Ministrul de Externe Bogdan Aurescu afirma ca modelul cel mai bun privind protectia minoritatilor este cel promovat de Romania, acesta incluzand minoritatile in procesul de luare a deciziilor, atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul Parlamentului si al comunitatilor locale.

Bogdan Aurescu a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la Conferinta internationala dedicata marcarii a 20 de ani de la adoptarea de catre Consiliul Europei, respectiv semnarea si ratificarea de catre Romania a Conventiei-cadru pentru protectia minoritatilor nationale, desfasurata la Universitatea "Babes-Bolyai” (UBB), ca izolarea minoritatilor nu este favorabila dezvoltarii identitatii acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Romania si-a construit propriul model privind protectia minoritatilor nationale, nu este perfect, poate fi imbunatatit, dar este mai mult decat ofera alte state. Niciun model nu este perfect in sine, el are nevoie de o ajustare permanenta fata de evolutia societatii si relatiilor dintre majoritate si minoritate. Acest model romanesc este unul care are niste principii extrem de solid asezate si se regasesc plecand de la principiile din Conventia - cadru privind minoritatile nationale. Segregarea, izolarea minoritatilor nationale nu este favorabila dezvoltarii identitatii acestora, cel mai bun model fiind cel promovat de Romania, si anume cel de a include minoritatile in procesul de luare a deciziilor, inclusiv la nivel guvernamental, al Parlamentului, la nivelul comunitatilor locale”, a spus Aurescu.

Potrivit acestuia, participarea la luarea deciziilor este un act benefic pentru minoritatea in sine, dar si pentru societate, in ansamblul sau, in conditiile in care permite pastrarea identitatii, dar permite si schimbul intercultural care imbogateste societatea din punct de vedere al culturalitatii.

"Romania a fost printre primele state care a semnat Conventia - cadru privind protectia minoritatilor nationale si prima care a ratificat acest document, ceea ce demonstreaza determinarea autoritatilor romane pentru a respecta angajamentele in ceea ce priveste protectia minoritatilor naionale”, a spus ministrul de Externe.

Conferinta de la UBB este organizata de Ministerul Afacerilor Externe si UBB si marcheaza aniversarea a 20 de ani de cand Romania a fost primul stat care a ratificat documentul Consiliului Europei, in 29 aprilie 1995.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Invitatul special al conferintei este Gianni Buquicchio, presedintele Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), organism consultativ al Consiliului Europei in domeniul ordinii constitutionale si al statului de drept. Buquicchio a primit, joi, si titlul de Doctor Honoris Causa al UBB. La conferinta mai participa reprezentanti ai mediului academic, reprezentanti ai minoritatilor nationale, politicieni, care discuta despre protejarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale din perspectiva istorica, juridica, socio-culturala, precum si despre modelul Romaniei in materie de protejare si promovare a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.

Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor nationale reprezinta cel de-al 126-lea instrument juridic al Consiliului Europei, fiind adoptata la Strasbourg, in 1 februarie 1995 si intrand in vigoare in 1 februarie 1998. Un numar de 39 de state sunt parti la aceasta Conventie care reprezinta primul instrument multilateral cu forta juridica destinat minoritatilor nationale.

Citeste si:
Proba de limba și lit. maternă pentru elevii din partea...
Elevii din partea...

Romania a semnat Conventia in ziua adoptarii acesteia, alaturi de alte 20 de state europene, gest care a fost apreciat la acel moment ca reflectand un angajament ferm al Romaniei in vederea continuarii politicilor sale vizand consolidarea regimului juridic de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale de pe teritoriul sau. Din partea Romaniei a semnat Teodor Melescanu, ministrul de Externe de la acea vreme.

Romania a fost primul stat care a ratificat documentul, depunand instrumentul de ratificare la data de 11 mai 1995, la mai putin de trei luni de la adoptarea sa.

Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia), care este un important organ consultativ al Consiliului Europei, detine o expertiza consolidata in domeniul protectiei persoanelor apartinand minoritatilor nationale, elaborand o serie de valoroase rapoarte, opinii si studii in aceasta materie.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.