Proiectul de lege privind veniturile personalului medical trebuie aprobat cat mai repede, altfel exista riscul ca in cativa ani sa plece din tara specialistii, in conditiile in care in prezent deficitul este de aproximativ 35.000 de cadre medicale, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

"Riscam ca in cativa ani sa ne plece specialistii din sistem, si ma refer aici atat la medici cat si la asistenti medicali. Deficitul este de aproximativ 35.000 de cadre medico-sanitare, iar fara o lege care sa reglementeze veniturile acestora, riscam ca deficitul sa creasca si mai mult", a declarat, pentru MEDIAFAX, Nicolae Banicioiu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca proiectul de lege privind veniturile personalului medical este in Senat si spera sa fie aprobat cat mai repede, fiind sustinut de peste 100 de parlamentari.

"Vorbim de proiectul de lege privind veniturile personalului medical, care le va permite medicilor sa utilizeze infrastructura spitalelor publice in regim privat si care reprezinta una dintre prioritatile anului 2015, alaturi de actualizarea listei de medicamente sau finalizarea proiectului de reabiltiare a maternitatilor", a mai spus Banicioiu, potrivit MEDIAFAX.

Spitalele publice ar putea presta servicii medicale si in regim privat, in afara programului obisnuit, la cererea pacientului, potrivit proiectului de lege, semnat de 102 parlamentari. Initiatorii proiectului propun ca in spitalele publice sa se acorde servicii medicale in regim privat, la cererea pacientilor, numai in limita specialitatilor medico-chirurgicale pentru care spitalul este avizat, clasificat si acreditat.

Proiectul prevede ca pacientii pot alege in mod expres un medic curant, pentru un anumit act medical, in timpul programului normal de lucru, pentru care se va achita un onorariu prestabilit prin acordul partilor, in conditiile reglementate prin ordin al ministrului Sanatatii.

Serviciile si actele medicale efectuate la cererea pacientului in spitalele publice pot fi decontate si prin intermediul unei polite de asigurare complementare, incheiata de pacient cu un asigurator.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

Din veniturile obtinute de spitalul public, prin serviciile private, managerul poate acorda personalului medico-sanitar recompense care se cumuleaza cu veniturile salariale, devenind venit brut lunar, evidentiat contabil si supus impozitarii.

Prestarea serviciilor medicale la cererea pacientilor, in regim privat, este facturata si include urmatoarele cheltuieli: remuneratia personalului medical implicat direct in prestarea serviciului solicitat, amortizarea aparaturii si echipamentelor, cazarea, consultatii, investigatii si analize medicale, materiale sanitare, dispozitive medicale, medicamente, hrana, utilitatile, eliminarea si neutralizarea deseurilor, documentarea fizica si informatica, intocmirea si arhivarea documentelor.

Modalitatea de tarifare si tariful minimal al serviciilor ar urma sa fie stabilite prin ordin al ministrului Sanatatii.

Citeste si:
Peste 400 de specialiști din 13 țări vin pe 22 februarie la...
Peste 400 de specialiști din...

Medicii care presteaza aceste servicii s-ar putea organiza si functiona astfel: medic specialist sau medic primar ca persoana fizica independenta, cabinet medical individual, societate civila medicala sau alte forme legale de organizare a activitatii medicale.

Totodata, proiectul prevede si ca medicii din spitalele publice pot desfasura activitate profesionala in strainatate, cu acordul sefului de sectie si al managerului spitalului, pentru o perioada cumulata de maximum 60 de zile lucratoare pe an, timp in care le vor fi pastrate locurile de munca, cu conditia ca activitatea desfasurata sa fie corespunzatoare nivelului de pregatire si specialitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.