Social 12 Mai 2015 14:52
Volumul "Cartea soaptelor", de Varujan Vosganian, a aparut la editura Książkowe Klimaty din Polonia, versiunea poloneza a romanului urmand sa fie lansata in perioada 13 - 15 mai, la Varsovia si Cracovia, in prezenta autorului.

Versiunea poloneza a romanului "Cartea soaptelor" ii apartine traducatoarei Joanna Kornaś-Warwas si a fost lansata in 24 aprilie, la editura Książkowe Klimaty, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX. In acest an, Editura Książkowe Klimaty a initiat publicarea unei serii de carti din literatura romana, care a debutat cu "Apropierea", de Marin Malaicu-Hondrari. "Cartea soaptelor" este al doilea volum romanesc din seria care va continua, in 2016, cu "Nostalgia", de Mircea Cartarescu.

Volumele deja publicate in limba poloneza au beneficiat de sprijinul Centrului National al Cartii, prin programul Translation and Publication Support Programme (TPS). Intre 13 si 15 mai, Institutul Cultural Roman de la Varsovia va organiza doua evenimente de promovare a volumului "Cartea soaptelor", la Varsovia si Cracovia, in prezenta autorului si a traducatoarei.

La Varsovia, intalnirea va fi gazduita de libraria Moda na Czytanie, iar la Cracovia de spatiul artistic De Revolutionibus. Books&Cafe, patronat de importantul saptamanal Tygodnik Powszechny. Evenimentul cracovian face parte din programul celei de-a opta editii a Festivalului Culturii Romane la Cracovia, care in acest an va avea ca tema cultura minoritatilor nationale din Romania.

"«Cartea soaptelor» nu este o carte de memorii, caci aducerile aminte din paginile ei nu sunt amintirile mele. E mai degraba biografia secolului al XX-lea, povestita de traitorii ei. Gasim in «Cartea soaptelor» mai toate maladiile secolului aceluia: razboaie mondiale, genocidul, totalitarismul, exodul si cautarea zadarnica de sine. Secolul al XX-lea a inventat moartea nenumarabila si gropile comune. E, intr-adevar, vorba de tragedia poporului armean, dar e vorba si de tragedia poporului roman, e vorba de tragedia tuturor celor care au suferit istoria, in loc sa o traiasca. Toate personajele sunt reale, intamplarile pe care le-au trait sunt reale si tocmai de aceea «Cartea soaptelor» pare atat de neverosimila, tocmai pentru ca este reala. Nu m-as fi incumetat sa scriu despre toate aceste lucruri, daca n-as fi avut argumentul neinduplecatei lor realitati", a declarat Varujan Vosganian.

Citeste si:
Scrisoare comună a premierilor din România, Bulgaria, Ungaria,...
Scrisoare comună a...

Romanul "Cartea soaptelor", de Varujan Vosganian, a aparut la editura Polirom in anul 2009 (editia a II-a, 2011). Romanul a obtinut premiul pentru Cartea anului 2009, acordat de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, marele premiu Niram Art - Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturala Niram Art, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid, premiul "Mihail Sadoveanu", oferit de revista Viata Romaneasca, premiul pentru proza al revistei Arges, premiul "Gheorghe Craciun", oferit la colocviul "Generatia 80", premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, premiul Academiei Romane, acordat celei mai bune lucrari in proza a anului 2009. De asemenea, a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2009.

"Cartea soaptelor" a mai obtinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spatiul german, trofeul Targului de Carte de la Leipzig.

Citeste si:
Andreea Tonciu, reacție neașteptată când a fost întrebată dacă a...
Andreea Tonciu, reacție...

Varujan Vosganian s-a nascut pe 25 iulie 1958, in Craiova. Este presedintele Uniunii Armenilor din Romania si primvicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. Lucrarile sale includ trei volume de poezie - "Samanul albastru" (1994), "Ochiul cel alb al reginei" (2001), "Iisus cu o mie de brate" (2005) -, precum si volumul de nuvele "Statuia comandorului" (1994), pentru care a primit premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

La editura Polirom a publicat si volumul "Jocul celor o suta de frunze si alte povestiri", editie cartonata, disponibil si in editie digitala. Volumul a fost nominalizat la gala premiilor Radio Romania Cultural, sectiunea "Proza", editia 2014, si la premiile revistei Observator cultural, sectiunea "Proza".

Citeste si:
Vosganian: Comuniștii erau mici copii față de propaganda prilejuită...
Varujan Vosganian:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.