Social 4 Iulie 2015 12:28
Obezitatea in Romania este mai frecventa la barbati afectand 23 la suta dintre acestia, fata de 20,3 la suta dintre femei, si la persoanele mai inaintate in varsta, iar regiunea unde este cel mai des intalnita e Moldova, cu o pondere de 23,8 la suta, fata de media nationala de 21,3 la suta.

Obezitatea afecteaza peste 20 la suta dintre romanii cu varsta peste 18 ani, conform studiului epidemiologic "Obezitatea in Romania (ORO) - Prevalenta obezitatii si a factorilor de risc ai obezitatii in populatia adulta din Romania", care a fost lansat vineri de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii. Rezultatele studiului arata o rata a obezitatii de 21,3 la suta si o prevalenta a supraponderii de 31,1 la suta, la romanii cu varste cuprinse intre 18 si 79 de ani.

Studiul ORO a relevat totodata o prevalenta mai ridicata, atat a obezitatii, cat si a supraponderii in randul barbatilor. Astfel, potrivit studiului, obezitatea afecteaza 23% dintre barbati, fata de 20,3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre barbati comparativ cu 24,7% dintre femei.

Conform analizei, rata obezitatii creste odata cu varsta, astfel ca, in timp ce la adultii de pana in 39 de ani obezitatea are o prevalenta de 9,9%, procentul creste la 30,1 la grupa de varsta 40 - 59 de ani si ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 ani. "Demersul nostru este mai mult decat unul statistic, pentru ca, pe langa identificarea prevalentei obezitatii, studiul a analizat si factorii de risc care duc la obezitate, evaluand comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viata care duc la obezitate. Conform datelor studiului, se asociaza cu obezitatea: consumul a mai mult de trei mese pe zi bogate cantitativ, mesele consistente dupa ora 21.00, consumul unor cantitati mari de alimente la interval mai mic de o ora fata de masa precedenta, mese noaptea, consumul de untura, consumul alimentelor prajite, sedentarismul, numar scazut de ore de somn. Acestea reprezinta componente ale stilului de viata nesanatos identificate in randul persoanelor cu obezitate si suprapondere. Educatia in domeniul nutritiei, la nivel populational poate influenta trecerea spre stilul de viata sanatos, in care moderatia, echilibrul, impreuna cu activitatea fizica sunt elemente prioritare", a explicat Gabriela Roman, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii.

Rezultatele analizei arata complexitatea factorilor care determina obezitatea. Astfel, anumite elemente ale stilului de viata pot asigura protectie impotriva aparitiei supragreutatii sau obezitatii numar crescut de zile de activitate fizica moderata sau intensa/saptamana; un program de alimentatie ordonat cu 3 mese/zi, cantitati moderate; consum regulat de peste, legume si fructe; consum de ulei de masline;

Studiul ORO a relevat si diferente regionale: in Banat, Crisana si Transilvania, rata obezitatii este de 18,8%, fata de Moldova, unde ponderea este de 23,8%. In Oltenia si Muntenia, prevalenta obezitatii este aceeasi cu cea inregistrata la nivel national - 21,3%. Tot in Moldova este si rata cea mai mare de persoane cu supragreutate - 33,4%, media pe tara fiind de 31,1%. In Oltenia si Muntenia prevalenta supraponderii este de 32,2%, in timp ce in Banat, Crisana si Transilvania este de 28%.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Studiul ORO, demarat in vara anului 2014, a fost derulat de o echipa de opt investigatori romani, medici cu specialiatea diabet, nutritie si boli metabolice, coordonata de Gabriela Roman. Cercetarea a inclus un esantion de aproximativ 2.100 de persoane adulte, din opt centre regionale: Bihor, Bucuresti, Cluj, Galati, Gorj, Iasi, Suceava, Timis, scrie MEDIAFAX.

La nivel mondial, obezitatea si supraponderea reprezinta probleme de sanatate publica, motiv pentru care se fac multiple eforturi de implementare a programelor de preventie si control al acestora. Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) arata ca supraponderea si obezitatea se asociaza cu un risc crescut de boli cronice printre care se numara diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, boala coronariana si unele forme de cancer, precum si cu scaderea sperantei de viata si a calitatii vietii.

Citeste si:
Psihologii dezvăluie cele 15 calități pe care femeile le caută în...
Psihologii dezvăluie cele 15...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.