Social 27 Iunie 2015 14:15
Aproape 2.000 de copii din Romania sufera de artrita idiopatica juvenila, o boala autoimuna cronica, caracterizata prin inflamarea persistenta a articulatiilor, medicii spunand ca maladia poate fi depistata de parinti dupa trei semne tipice - durere, tumefiere si limitarea miscarii.

Mariana Sefan, medic primar pediatrie si reumatologie pediatrica, spune ca boala poate fi depistata de parinti cu usurinta, mai ales ca semnele maladiei apar la o varsta la care acestia sunt foarte activi. ”Vorbim de aproximativ 2.000 de copii diagnosticati cu artrita idiopatica juvenila (AIJ), o boala autoimuna, cronica, caracterizata prin inflamarea persistenta a articulatiilor. Parintii pot sesiza singuri boala intrucat are trei semne tipice ale inflamatiei articulare: durere, tumefiere si limitarea miscarii. Aceste simptome pot fi usor depistate la copii, mai ales ca apar la o varsta la care acestia sunt foarte activi. Termenul «idiopatica» inseamna ca nu stim cauza bolii si «juvenila» inseamna ca simptomele apar inainte de varsta de 16 ani", explica medicul Mariana Stefan.

Diagnosticul este pus de catre medicul pediatru in cazul in care debutul bolii este inainte de varsta de 16 ani, iar simptomele dureaza mai mult de sase saptamani si cauzele sunt necunoscute. Prin urmare, diagnosticul este bazat pe prezenta si persistenta artritei si pe excluderea atenta a oricarei alte afectiuni, in urma unor analize si teste amanuntite, scrie MEDIAFAX.

"Pentru ca vorbim de o boala cronica, tratamentul nu duce la o recuperare imediata, ci doar la o ameliorare a simptomelor. Scopul tratamentului este de a permite copiilor sa duca o viata normala si de a preveni afectarea articulatiilor si organelor, in timp ce se asteapta remiterea spontana a bolii. Tratamentul se bazeaza in principal pe utilizarea de medicamente care inhiba inflamatia si pe procedurile de reabilitare care pastreaza functia articulatiilor si ajuta la prevenirea deformarilor. Terapia este complexa si are nevoie de cooperarea mai multor specialisti: reumatologi pediatri, chirurgi ortopezi, fiziokinetoterapeuti, oftalmologi. Sfatuim parintii sa consulte acesti specialisti si sa manifeste rabdare in relatia cu ei, pentru ca abordarea aceastei afectiuni necesita timp si construirea unei relatii de durata", a mai spus medicul Stefan.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

La randul sau, Alexis Virgil Cochino, medic specialist in alergologie si imunologie clinica, spune ca artrita idiopatica juvenila nu este o boala ereditara si nici contagioasa. "Artrita idiopatica juvenila nu este o boala contagioasa si nu este o boala ereditara deoarece nu poate fi transmisa de la parinti direct la copiii lor. Cu toate acestea, exista unii factori genetici, in mare masura inca necunoscuti, care cresc sansele unui individ de a dezvolta boala. Aceasta boala este multifactoriala, ceea ce inseamna ca este rezultatul unei combinatii intre factorii genetici si expunerea la factorii de mediu (probabil infectii). Le recomanam parintilor sa mearga la medic pentru a identifica un diagnostic corect pentru copii si sa abordeze cu tact si calm aceasta situatie. Le intelegem ingrijorarea, dar ii sfatuim sa nu se invinovateasca, pentru ca aceasta boala nu apare din vina lor. Este pur si simplu o combinatie de factori, la care nu au contribuit cu absolut nimic", a adaugat medicul.

Citeste si:
Studiu: Simptomele artritei reumatoide pot fi observate cu mult...
Studiu: Simptomele artritei...

Pentru ca toata lumea sa intelega acesta maladie, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune – APAA a redactat ghidul ”Artrita idiopatica juvenila pe intelesul parintilor", care se distribuie gratuit in librariile Humanitas si care prezinta povestea baietelului pacient Alex si dorinta lui de autonomie intr-o excursie cu colegii lui.

Alex a fost diagnosticat cu artrita idiopatica juvenila cand avea 14 ani. Au trecut cativa ani, iar acum este student la Medicina. ”Povestea mea a inceput la scurt timp dupa implinirea varstei de 14 ani, o varsta a adolescentei, cu intrebari si dorinta de experiente diverse, cu bucurii si tristeti si cu multe incercari. La mine, pe langa incercarile varstei, a aparut brusc marea incercare a vietii mele si a familiei mele: descoperirea acestei boli. Am fost surprinsi cu totii, am trecut prin toate fazele: de la negare, pana la frustrare si furie, ingrijorare si anxietate. Pentru ca era ceva necunoscut, pentru ca nu stiam niciunul cum sa reactionam si pentru ca nu ne venea sa credem ca viata mea urma sa se schimbe pentru totdeauna", si-a inceput povestea Alex.

Citeste si:
Ianis Hagi și Elena, un Crăciun special. Au devenit soț și soție:...
Ianis Hagi și Elena, un...

Initial, a fost nevoit sa renunte la sport. "Initial, am fost nevoit sa nu mai fac sport, fie si recreational, culminand ulterior cu imposibilitatea de a mai merge. Au fost momente dificile, pe care astazi, povestindu-le, mi le amintesc cu emotie. Nu cred sa existe om care sa nu se sperie atunci cand nu mai poate sa merga si sa fie activ, mai ales daca vrei sa joc cu prietenii un fotbal, un baschet. Partea buna insa a fost ca am avut prieteni care m-au inteles inca din prima zi in care au aflat. E adevarat ca au aflat mai tarziu, pentru ca eu, neconstientizand bine ceea ce mi se intampla, am fost reticent in a-mi dezvalui suferinta.

Am trecut greu peste ideea ca sunt bolnav. Dar, mi-am spus ca este spre binele meu sa trec peste aceste momente si sa merg mai departe, asa cum pot. Din fericire, pot spune ca ma numar printre norocosii care n-au avut parte de efecte secundare ale tratamentului - doar stari de somnolenta si usoare probleme digestive. Acum, consider trairile trecute ca fiind o provocare aleatorie pe care am reusit sa o depasesc intr-o masura considerabila", a mai spus tanarul.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu, dată afară cu copiii din casa fostului soț:...
Claudia Pătrășcanu, dată...

Alegerea profesiei a fost determinata de suferinta prin care a trecut si experinta dobandita. "Este adevarat ca experinta traita cat am fost bolnav a fost determinanta in algererea profesiei de medic. Alaturi de doctorul al carui pacient inca sunt, boala a fost scanteia care a aprins pasiunea pentru medicina. Le recomand parintilor sa abordeze situatia cu calm si sa apeleze la un cadru medical daca problema aparuta nu poate fi explicata sau asociata unui eveniment recent. Tratamentul necorespunzator, precum si amanarea consultatiei doctorului, nu fac decat sa agraveze povara cu care copilul are de-a face. Aveti incredere in medici, urmati tratamentul si daca aveti orice problema va sfatuiesc sa va intoarceti la medicul curant si sa nu schimbati medic dupa medic! Astazi medicina si tratamentele au evoluat mult si copiii nu se mai confrunta cu aceleasi probleme din trecut!”, a mai spus Alex Naie, student la Facultatea de Medicina in anul V.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.