si o brosura de recomandari care poate fi consultata pe site. “Aveam si inainte o impresie buna despre voluntariat; acum mi s-a intarit convingerea. Mi s-a parut fascinant modul in care se pot organiza activitati atat de frumoase, am fost impresionata de felul in care copiii sunt formati in centru; pur si simplu e o placere sa lucrezi cu ei.” spune Adriana, angajat Yardi, dupa finalizarea activitatii sau “Pentru activitati de voluntariat as sta mereu peste program” spune un angajat al companiei CHEP Romania.

Citeste si:
Elevii și studenții vor primi bani de la Guvern pentru acțiuni de...
Elevii și studenții vor primi...

“Rolul Pro Vobis in proiect s-a concentrat pe realizarea instrumentelor de lucru: de monitorizare, evaluare, motivare si recunoasterea meritelor angajatilor voluntari, chestionar de interese al angajatilor, model de parteneriat cu ONG-uri si standarde de lucru. Am oferit sprijin si consultanta personalizata in ceea ce priveste: contactarea companiilor si organizatiilor, analiza de nevoi de implicare in activitati de voluntariat in companie, analiza de nevoi de voluntariat in cadrul organizatiilor potrivita cu activitati in care se pot implica angajati in calitate de voluntari, atelier pentru organizatii cu teme „Metode de implicare a voluntarilor provenind din randul angajatilor”, planificarea actiunii de voluntariat, asistenta in managementul activitatii, organizarea logistica a activitatilor de voluntariat efective si implicarea in toate etapele activitatii, follow-up si promovarea rezultatelor, si construirea unui website dedicat activitatilor si experientelor de voluntariat sprijinit de angajator: www.win-win.ro” a declarat Carmen Marcu, Coordonator Proiect, Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.