Social 14 Iulie 2015 17:16
Romania, de exemplu, raporteaza anual aproximativ 13.000 de noi cazuri de pacienti, fiind tara europeana cu cea mai ingrijoratoare statistica din acest punct de vedere.

Tuberculoza, cunoscuta si ca „ftizie” sau „oftica”, a ucis cultura timp de aproape doua secole. „Boala romantica” a rapus rand pe rand personalitati precum Chopin, Cehov, Byron, Gauguin, Paganini, Ciprian Porumbescu si multi altii. In acelasi timp, ea a fost si o sursa de inspiratie, fiind utilizata ca personaj negativ in opere precum „Traviata”, „La Boheme” sau in romanul lui Mann, „Muntele vrajit”.

Desi lucrurile in ceea ce priveste diagnosticarea si tratamentul au evoluat considerabil, tuberculoza continua sa fie o problema de sanatate publica. Romania, de exemplu, raporteaza anual aproximativ 13.000 de noi cazuri de pacienti, fiind tara europeana cu cea mai ingrijoratoare statistica din acest punct de vedere.

Organizatiile din domeniul sanatatii atrag atentia, insa, asupra numarului in crestere al cazurilor de tuberculoza multidrog rezistenta (TB MDR). TB MDR este o forma mai complexa a tuberculozei, care se dezvolta din cauza rezistentei la medicamente a mycrobacteriilor, si al carei tratament este de o durata mai lunga, de pana la doi ani. Statisticile indica faptul ca doar 60% dintre pacientii romani cu tuberculoza multidrog rezistenta sunt diagnosticati, iar dintre acestia, doar 30% sunt vindecati.

Tratamentul pentru tuberculoza sensibila la medicatie cat si cel pentru forma multidrog rezistenta este acordat in prezent in cadrul spitalelor si sectiilor specializate de pneumoftiziologie. Durata spitalizarii in cazul TB MDR este indelungata, de pana la trei luni. Aceasta, alaturi de costurile aditionale medicamentelor pe care pacientii trebuie sa le sustina din resursele proprii si de efectele adverse ale terapiei sunt adevarate obstacole in urmarea corecta a tratamentului.

In raportul „Sa tratam cu seriozitate: Romania si tuberculoza” intocmit de The Economist Intelligence Unit, si realizat cu sustinerea Janssen, au fost propuse solutii pentru doua dintre provocarile de mai sus. De exemplu, prin tratamentul in afara spitalului, adica in ambulatoriu, sub directa observare, viata pacientilor ar fi mult mai putin afectata intrucat acestia nu ar fi nevoiti sa renunte in totalitate la activitatile de zi cu zi si libertatea nu le-ar fi atat de mult ingradita. De cealalta parte, accesul la tratamentele inovatoare, asa-numitele „medicamente de linia a doua” sau din „grupul 5” ar putea ajuta la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

Citeste si:
Pneumolog din Grecia: ”Numărul cazurilor de COVID a depășit 50.000...
Expert în Sănătate: ”Numărul...

„Statistic, stim ca tuberculoza afecteaza cu precadere barbatii, care, in cele mai multe familii sunt singurii care au un loc de munca si implicit sunt unica sursa de venit. De aceea, in special in zonele rurale si in comunitatile de persoane vulnerabile, sau fara adapost, majoritatea pacientilor se afla in fata unei alegeri foarte grele: familia sau propria sanatate. Rezultatul il stim cu totii deja si este reflectat in aceste cifre in crestere. Nu mai vorbim despre faptul ca stigmatul din opinia comunitatii este de asemenea o problema in situatiile amintite. Cred ca aceste bariere vor putea fi depasite prin programe de informare cu privire la tuberculoza alaturi de masuri de sustinere reala a pacientilor, astfel incat acestia sa fie incurajati sa isi urmeze corect si pana la capat tratamentul.” este de parere Stefan Radut, Vicepresedinte al Asociatiei pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta (ASPTMR).

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

„Pentru a identifica la timp cazurile de tuberculoza si pentru inceperea imediata a tratamentului este necesar ca simptomele acesteia sa fie bine cunoscute de catre populatia generala, intrucat ar putea fi confundate cu ale unei alte afectiuni, mai putin grave, sau chiar ignorate. Tuberculoza se localizeaza in cele mai frecvente cazuri la nivelul plamanilor. Semnele care trebuie luate in considerare pentru realizarea analizelor specifice tuberculozei sunt tuse cu expectoratie, temperatura intre 37-38 de grade Celsius, pierderea poftei de mancare, transpiratii predominant nocturne si scaderea in greutate aparent fara motiv. Orice persoana cu semnele descrise ar trebui sa se prezinte de urgenta la un consult de specialitate.” declara Dr. Popescu Gilda, Coordonator al Programului National de Prevenire, Supraveghere si Control al Tuberculozie.

Citeste si:
Raportul „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli...
Raportul „Educația privind...

Tuberculoza este o boala vindecabila daca este diagnosticata la timp si tratata cu medicamente antituberculoase corespunzatoare. Durata tratamentului este variabila in functie de momentul diagnosticarii, forma de tuberculoza, stadiul evolutiv si alte probleme de sanatate asociate. Pentru ca este o afectiune contagioasa, care se raspandeste pe calea aerului, este bine sa fim precauti si atenti la semnele pe care organismul ni le transmite, vizita la medic fiind primul pas pentru mentinerea sanatatii noastre si a celor apropiati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.