Social 20 Iunie 2015 15:25
Aproximativ 700 de cereri de azil in Romania au fost depuse in perioada ianuarie - mai 2015, cele mai multe de cetateni sirieni, anunta Inspectoratul General pentru Imigrari, cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiatului, sarbatorita pe 20 iunie.

Conform datelor statistice, din anul 1991 pana in prezent, in Romania, 25.791 de persoane au depus cereri pentru acordarea unei forme de protectie, dintre care 5.450 au primit statutul de refugiat sau protectie subsidiara. Cei mai multi solicitanti de azil provin din Irak, Somalia, Afganistan, Bangladesh, Pakistan si Siria, se arata intr-un comunicatul de presa al Inspectoratului General pentru Imigrari (IGI) si Agentiei ONU pentru Refugiati (UNHCR).

Ziua Mondiala a Refugiatului 2015 a fost marcata printr-o serie de evenimente care se incheie sambata, cu expozitia foto "Refugiatii: oameni obisnuiti aflati in situatii neobisnuite", organizata la Cluj de catre UNHCR si Federatia SHARE, in cadrul proiectului "Cluj - Capitala Europeana a Tineretului 2015".

Inspectoratul General pentru Imigrari a organizat activitati in cele sase Centre de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil pe care le administreaza, de la Timisoara, Galati, Radauti, Somcuta Mare, Giurgiu si Bucuresti. In aceste centre au avut loc competitii sportive, expozitii de fotografie si pictura tematica privind aspecte din viata persoanelor refugiate, excursii si drumetii menite sa familiarizeze cu traditiile si obiceiurile romanesti. La aceste activitati, sprijinite de organizatii nonguvernamentale cu atributii in domeniul azilului si integrarii, au participat refugiati si solicitanti de azil, dar si membri ai comunitatilor locale.

"Refugiatii sunt oameni obisnuiti: studenti, fiice, muzicieni, sportivi. Singura diferenta dintre acestia si public consta in circumstantele extraordinare prin care trec: razboi, conflicte, persecutie. Viata acestora, odata normala, a fost rasturnata, fortandu-i sa-si paraseasca tara, devenind refugiati", se arata in comunicatul celor doua institutii. Conform raportului UNHCR "Tendinte Globale- stramutarea fortata in 2014", lansat joi, la sfarsitul anului 2014 se inregistrau aproape 60 de milioane de persoane stramutate fortat, comparativ cu cele 51,2 milioane din anul anterior si cele 37,5 milioane cu zece ani in urma.

Incepand din 2001, Ziua Mondiala a Refugiatului este sarbatorita in fiecare an pe 20 iunie. Aceasta a fost oficiata odata cu adoptarea de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite a Rezolutiei 55/76, din 4 decembrie 2000.

Citeste si:
Emil Rengle, ironii la adresa lui CRBL! Dansatorul nu îl are la...
Emil Rengle, ironii la adresa...

Statele au obligatia sa ofere refugiatilor protectie impotriva returnarii in tara de origine, acces efectiv si neingradit la procedura de azil si la teritoriu precum si asistenta materiala, medicala si sociala in vederea integrarii. Garantarea acestor drepturi deriva din Conventia de la Geneva din 1951 si Protocolul de la New York din 1967, instrumente internationale pe care Romania le-a ratificat in anul 1991.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.