Social 3 Mai 2015 13:50
Presa are nevoie de obiective comune de relansare si de rezolvare a crizei de identitate prin redescoperirea si sustinerea fara rezerve a jurnalismului de calitate, creativ si de substanta, se spune intr-o declaratie a CRP, transmisa duminica de MEDIAFAX, cu ocazia Zilei mondiale a libertatii presei.

"Mass-media din Romania sunt confruntate si in acest an cu agravarea problemelor interne si cu efectele existentei intr-un mediu economic ostil, contextul aratand ca nu sunt premise ale unei redresari in 2015. In aceste conditii, este necesara o conjugare a eforturilor in directia unor obiective comune si a unei strategii unitare de relansare a industriei mass-media. Identificarea obiectivelor si conturarea strategiei de relansare trebuie sa fie rezultatul inspiratiei si solidaritatii in interiorul profesiei", se spune in declaratia Clubului Roman de Presa (CRP).

CRP sustine ca "solidaritatea si obiectivele comune de redresare pot face presa un partener puternic si valabil intr-un dialog cu autoritatile, care sa duca la rezultate reciproc avantajoase", intrucat "mass-media solide si profesioniste sunt de domeniul interesului general". "Dincolo de problemele economice, liderii editoriali trebuie sa reflecteze la solutii pentru rezolvarea crizei de identitate pe care o traverseaza majoritatea redactiilor. Una dintre aceste solutii este redescoperirea si sustinerea fara rezerve a jurnalismului de calitate, creativ si de substanta", se mai spune in comunicatul acestei asociatii profesionale.

Clubul Roman de Presa reafirma ca "nu exista libertate reala a presei fara valoare editoriala, sustinuta prin putere financiara proprie". La 23 decembrie 1993, Adunarea Generala a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi mondiala a libertatii presei. Intiativa a venit de la Conferinta Generala UNESCO, care, printr-o rezolutie din 1991 asupra promovarii libertatii presei in lume, a recunoscut ca o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a unei societati democratice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.