Social 27 Mai 2015 14:38
Mihai Cristian Darmanescu si Florin Daniel Nistor, asociati si administratori ai Alfredo Foods, unul dintre cei mai importanti distribuitori de produse alimentare din Romania, si alte doua persoane, respectiv Mihael Voicu si Catalin Leonte, au fost retinuti pentru evaziune fiscala de 12 mil. de euro.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Bucuresti au dispus, marti, retinerea celor patru persoane, ele urmand sa fie prezentate, miercuri, judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

In acelasi dosar, anchetatorii au dispus cercetarea sub control judiciar a lui Hesham Hussein Ahmed Soliman, Murat Pasa, Al Madfai A H Jankeer, Cem Karatas, Fakdet Tadal, Muzaffer Kerkutlu, Elena Daniela Bisceanu, Daniela Mihaela Nica si Mirela Iolanda Secelean. Anchetatorii fac cercetari si cu privire la alte persoane, inclusiv in calitate de suspecti, urmand sa stabileasca participatia penala si vinovatia fiecarui membru al grupului infractional investigat in acest dosar.

Cercetarile penale sunt efectuate in dosarul in care, marti, au fost facute 23 de perchezitii domiciliare si la sediile sociale ale unor societati comerciale de pe raza municipiului Bucuresti, judetelor Ilfov, Constanta si Bacau. Oamenii legii au vizat destructurarea unui grup infractional organizat, specializat in infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani.

Procurorii au suspiciuni ca in perioada 2009-2010, reprezentantii legali ai firmelor Alfredo Fresh si Alfredo Foods au constituit un grup infractional organizat impreuna cu mai multe persoane, pentru a crea circuite financiare fictive, cu ajutorul carora cele doua societati comerciale sa nu mai plateasca TVA aferenta comercializarii pe piata interna a produselor alimentare achizitionate din spatiul intracomunitar.

"In urma cercetarilor efectuate in cauza a rezultat ca membrii grupului infractional au creat un mecanism extrem de bine pus la punct, infiintand pe teritoriul Romaniei, prin intermediul mai multor persoane, zeci de societati comerciale cu un comportament de tip fantoma, care functionau o scurta perioada de timp, fiind interpuse in raporturile comerciale dintre furnizorii reali de marfa din Uniunea Europeana si beneficiarii finali SC Alfredo Fresh SRL si SC Alfredo Foods SRL", conform DIICOT.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Societatile "fantoma", interpuse in lanturile comerciale intre furnizorii din spatiul comunitar si societatile beneficiare SC Alfredo Fresh SRL si SC Alfredo Foods SRL, fie nu au functionat la sediile sociale declarate, fie contractele privind sediile sociale erau expirate, multe dintre acestea neavand puncte de lucru si nici salariati. Sediile sociale erau formale, de cele mai multe ori fiind sediile unor cabinete de avocatura si utilizate exclusiv pentru primirea corespondentei, arata sursa citata.

Anchetatorii au ajuns la concluzia ca in activitatea infractionala acestefirme au fost folosite pentru a simula tranzactii comerciale. Acestea erau interpuse intre un furnizor extern si societatea care reprezenta adevaratul beneficiar al tranzactiei. Dupa o perioada de timp, societatile erau cesionate, de regula tot unor cetateni straini care detineau calitatea de asociat sau administrator la mai multe societati comerciale si care paraseau teritoriul tarii la scurt timp dupa preluarea societatilor, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Potrivit sursei citate, societatile erau infiintate, de regula, pe numele unor persoane greu de identificat, avand cetatenie straina sau pe numele unor persoane apropiate liderilor grupului infractional, care acceptau sa figureze in calitate de asociati sau administratori, in schimbul unor sume de bani.

Prejudiciul produs de catre cele doua societati comerciale, prin eludarea platii catre bugetul de stat a impozitului pe profit si a taxei pe valoarea adaugata, este de aproximativ 12 milioane de euro, potrivit evaluarilor DIICOT. In acest dosar, anchetatorii au pus sechestru pe mai multe bunuri, pentru a recupera prejudiciul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.