Social 11 Iulie 2015 14:20
Ziua Mondiala a Ciocolatei este sarbatorita in Capitala, sambata, printr-un eveniment dedicat copiilor, care vor avea ocazia sa afle istoria acestui desert si sa decoreze briose in forma de oite, dragoni, soricei sau flori.

Evenimentul este organizat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Sector 6, la Centrul de Recreere si Dezvoltare Personala ”Conacul Golescu Grant”.

Copiii care vor fi prezenti la eveniment vor avea ocazia sa afle istoria ciocolatei, precum si diverse informatii mai putin cunoscute despre acest desert. Ei vor decora briose cu ciocolata, martipan, creme si bombonele colorate tip confetti. Astfel, cele mai simple briose se vor transforma in oite, dragoni, soricei sau flori. Copiii isi vor putea lua creatiile acasa, daca nu le vor consuma intre timp.

Ziua de 11 iulie a fost declarata oficial Ziua Mondiala a Ciocolatei, in 1995, in Franta, in prezent fiind sarbatorita de iubitorii acestui desert din toata lumea.

Istoria ciocolatei incepe cu 2.000 de ani in urma, cand arborele de cacao era cultivat in America de Sud. Denumirea provine din limba aztecilor de la "chocolatl" care deriva de la "xocolatl" ("xococ" - amar si "atl" - apa sau bautura). Aztecii considerau ciocolata o bautura divina care intareste rezistenta si combate oboseala, iar o ceasca din acesta bautura pretioasa ii permite unui om sa reziste o zi intreaga fara mancare.

Ciocolata s-a mancat pentru prima data in 1674, sub forma de rulouri si prajituri. In 1795, doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o masina cu vapori pentru a inmuia boabele de cacao, ceea ce a dus fabricarea ciocolatei la scara mare.

In 1874, Fry & Sons a inceput sa vanda "Ciocolata delicioasa de mancat", despre care se crede ca a fost prima tableta de ciocolata. In jurul anului 1810, Venezuela producea o jumatate din pudra de cacao consumata pe plan mondial, iar o treime din cantitatea de cacao produsa era consumata de spanioli.

In anii '90, ciocolata si-a dovedit popularitatea ca produs, dar si succesul in lumea afacerilor. Consumul mondial anual de boabe de cacao este de aproximativ 600.000 de tone. Mai mult decat atat, consumul de ciocolata pe cap de locuitor este in crestere, scrie MEDIAFAX.

Consumul de ciocolata cacao/ciocolata amaruie a fost dovedit a fi benefic sistemului circulator. Un studiu a relevat faptul ca in timpul topirii ciocolatei in gura, creierul uman cunoaste o crestere a activitatii electrice si a ritmului cardiac. Cu toate ca beneficiile sunt multiple, consumul excesiv de ciocolata poate favoriza obezitatea si aparitia diabetului zaharat.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.