Social 16 Iunie 2015 17:37
Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana in privinta consumului individual efectiv si a PIB-ului pe cap de locuitor, cele mai ridicate valori fiind inregistrate in Luxembourg, iar cele mai scazute in Bulgaria, potrivit datelor aferente anului 2014 publicate marti de Eurostat.

In Romania, consumul individual efectiv, care masoara bunastarea populatiei, este cu 45 de puncte procentuale sub media europeana, in timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este cu 46 de puncte sub acest nivel. Indicatorul a fost exprimat in standardul puterii de cumparare (Purchasing Power Standards - PPS), o moneda artificiala care elimina diferentele de preturi dintre tari. In cazul Bulgariei, consumul individual efectiv este cu 51 de puncte sub media UE, iar PIB-ul pe cap de locuitor cu 55 de puncte sub nivelul mediu din Uniune.

Consumul individual efectiv consta in bunuri si servicii consumate de indivizi indiferent daca acestea sunt cumparate si platite de acestia, de Guvern sau de organizatii non-profit. In baza datelor preliminare ale Eurostat pentru 2014, consumul individual efectiv variaza in Uniunea Europeana intre 49% si 140% din media europeana, scrie MEDIAFAX.

Un numar de 10 state au inregistrat anul trecut valori ale consumului individual efectiv peste media UE. Pe primul loc se afla Luxembourg, cu un nivel al consumului individual efectiv aflat cu 40 de puncte procentuale peste media UE, in timp de Germania si Austria au inregistrat niveluri care au depasit media UE cu peste 20 de puncte.

Pe urmatoarele pozitii se afla in ordine Danemarca, Belgia, Suedia, Marea Britanie, Finlanda, Franta si Olanda, cu niveluri ale consumului care depasesc media europeana cu 10-15 puncte procentuale. In Italia, Irlanda, Cipru si Spania, consumul individual efectiv este cu pana la 10 puncte procentuale sub media UE, iar in Grecia, Portugalia si Lituania cu 10-20 puncte sub medie.

Sase state membre au consemnat in 2014 un consum individual aflat cu peste 30 de puncte procentuale sub media UE, respectiv Estonia, Letonia, Ungaria, Croatia, Romania si Bulgaria. Si in cazul PIB-ului pe cap de locuitor, care masoara activitatea economica, exista diferente semnificative intre statele membre. In 2014, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat in standardul puterii de cumparare, a variat intre 45% din media UE in Bulgaria si 263% in Luxembourg. Un numar de 11 tari au consemnat un nivel al PIB pe cap de locuitor peste media UE, in 2014, cu 124% in Germania, 128% in Austria si 124% in Danemarca.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.