Social 16 Mai 2015 11:18
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri seara, la Roma, in cadrul unei intalniri cu studentii romani din institutiile de invatamant pontificale, ca Romania acorda o atentie speciala relatiei cu Sfantul Scaun si apreciaza viziunea Papei Francisc despre nevoia de a crea mai multa solidaritate.

Seful statului a aratat in discursul sau ca ”Romania are, prin istoria si cultura sa, vocatia unei relatii speciale cu Sfantul Scaun, vocatie pe care a exprimat-o in numeroase randuri prin dialogul ecumenic si prin rolul pe care il recunoaste Bisericilor in societate”. ”Dorinta noastra este sa dezvoltam si sa aprofundam colaborarea excelenta existenta in prezent in planul relatiilor bilaterale”, a transmis presedintele Romaniei.

Klaus Iohannis a aratat ca Romania acorda o atentie speciala relatiei cu Sfantul Scaun si apreciaza in mod deosebit viziunea Sanctitatii Sale despre nevoia de a crea mai multa solidaritate, mai mult dialog in societatile noastre, precum si despre urgenta combaterii plagilor care afecteaza lumea contemporana. ”Stiu ca acest Colegiu pontifical, aflat in grija Congregatiei pentru Bisericile Orientale, este o inima romaneasca in centrul Romei. Dedicat formarii preotilor Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolica, Colegiul „Pio Romeno” a fost in trecut, inainte de intreruperea brutala provocata de regimul comunist, si continua sa fie si in prezent un loc de iradiere a spiritualitatii si a culturii, un spatiu de dialog si de intalnire, urmand modelul inalt de demnitate si de sacrificiu al ierarhilor greco-catolici care au cunoscut prigoana si martiriul in anii comunismului: Valeriu Traian Frentiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Balan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu”, a mai afirmat presedintele.

Potrivit presedintelui, ultimii 25 de ani au cunoscut o adevarata renastere a activitatii Colegiului „Pio Romeno”, scrie MEDIAFAX. ”Generatii de studenti s-au pregatit aici si au trait momente inalte de recunoastere a Bisericii Greco-Catolice din Romania prin crearea in 1991 a Cardinalului Alexandru Todea, simbol al rezistentei anticomuniste, si in 2012 a Cardinalului Lucian Muresan. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti, ridicarea la rang de Arhiepiscopie majora a Bisericii Greco-Catolice, infiintarea Eparhiei greco-catolice de Bucuresti in 2014 sunt tot atatea semne ale unui parcurs care constituie o reparatie istorica”, a mentionat Klaus Iohannis.

El si-a exprimat convingerea ca anii urmatori vor continua sa aduca roadele pe care Biserica pe care o reprezentati le-a cultivat prin istoria sa si prin activitatea sa din prezent. Vizita la Colegiul Pontifical "Pio Romeno" din Roma si intalnirea cu studentii romani care studiaza in institutiile de invatamant pontificale din Roma a fost ultimul punct din programul de vineri al presedintelui Klaus Iohannis in cadrul vizitei de lucru pe care o efectueaza in Italia. Sambata, in ultima zi a vizitei, presedintele Klaus Iohannis are programata la Roma, de la ora 11.00, o intrevedere cu conducerea Comunitatii Sant'Egidio, iar de la ora 11.30 (ora Romaniei), o vizita la Bazilica Santa Maria in Trastevere.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.