Social 20 Mai 2015 15:58
Ionut Vulpescu, ministrul Culturii, a declarat, miercuri, la deschiderea celei de-a zecea editii a Salonului International de Carte Bookfest (20 - 24 mai), ca aceasta manifestare reprezinta "o sarbatoare a cartii, pe care industria editoriala o ofera Romaniei si lumii".

Grigore Arsene, presedintele Asociatiei Editorilor din Romania (AER), a fost cel care a declarat deschisa, miercuri, la Complexul Romexpo din Bucuresti, cea de-a zecea editie a Salonului International de Carte Bookfest. La eveniment au mai participat, printre altii, Ionut Vulpescu, ministrul Culturii, Vladimír Války, ambasadorul Republicii Cehe, tara invitata de onoare a acestei editii, Ramiro Fernández Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei, invitat de onoare al Bookfest 2010, si Marc Bruchez, consilierul ambasadorului Confederatiei Elvetiene, invitat de onoare al Bookfest 2013, alaturi de Germania si Austria.

La inceputul discursului sau, Grigore Arsene a vorbit, pe scurt, despre istoria Bookfest, avand in vedere ca, anul acesta, se implinesc zece ani de la infiintare, precizand ca in toata aceasta perioada evenimentul a evoluat. "Incet, incet, Bookfest-ul si-a capatat o rezonanta europeana si nu numai. Asa ca dintr-un targ de carte s-a transformat intr-un salon international, a fost o munca destul de complicata de a convinge tari sa vina ca invitati de onoare si asta insemnand investitii din partea acelor tari. Asta s-a intamplat incepand cu 2010, cu Spania, au urmat Ungaria, Franta, tarile de limba germana, Polonia si, anul acesta, avem onoarea sa primim ca invitat Republica Ceha", a declarat Grigore Arsene, la deschiderea Bookfest, precizand ca si editia de anul viitor a Salonului International de Carte va avea loc.

La deschiderea Salonului International de Carte Bookfest a participat si Ionut Vulpescu, ministrul Culturii, care a precizat ca a ales sa vina la acest eveniment, desi se suprapunea cu sedinta de Guvern. "Am tinut in mod special sa fiu prezent la deschiderea din acest an a Bookfest, si pentru ca este o editie aniversara, a zecea, si pentru ca e important intotdeauna sa dam un semnal ca Ministerul Culturii nu doar ca sustine - asa cum a facut in mod traditional - acest targ, ca si celelalte targuri importante de carte de peste an, dar si se gandeste cum sa creasca interesul in jurul cartii. Targurile au un rol simbolic, de a constientiza importanta lecturii, si, desi era la concurenta cu sedinta de Guvern, am spus ca este foarte important sa fiu prezent aici, alaturi de dumneavoastra", a spus Ionut Vulpescu.

De asemenea, acesta a declarat ca Bookfest reprezinta o "sarbatoare a cartii", iar domeniul editorial reprezinta o prioritate a mandatului sau ca ministru al Culturii. "Ne aflam la o sarbatoare a cartii pe care industria editoriala o ofera Romaniei si lumii. In fata acestui spectacol reconfortant al cartii, sub toate aspectele ei, nu pot decat sa repet ce am spus la preluarea mandatului: cartea, cuvantul scris si tiparit sunt o prioritate a mandatului meu ca ministru al Culturii si, incetul cu incetul, redevin si o prioritate a actului guvernamental", a spus ministrul Culturii.

Citeste si:
Licorile rafinate care dau savoare meselor de sărbătoare! Ce nu ai...
Licorile rafinate care dau...

Vulpescu a vorbit si despre masurile pe care le-a initiat si sprijinit in favoarea domeniului editorial, de la preluarea mandatului, amintind in acest sens de amendamentul la Codul fiscal, depus saptamana trecuta in Camera Deputatilor, prin care se solicita scaderea cotei TVA la carte de la 9% la 5%, si despre procentul de 2% din incasarile Loteriei Nationale care merge catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN), ca urmare a unei ordonante de urgenta.

"De asemenea, astazi, inca nu stiu, dar o sa ma interesez, urma sa intre la votul final proiectul de sustinere - pentru prima data la bugetul de stat - a revistelor culturale, atat cele care apar sub egida uniunilor de creatie, cat si cele care sunt publicatii de traditie, dar care nu sunt sub egida uniunilor de creatie", a completat ministrul Culturii.

Vulpescu a mentionat ca acestea sunt masuri necesare, care reprezinta doar "inceputul reasezarilor politicilor bugetare si fiscale" prin care se intentioneaza sa se redea cartii si literaturii "o pozitie demna in societatea noastra". "Sunt constient ca fara o industrie editoriala prospera nu putem stimula consumul de carte si lectura, dupa cum fara o breasla scriitoriceasca respectata si onorata nu putem vorbi de cultura romana. Imi doresc, de asemenea, sa imprim si activitatii Ministerului Culturii acest spirit de deschidere universala si europeana pe care Bookfest l-a avut de la bun inceput", a declarat Ionut Vulpescu.

Citeste si:
Pet Expo se va desfășura între 16-17 martie 2024 la Romexpo
Pet Expo se va desfășura...

Ministrul Culturii a vorbit si despre invitatul de onoare al acestei editii - Republica Ceha. "Anul acesta, literatura ceha se afla in centrul atentiei, ca invitat de onoare al targului, una dintre cele mai frumoase literaturi europene, cunoscuta de foarte mult timp in traduceri romanesti de calitate. (...) Literatura ceha ni se infatiseaza, anul acesta, cu un set impresionant de traduceri de calitate, care permit cititorului roman sa aprofundeze sufletul ceh, turnat in operele literare de scriitori clasici si contemporani. Acesta este, in fond, spiritul european si constructia europeana: posibilitatea de a ne impartasi impreuna din valorile comune. Acestea fiind zise, nu-mi mai ramane decat sa va urez lectura placuta, bucurati-va de carti, de scriitori si de aceasta lume a ideilor si sentimentelor autentice pe care doar cuvantul tiparit o poate construi", a concluzionat Ionut Vulpescu.

Citeste si:
USR a depus moțiune simplă împotriva ministrului Culturii
USR a depus moțiune simplă...

Si Vladimír Války, ambasadorul Republicii Cehe, a spus ca Bookfest este "o sarbatoare a cartii", iar principalul instrument de fabricare a cartii il reprezinta limba, de aceea a dorit sa rosteasca discursul sau in ceha, pentru ca publicul sa-si faca o idee despre cum suna aceasta limba. Acesta si-a aratat recunostinta pentru invitatia primita ca Republica Ceha sa fie invitat de onoare la editia din acest an a Salonului International de Carte Bookfest.

A zecea editie a Salonului International de Carte Bookfest are loc la complexul Romexpo din Bucuresti, iar cele aproximativ 200 de edituri participante au adus publicului cititor peste un milion de volume, dintre care 4.000 de titluri noi. Vizitatorii pot lua parte la peste 300 de evenimente, care variaza de la lansari, dezbateri si colocvii pana la proiectii cinematografice si evenimente interactive, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Targul de carte Bookfest Timisoara, anulat din cauza coronavirusului
Targul de carte Bookfest...

Participarea Cehiei la Bookfest se desfasoara sub motto-ul "Cehia - Republica Literaturii" si prilejuieste publicului roman intalnirea cu sase scriitori celebri. Standul Republicii Cehe este amplasat in Pavilionul C4, iar acolo cei interesati pot gasi o bogata oferta de carti in limba ceha, precum si editii in limba romana ale unor volume cehe cunoscute.

Accesul la Bookfest si la toate evenimentele din cadrul acestuia este gratuit. Programul de vizitare este urmatorul: miercuri - pana la ora 20.00; joi - 10.00-20.00; vineri - 10.00-21.00; sambata - 10.00-21.00; duminica - 10.00-20.00.

Salonul International de Carte Bookfest 2015 este organizat de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania si cu sprijinul Centrului Ceh din Bucuresti.

Ajuns la cea de-a X-a editie, Bookfest este unul dintre cele mai importante saloane de carte din Romania. La editia precedenta, circa 100.000 de vizitatori au trecut pe la Salonul International de Carte Bookfest, luand parte la peste 300 de evenimente (lansari, dezbateri, colocvii, concerte, evenimente pentru copii, proiectii cinematografice si evenimente interactive). Invitat de onoare a fost atunci Polonia.

Mai multe informatii despre editia din acest an a Salonului International de Carte Bookfest se gasesc pe www.bookfest.ro si www.czech-it.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.