Social 28 Mai 2015 15:11
Sotul Monicai Iacob Ridzi, Tiberiu Iacob Ridzi, a declarat ca a depus o cerere de gratiere in numele fostului ministru, document in care au fost invocate atat starea de sanatate a acesteia, cat si situatia celor doi copii ai cuplului.

Tiberiu Iacob Ridzi a precizat ca a depus cererea de gratiere joi, aceasta fiind bazata pe doua considerente - unul umanitar si unul medical.

Mai exact, Monica Iacob Ridzi a invocat in cererea de a parasi Spitalul Penitenciar Jilava faptul ca are doi copii, respectiv o fetita de un an si sapte luni si un baiat in varsta de cinci ani. In acest sens, fostul demnitar a depus documente legate de starea de sanatate a celor doi, dar si acte privind sanatatea parintilor si a socrilor ei.

De asemenea, in susutinerea cererii de gratiere, fostul ministru a depus mai multe documente, intre care si o dovada ca sufera de o boala hematologica, iar din cauza imunitatii scazute, orice infectie pe care ar putea sa o ia in penitenciar i-ar putea fi fatala. Sotul Monicai Iacob Ridzi a adaugat, referitor la faptul ca presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca nu va gratia niciodata politicieni corupti, ca fostul ministrul "nu a fost condamnata pentru fapte de coruptie, iar prejudiciul a fost recuperat din sechestrul pus pe averea familiei".

"Abuzul in serviciu este asimilat faptelor de coruptie. Nu a fost condamnata pentru ca ar fi dat sau ar fi primit bani pe nedrept. E o diferenta de nuanta. As face o paralela si as spune ca nu este acelasi lucru sa comiti infractiunea de crima cu premediare si cea de ucidere din culpa", a conchis Tiberiu Iacob Ridzi.

Administratia prezidentiala a confirmat, pentru MEDIAFAX, ca cereea de gratiere a fost inregistrata joi, in jurul orei 12.30, potrivit sefei Departamentului de comunicare, Daniela Barsan.

Potrivit legii, gratierea este masura de clementa ce consta in inlaturarea, totala sau partiala, a executarii pedepsei aplicate de instanta ori in comutarea acesteia in una mai usoara. Gratierea poate fi acordata individual, prin decret al presedintelui Romaniei, sau colectiv, de catre Parlament, prin lege organica, conform Constitutiei.

Citeste si:
Ședinţă solemnă cu ocazia aniversării a 30 de ani de la adoptarea...
Ședinţă solemnă cu ocazia...

In prezent, pe rolul Tribunalului Ilfov se afla un dosar prin care Monica Iacob Ridzi cere sa-i fie admisa cererea de intrerupere a executarii pedepsei de cinci ani de inchisoare, la care a fost condamnatata pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru Monica Iacob Ridzi solicita sa fie intrerupta executarea pedepsei pentru ca sufera de numeroase afectiuni medicale, printre care trombofilie si leuconeutropenie.

Imediat dupa ce a fost incarcerata, Ridzi a reclamat conditiile in care stau detinutii, spunand ca sistemul medical din inchisori nu este bine gandit si ca pentru un om bolnav ca ea condamnarea la inchisoare este condamnare la moarte.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnata definitiv, in 16 februarie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Politia Judeteana Cluj, fiind incarcerata la sectia exterioara din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde va sta in perioada de carantina.

Citeste si:
Monica Iacob Ridzi va fi eliberata din inchisoare
Monica Iacob Ridzi va fi...

In acelasi dosar, fosta consiliera a Monicai Iacob Ridzi, Ioana Varsta, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, tot pentru abuz in serviciu, iar George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare si doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Directiei Generale Economice si Resurse Umane din Ministerul Tineretului si Sportului, in perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce judecatorii au constatat ca acesta si-a platit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit si alti sase fosti angajati ai Ministerului, acestia ramanand cu condamnarile dispuse la judecarea in fond a cauzei.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Potrivit DNA, in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locuri din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

De asemenea, procurorii o acuza pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Marcuta, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atat din agendele de posta electronica, cat si din memoria calculatoarelor, pentru a impiedica aflarea adevarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.