Social 27 Mai 2015 11:37
Intr-un magazin de cartier, la casa, o fetita ii spunea tatalui ei, in timp ce scormonea prin gentuta in forma de soricel: Platesc eu azi cumparaturile, ca sa castig niste rest, ca nu prea mai am bani!

Atunci a devenit clar ca inainte de o anumita varsta, copii nu au o notiune clara a locului de unde vin banii, in ce fel sunt ei limitati cantitativ, de ce o singura bancnota este mai pretioasa decat un pumn de monede. Este insa dificil sa ii faci pe copii sa inteleaga asemenea notiuni destul de abstracte. Dar nu imposibil!

Evita sa spui ca nu va permiteti un anumit lucru, sau ca nu aveti bani pentru el. In primul rand, probabil ca este o minciuna. De cele mai multe ori aveti bani pentru el, insa este alegerea ta sa nu il cumperi.

Motivele tale sunt probabil intemeiate, la fel cum suntem aproape siguri ca cel mic nu da doi bani pe ele.

Intr-o asemenea situatie, rezolvarea cea mai simpla este sa spui ca nu aveti bani. Insa aceasta abordare este nociva si dintr-un alt motiv.
Treptat, copilul ajunge sa fie sclavul banilor. In loc sa invete sa controleze banii de care dispune, si sa ii gestioneze intelept, copilul va suferi pentru ca nu are „destul”. Si...cati dintre noi avem destui bani? Ce inseamna destul, cand vorbim despre bani?

Atunci cand copilul iti cere ceva ce nu vrei sa cumperi, spune-i simplu ca lucrul respectiv nu intra in bugetul saptamanii respective. Sau recunoaste sincer: nu vrei sa cheltuiesti banii familiei pe obiectul respectiv.

Copilul nu are cum sa invete despre cum se castiga, cheltuie sau economisesc banii, daca nu are niste bani ai lui pe care sa ii gestioneze.
De aceea, recomandam sa ii stabilesti inca de la varsta de 4-5 ani, o alocatie saptamanala si sa il inveti sa o gestioneze. Din pacate, majoritatea parintilor nu le dau copiilor astfel de alocatii si atunci, de unde sa stie copiii cat de greu se castiga banii, sau ca ei exista intr-o cantitate limitata?

Stabileste-i copilului o alocatie cat de modesta. Pentru un copil de 4 ani, 10 lei pe saptamana sunt mai mult decat suficient.
Invata-l sa recunoasca banii si explica-i cum functioneaza cardurile. Atunci cand faci mici cumparaturi, numara banii impreuna cu copilul.

Citeste si:
Cât a dat statul pentru susținerea familiei. Valoarea alocațiilor...
Cât a dat statul pentru...

Citeste mai multe despre familie si copii in Clubul Bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.