Peste 200 de angajati din Primaria Capitalei au protestat joi, timp de doua ore, la sediul municipalitatii, in timpul grevei care are loc in primarii si consilii judetene din 36 de judete, printre cererile acestora fiind cresterea salariilor cu 10 la suta si acordarea tichetelor de masa.

Sindicalistii au afisat bannere pe care scria "Azi la Capitala, greva generala", "NU umilintei salariale. STOP austeritatii".

Protestatarii s-au plans ca au venituri foarte mici, unii chiar sub 1.000 de lei pe luna, iar ratele pe care le au la banci reprezinta aproape veniturile pe care ei le incaseaza. Acestia au mai spus ca, in ciuda faptului ca preturile au crescut semnificativ in ultimii ani, veniturile lor au ramas foarte mici si sunt in imposibilitatea de a-si mai creste copiii sau de a-si plati ratele la banci.

Liderul sindical din Primaria Capitalei a declarat ca doar jumatate dintre angajatii municipalitatii care au intrat joi in greva au avut curajul sa iasa si la pichetul din fata institutiei. Peste 32.000 de functionari din administratia publica locala, din 36 de judete, se afla, joi, in greva generala, ei solicitand cresteri salariale de 10 la suta si acordarea tichetelor de masa, a declarat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (FNSA), Valer Suciu.

"Guvernul actual a castigat alegerile cu niste promisiuni electorale, iar toate revendicarile noastre erau cuprinse in aceste revendicari. Au trecut trei ani si nu au realizat nimic. Acum avem doar doua revendicari minime - acordarea tichetelor de masa si cresteri salariale de 10 la suta pentru salariatii din administratia publica locala. La greva generala de o zi declansata de FNSA in administratia publica locala participa peste 32.000 de persoane din 36 de judete", a spus Suciu.

La greva participa functionari de la primariile din 2.800 de comune si 30 de municipii, precum si din 20 de consilii judetene, nefiind adunate semnaturi de greva din judetele Dolj, Olt, Teleorman, si Calarasi.

In cazul in care revendicarile nu vor fi solutionate, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie va organiza in 27 mai un miting la Bucuresti, in Piata Victoriei, urmand sa stranga semnaturi pentru declansarea unei greve generale pe termen nedeterminat in luna octombrie.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

In timpul grevei generale din administratia locala, presedintele Klaus Iohannis a discutat, la Palatul Cotroceni, cu liderii Blocului National Sindical, Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", Confederatiei Sindicale Meridian, Confederatiei Nationale a Sindicatelor Libere din Romania - Fratia si Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania, scrie MEDIAFAX.

FNSA a declansat, in luna ianuarie, conflictul colectiv de munca, a instiintat Guvernul despre acest lucru, iar in luna februarie a organizat o greva de avertisment, care a presupus intreruperea programului de lucru timp de o jumatate de ora in primarii, consilii judetene si institutii subordonate acestora. Guvernul propune, intr-o noua lege a salarizarii, un salariu minim brut de 1.200 lei si unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele acuzand insa Executivul de incompetenta pentru faptul ca introduce eronat unele profesii in categoria meseriilor necalificate.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Cele cinci clase de salarizare ar urma sa includa de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat recent ca numarul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizarii urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului.

Citeste si:
Enigma din Sectorul 4: Bolarzi albi noi, înlocuiți după câteva...
Enigma din Sectorul 4:...

La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, astfel incat noile prevederi sa fie aplicate incepand cu anul viitor.

Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea salariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie.

Legea-cadru a salarizarii personalului platit din fonduri publice a fost aprobata in 2010, cu un esantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluarii acestui esantion a fost creata o noua ierarhie a posturilor, atat intre domeniile de activitate, cat si in cadrul aceluiasi domeniu.

Raportul dintre salariul minim si cel maxim in sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numarul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensatiile, primele si indemnizatiile au fost plafonate astfel incat salariul de baza sa constituie partea majoritara a castigului.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.