Social 3 Iulie 2015 16:28
Irina Truica a fost audiata, vineri, de procurorii DIICOT in dosarul creditelor ilegale de la BRD, in care este urmarita penal, alaturi de sotul ei, Remus Truica, avocatul ei declarand ca aceasta a semnat, ca sotie, un contract de credit de 3 milioane de euro.

La iesirea de la DIICOT, unde a stat aproximativ cinci ore, Irina Truica a declarat jurnalistilor ca a spus procurorilor tot ce putea spune, adaugand ca sotul sau are probabil mai multe de spus.

Intrebata daca l-a ajutat pe sotul ei sa obtina credite ilegal, Truica a raspuns: "Singurul lucru pe care il pot preciza, ca sotul isi poate pune intai copiii de 10 ani in fata, sotia in fata sa ia orice glont, si la final domnul Truica isi pune un costum si apare ca o floricica. Puteti citi si printre randuri la ce ma refer". Ea a mai declarat, la intrebarile jurnalistilor, ca nu a facut nicio plangere initiala. "Truica pune in fata gloantelor copiii si sotia, si-apoi el isi pune un costum si apare la televizor", a spus Irina Truica.

Avocatul sau a precizat ca aceasta a semnat, in calitate de sotie, un singur contract de credit. "A semnat fiindca era sotie si asta era procedura, trebuia sa fie semnat", a declarat avocatul Irinei Truica, precizand ca este vorba ca si in cazul celorlalti suspecti de un contract de credit de trei milioane de euro.

Intrebat de jurnalisti daca clienta sa a facut o plangere, aparatorul a raspuns afirmativ, precizand insa ca aceasta nu are legatura cu acuzatiile de spalare de bani din dosar. El a mai spus ca Irina Truica are sechestru pe bunurile comune cu sotul ei, cele mai importante fiind terenurile si casa din Snagov, scrie MEDIAFAX.

Procurorii DIICOT instrumenteaza un dosar privind acordarea, in mod ilegal, a mai multor credite de catre BRD. Intre acestea se numara si cel facut de Elena Udrea, in valoare de aproximativ trei milioane de euro. In cazul fostului ministru al Turismului, DIICOT si-a declinat competenta, in 4 martie, si a trimis dosarul la DNA, care continua cercetarile.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, in acest dosar a fost inceputa urmarirea penala in cazul a 30 de persoane, printre care si Remus si Irina Truica. Cei doi se afla in procedura de divort.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Potrivit DIICOT, in cauza exista suspiciunea rezonabila ca la sfarsitul anului 2007 la nivelul conducerii executive a BRD - Group Societe Generale a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne, cat si cele emise de Banca Nationala a Romaniei, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 de euro in dauna BRD - Group Societe Generale.

Potrivit anchetatorilor, doi dintre liderii gruparii infractionale, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD - Group Societe Generale, "au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonate si aflate in raporturi de munca cu banca, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a unui numar de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru niciunul din creditele astfel acordate nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreati de banca".

Citeste si:
15 banci, amendate de ANPC cu peste 500.000 de lei
15 banci, amendate de ANPC cu...

Cel de-al treilea lider al grupului infractional, Remus Truica, a fost si principalul beneficiar al activitatii infractionale, din cele 17 credite acordate in mod fraudulos de BRD – Group Societe Generale, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul sau direct, obtinand astfel suma de 35.000.000 euro.

Procurorii mai spun ca in ceea mai mare parte sumele de bani au fost externalizate prin includerea in circuite financiare prin conturi deschise la Monaco, in Elvetia, Austria si Cipru, "conturi controlate direct de catre Remus Truica si Cristian Aparaschivei si apoi folosite de acestia pentru achizitionarea unor bunuri de lux, ambarcatiuni si imobile".

"Pentru punerea in executare a activitatilor infractionale inculpatul Remus Truica s-a folosit in principal de inculpatul Cristian Aparaschivei, omul sau de incredere, care l-a randul sau a atras in cadrul grupului infractional organizat alte persoane", mai noteaza procurorii DIICOT, precizand ca Truica a coordonat si infiintarea a cinci societati comerciale reprezentate si administrate de catre Cristian Aparaschivei si Ilie Coconete si S.N.E, care, de asemenea, au obtinut in mod fraudulos credite de la BRD - Group Societe Generale.

Citeste si:
Dosarul Ferma Baneasa: Remus Truica - 4 ani de inchisoare cu...
Dosarul Ferma Baneasa: Remus...

Procurorii DIICOT au inceput urmarirea penala in cazul lui Lucian Cojocaru si Remus Truica, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani, Alexandru-Claudiu Cercel-Duca, Gabriala-Stefania Gavrilescu, Dana Bajescu, Mihail Andrei Nanu, Elena Duhomnicu, Monica Ceausu, Alice Monac si Alexandru Lucian Anghelescu, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani.

A fost inceputa urmarirea penala si in cazul lui Cristian-Relu Aparaschivei, pentru constituire a unui grup infractional organizat, instigare la inselaciune, instigare la abuz in serviciu si spalare de bani. De asemenea, a fost inceputa urmarirea penala si in cazul Cristinei-Gabriela Mazilu, Ioana-Irina Truica, Ilie-Marius Coconete, Stefan Munteanu, Ionut Victor Nicoresteanu, Niculae Ciumeti, Constantin Eugen Pop, Giorgiana Mirela Pop, George Gabriel Lisu si S.N.E, pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani.

Citeste si:
Ratele rămân mari și în 2023: Românii cu credite în IRCC vor trece...
Ratele rămân mari și în 2023:...

In cazul lui Andrei-Mihai Bejenaru, Dan-Octavian Harabagiu si Marian Gheorghe, procurorii au inceput urmarirea penala pentru constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si complicitate la spalare de bani.

DIICOT a mai inceput urmarirea penala si in cazul lui Sorin Rosca-Stanescu si Adrian Sarbu, pentru constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani, in cazul Minolei-Alexandra Serban si al lui Dumitru Diaconescu, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals intelectual, si al lui Dorin Cornel Drula, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.