Social 26 Mai 2015 14:56
Ia, puiule, o bomboana! O bucatica de ciocolata! O prajitura, o felie de chec, o placinta facuta in casa! Lasati doamna, e copil, au nevoie de dulce ca sa aiba energie sa alerge! Iti suna cunoscut?

Copiii se nasc cu o preferinta naturala pentru dulce. Laptele matern este dulce. Se crede, gresit, ca dulciurile sunt rele pentru organism. De fapt, organismul are nevoie de dulce pentru a functiona.
Depinde insa CAT dulce mancam, si CE dulciuri mancam.

Au copiii nevoie de dulciuri?

Raspunsul la aceasta intrebare este delicat. Copiii nu au neaparata devoie de dulciuri, dar au nevoie de carbohidrati. Este insa important ca acestia sa fie carbohidrati complecsi, din surse sanatoase.

Copiii nu au nevoie de zahar rafinat, ci de cereale integrale, orez brun, paine integrala, fructe, legume si lactate.

Cat zahar mancam de fapt?

Atunci cand fac o prajtura in casa stii exact cat zahar ai adaugat in ea. Daca doresti, poti calcula cat zahar se regaseste in portia pe care i-ai dat-o la desert celui mic. Problema este insa zaharul ascuns in alimente.

Trebuie sa stii ca 300 ml de suc contine 10 !!! lingurite de zahar. De aceea, bauturile din comert nu ar trebui sa faca parte din dieta unui copil.

Cu ce inlocuim zaharul?

Copiii au nevoie de multa energie. Pe langa ritmul fantastic in care cresc in primii ani de viata, ei invata extrem de multe in aceasta aperioada si de asemenea sunt intr-o permanenta miscare.

Glucoza de care au nevoie, insa, poate proveni din multe alte surse. Fructele sunt cea mai sanatoasa alternativa. Ele se digera rapid, fiind o sursa destul de rapida de carbohidrati, dar sunt de asemenea o buna sursa de vitamine si de fibre. Lactatele sunt bogate in lactoza, un alt carbohidrat. Ele se digera mai lent, oferind energie eliberata treptat in decursul mai multor ore. Daca ai nevoie sa indulcesti diverse alimente, foloseste miere (adaugata la final, nu in reteta) sau sirop de artar.

Citeste si:
Cât au ajuns să coste alimentele de bază în România. Rata inflației...
Cât au ajuns să coste...

Citeste mai multe despre familie si copii in Clubul Bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.