Grupul USR de la Camera Deputaților a depus, marți, în plen, o moțiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, după scandalul recent de la Teatrul Național București (TNB). „Propaganda rusească şi anti-UE/NATO s-a petrecut sub privirea atentă a directorului interimar al TNB, Mircea Rusu, prezent în sală”, a precizat USR.

USR a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Culturii, după scandalul de la TNB

„Înţeleg că dacă s-a dat drumul la propaganda rusă în România şi în instituţiile de cultură şi coaliţia de guvernare nu înţelege că trebuie să spună stop acestei propagande pro - Moscova, pro - Putin, anti - UE, anti - NATO, atunci trebuie să vorbim pe limba dumnealui, a domnului Lucian Romaşcanu, care în loc să îşi asume o problemă punctuală, să o elimine, merge mai departe şi ţine în braţe un om al propagandei pro - Moscova, pro - Putin, pro - Kremlin, anti - UE, anti - NATO.

De aceea, grupul parlamentar al USR (...) vă înaintează moţiunea simplă intitulată 'Libertate artistică - da, propagandă pro - Moscova şi anti - UE în instituţii publice - niciodată'. Moţiunea este îndreptată împotriva domnului Lucian Romaşcanu, ministru al Culturii, (...) cu menţiunea că nu se poate ca din cea mai importantă instituţie de cultură din România să se facă propagandă activă prin material publicitar anti - UE, anti - NATO, pro - Putin, pro - Kremlin”, a spus deputatul USR Iulian Bulai.

„Aruncă în ridicol declaraţiile conducerii TNB”

Luni, USR a solicitat demiterea directorului interimar al Teatrului Național București, Mircea Rusu. Partidul a susținut că duminică „spectatorilor care au călcat pragul Sălii Studio le-au fost livrate exemplare dintr-o publicație naționalistă, revanșardă, rasistă și antieuropeană, intitulată Certitudinea”.

„Propaganda rusească şi anti-UE/NATO s-a petrecut sub privirea atentă a directorului interimar al TNB, Mircea Rusu, prezent în sală. Ceea ce aruncă în ridicol declaraţiile conducerii TNB referitoare la dispunerea unei anchete interne şi depunerea unei plângeri pentru distribuţie neautorizată de materiale în incinta TNB.

USR reaminteşte că demersul de a distribui spectatorilor publicaţia sus-menţionată a venit în completarea deciziei conducerii interimare a TNB de a refuza derularea unei campanii umanitare pentru Ucraina, simultan cu găzduirea unui spectacolul al lui Dan Puric, cunoscut drept un susţinător al Rusiei lui Vladimir Putin şi al ideii că România ar trebui să se apropie de Rusia, nu de Occident”, a reclamat USR.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Anchetă internă la TNB după distribuirea revistelor pro-Rusia în sală

Ministrul Culturii a anunțat o anchetă internă la TNB după distribuirea neautorizată în Sala Studio a unei publicații. „În urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea ne-a informat că mâine va dispune o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta TNB.

Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav. Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României”, a scris Romașcanu pe contul de Facebook.

Citeste si:
Criza cerealelor crește tensiunea în Parlament. Discursul lui Petre...
Criza cerealelor crește...


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.