Social 26 Mai 2015 15:24
Adrian Cioroianu a primit,marti, aviz favorabil in comisiile reunite de politica externa pentru postul de delegat permanent pe langa UNESCO, el afirmand, la audieri, ca esecul inscrierii ansamblului Brancusi de la Targu-Jiu pe lista UNESCO a fost provocat de maniera neglijenta in a alcatui dosarele.

Avizul favorabil, care este consultativ, a fost dat cu 18 voturi "pentru" si unul "impotriva". Presedintele Klaus Iohannis a aprobat, pe 30 aprilie, propunerea de numire a lui Adrian Cioroianu pentru postul de delegat permanent pe langa UNESCO, scrie MEDIAFAX.

Adrian Cioroianu le-a spus parlamentarilor ca, pe de o parte, un ambasador la UNESCO are o pozitie provilegiata in relatia cu institutiile din Romania, pentru ca exista o comisie nationala UNESCO in cadrul Ministerului Educatiei, in Parlament exista o comisie pentru relatiile cu UNESCO, iar la Universitatea Bucuresti exista o catedra UNESCO, dar pe de alta parte a atras atentia ca agentia ar putea sa aiba in prezent alte prioritati in afara Europei.

El a estimat ca UNESCO "nu va fi foarte mult focalizata pe continentul european" in conditiile in care multe situri culturale si istorice din Irak si Siria "sunt puse in pericol de acest flagel pe care-l reprezinta fundamentalismul religios". "Urmatorii ani vor fi dedicati acestor spatii. Asta nu inseamna ca Romania nu trebuie sa-si continue campania pe care a avut-o (...) Voi putea analiza toate dosarele pe care Romania le are in lucru si este in intentia mea - si o consider o prioritate - de a continua toate initiativele bune, pozitive, in interesul national care sunt in lucru", a spus Cioroianu.

Intrebat de parlamentari despre posibilitarea inscrierii mai multor situri romanesti pe lista UNESCO, el a avertizat ca, desi exista mai multe propuneri in acest din partea statului roman, ca nu se va putea obtine protejarea pe lista UNESCO a unor astfel de situri "daca nu vom garanta in primul rand inscrierea lor pe lista nationala a interesului fata de cultura, fata de bogatiile naturale".

In ceea ce priveste esecul in privinta inscrierii pe lista UNESCO a ansamblului Brancusi de la Targu-Jiu, Adrian Cioroianu a spus ca, in opinia sa, "una dintre cauzele principale ale insuccesului a fost maniera poate putin neglijenta in a alcatui dosarele". "Noi nu-l vom putea inscrie ca patrimoniu UNESCO pe Constantin Brancusi, este de la sine inteles ca acest urias creator si artist este o valoare pe care noi o impartim cu unul dintre principalii nostri parteneri Franta (...) dar acele lucrari de la Targu-Jiu cred ca merita in continuare sa fie inscrise ca ansamblu", a precizat Cioroianu. Referitor la inscrierea unor manastiri sau a centrului Sibiului pe lista UNESCO, el a declarat ca ar trebui lucrat mai bine la dosare, "sa le facem mai competitive".

Adrian Cioroianu a fost ministru de Externe in cabinetul Tariceanu, in perioada 5 aprilie 2007 - 15 aprilie 2008. El este autor al mai multor volume, intre care "Pe umerii lui Marx. O introducere in istoria comunismului romanesc" (2005) si "Geopolitica Matrioskai. Rusia postsovietica in noua ordine mondiala" (2009).

Citeste si:
Se modifică structura anului școlar 2024-2025
Se modifică structura anului...

Nascut in 1967, la Craiova, este doctor in Istorie al Universitatii Laval din Québec, Canada, si al Universitatii Bucuresti. Specializat in Istoria Contemporana a Romaniei, lucreaza din 1993 in Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti (in prezent profesor si decan), unde sustine cursuri de istorie a regimului comunist din Romania si de istorie a Rusiei postsovietice.

Din octombrie 2011 este director al Departamentului Istoria Romanilor si a Sud-Estului Europei din Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti. Redactor si ulterior colaborator permanent al revistei Dilema/ Dilema veche (din 1998 pana in prezent), Adrian Cioroianu publica constant in revistele Foreign Policy - Romania, Historia, Istorie si civilizatie si Scrisul romanesc.

Membru al Grupului de Dialog Social, el s-a alaturat Partidului National Liberal si a fost ales in Senatul Romaniei pentru judetul Timis in anul 2004. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, el a indeplinit functia de europarlamentar, membru in Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE) si vicepresedinte al Grupului ALDE din Parlamentul European. La data de 5 aprilie 2007, Cioroianu a devenit ministru al afacerilor externe in guvernul Tariceanu remaniat. Din 2012, Cioroianu este decan al Facultatii de Istorie a Universitatii din Bucuresti.

Citeste si:
Orașul Odesa a fost introdus în patrimoniul mondial UNESCO
Orașul Odesa a fost introdus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.