Pedeapsa avocatului Doru Bostina a fost redusa la jumatate, in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, pentru ca a denuntat fapte penale in cazul "Microsoft", se arata in motivarea deciziei de condamnare la trei ani de inchisoare.

In acelasi dosar a fost condamnat si omul de afaceri Gruia Stoica, la patru ani de inchisoare, pentru cumparare de influenta.

Conform documentului citat, Doru Bostina beneficiaza de dispozitiile articolului 19 raportat la articolul 2 litera a) punctul 1 din Legea 682/2002, potrivit carora "persoana care are calitatea de martor si care a comis o infractiune grava, iar in timpul urmaririi penale sau al judecattii, denunta sau faciliteaza tragerea la raspundere penala a unor persoane care au savarsit astfel de infractiuni, beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedpsei prevazute de lege".

In momentul in care au dispus condamnarea lui Gruia Stoica si a lui Doru Bostina, magistratii au tinut cont si de conduita procesuala a celor doi.

"Daca inculpatul Stoica Gruia pe tot parcursul procesului penal a adoptat o atitudine de nerecunoastere a faptei, in opinia sa, dialogul purtat cu inculpatul Bostina Doru Catalin a reprezentat doar 'o discutie informala', acesta din urma, pe parcursul procesului penal a manifestat o atitudine cooperanta, recunoscand partial comiterea infractiunii retinuta in sarcina sa", conform motivarii instantei. In plus, judecatorii Curtii de Apel Ploiesti au avut in vedere si pericolul public pe care il reprezinta omul de afaceri si avocatul.

"Se va tine seama de starea de pericol ce rezulta in urma evaluarii gravitatii faptelor, de fraudarea unei licitatii publice pe fondul unei creize economice prelungite, cu efecte sociale profunde, iar pe de alta parte, lipsa eficientei economice a unora dintre companiile de stat, printre care se numara si 'CFR Marfa', care prin metodele intrebuintate de inculpati, se urmarea prejudicierea acesteia", conform motivarii instantei.

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi pentru cumparare de influenta, in acelasi dosar avocatul Doru Bostina primind o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru trafic de influenta. Sentinta Curtii de Apel Ploiesti nu este definitiva, motiv pentru care aceasta a fost contestata la instanta suprema.

Judecatorii au decis sa scada din aceasta pedeapsa perioada in care Gruia Stoica a fost retinut pe o durata de 24 ore, in data de 29 ianuarie 2014, perioada in care acesta a fost arestat preventiv intre 30 ianuarie si 9 mai 2014, inclusiv, precum si perioada arestului la domiciliu, de la 10 mai 2014 pana in prezent, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Gruia Stoica a fost arestat preventiv in acest dosar de coruptie la sfarsitul lunii ianuarie a anului trecut, fiind acuzat de catre procurorii anticoruptie de cumparare de influenta, dupa ce i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la licitatia pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa si firma acestuia, GFR.

La jumatatea lunii februarie a aceluiasi an, procurorii i-au trimis in judecata pe Gruia Stoica in stare de arest preventiv si pe Doru Bostina cu interdictie de a parasi tara. Ulterior, in 9 mai, instanta a decis ca Gruia Stoica sa fie judecat in arest la domiciliu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in luna mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia SA (CEO) Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie ce avea ca scop incheierea acordului-cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Conform fisei de date a achizitiei, valoarea estimata a contractului era de 473.068.410 lei, fara TVA, din care 195.079.200 de lei pentru SE Turceni, 105.414.600 de lei pentru SE Craiova II si 172.574.610 lei pentru S.E. Isalnita. Durata contractuala era de 36 de luni, incepand cu 1 februarie 2014, iar criteriile de atribuire a contractului erau "cel mai mic pret" sau "oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic".

In 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante, catre SNTFM "CFR Marfa", SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti si alte trei societati comerciale. Termenul de depunere a ofertelor de catre societatile comerciale care doreau sa ia parte la procedura de licitatie era 29 ianuarie 2014.

Citeste si:
Avocatul Doru Bostina, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare
Avocatul Doru Bostina,...

"CFR Marfa si-a manifestat intentia de a participa la procedura de achizitie a serviciilor de transport feroviar de carbune pentru cele trei sucursale apartinand SC CEO SA si prin urmare a cerut sa i se elibereze documentatia de atribuire (fise de date, caiet de sarcini, model de contract subsecvent, model de acord cadru)", au precizat procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii au stabilit ca, la data de 22 ianuarie 2014, Gruia Stoica, "persoana ce controleaza SC GFR SA, membra a grupului Grampet", i-a promis avocatului Doru Bostina ca-i va da trei milioane de euro, pentru "a-si exercita influenta pe care a lasat sa se creada ca o are asupra directorului general al CFR Marfa (functionar public), pentru a-l determina sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i comunice pretul oferit de societatea pe care o conduce, la licitatia din 29 ianuarie 2014, asadar sa divulge date confidentiale".

Citeste si:
Bill Gates, despre criptomonede: „Bitcoin nu e de mine”
Bill Gates, despre...

"Acest demers avea ca scop adjudecarea, de catre Stoica Gruia, a contractului ce facea obiectul licitatiei, respectiv transport carbune de la nivelul SC CEO SA. In acest context, inculpatul Bostina Doru-Catalin i-a promis inculpatului Stoica Gruia ca va inlesni, in schimbul sumei de trei milioane euro, aflarea ofertei de pret si va folosi, pentru realizarea traficului de influenta, un intermediar care poate exercita influenta directa asupra functionarului public, directorul general al CFR Marfa", au precizat procurorii in rechizitoriu.

Din 23 ianuarie 2014 si pana in ziua licitatiei, respectiv 29 ianuarie, Doru Bostina l-a tinut la curent pe Gruia Stoica despre stadiul demersurilor sale de intermediere a traficarii influentei, in scopul adjudecarii contractului la licitatia avand ca obiect contractul de transport carbune, au mai aratat procurorii.

"Interventia autoritatilor judiciare in data de 29 ianuarie 2014 a pus capat demersurilor infractionale si a «stopat» o licitatie afectata de activitatea infractionala a celor doi inculpati, care nu mai putea fi derulata, deoarece era incompatibila conditiilor de concurenta reala, loiala si care ar fi putut determina prejudicierea unei unitati de stat cu suma de 473.068.410 lei, fara TVA", au mai scris procurorii in rechizitoriu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.