Social 5 Aprilie 2015 12:44
Peste 7.000 de persoane au luat parte, duminica dimineata, in centrul municipiului Miercurea Ciuc, la prima slujba de Pastele Catolic, oficiata in aer liber, si la traditionalul ritual al sfintirii bucatelor, care marcheaza incheierea Postului Mare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dupa ora 7.30, oameni din toate colturile orasului au venit cu cosurile incarcate cu bucate pascale traditionale pe platoul din fata Palatului Administrativ, in centrul resedintei judetului Harghita, in pofida frigului. "Noi asa am crescut, ca de fiecare data, de Paste, am adus mancarea de sarbatoare la sfintit, vrem ca acest obicei sa traiasca si de aceea am venit cu baietii mei. In cos am pus din fiecare cate putin, cateva oua rosii, drob si friptura de miel, sunca, ridichi, castraveti, rosii si ceapa verde, cozonac, paine, sare si vin”, a spus Csucs Maria, una dintre participantele la ritual.

Oamenii s-au aseazat apoi pe randuri, intr-o ordine desavarsita, lasand jos cosurile cu bucate, acoperite cu servete brodate, pastrate tot anul pentru acest prilej, si cu flori de primavara. Prima slujba din ziua Pastelui Catolic, cea de sfintirea bucatelor, se tine in aer liber, de la ora 8:00, iar la finalul acesteia preotii merg printre oamenii asezati pe randuri si sfintesc mancarea din care trebuie sa guste fiecare membru al familiei, la micul dejun.

Episcopul auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamás József, s-a adresat credinciosilor, impreuna cu un sobor de preoti catolici, de la altarul improvizat in fata Casei de Cultura a Sindicatelor. Dupa traditionalele urari de Paste, i-a indemnat pe credinciosi sa celebreze cu bucurie, pentru ca "sarbatoarea Pastelui este premergatoarea bucuriei vesnice, aici, pe pamant”. "Pentru noi este o bucurie foarte mare ca oamenii sunt credinciosi, ca vin la biserica, la slujbe, iar astazi in numar atat de mare la ceremonialul sfintirii bucatelor. Credinta traieste in poporul nostru. Va doresc toate cele bune de la Hristos, care a Inviat”, a mai spus episcopul romano-catolic Tamás József.

Slujba de sfintire a bucatelor, oficiata in limba maghiara, a durat aproximativ 40 de minute, iar la finalul acesteia au fost intonate de preoti si de credinciosi imnul Ungariei si cel al secuilor. Ceremonialul sfintirii bucatelor reprezinta sfarsitul postului Pastelui, care a durat 40 de zile. Sambata seara, mii de oameni au luat parte la slujba de Inviere in toatele bisericile din municipiul Miercurea Ciuc, au inconjurat lacasurile de cult, cu lumanari aprinse in maini, pe care le-au dus apoi acasa. Potrivit traditiei, oamenii au dus Lumina acasa, de la ea urmand sa se aprinda lumanarile care vor sta timp de trei zile pe masa, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ritual stupefiant de magie neagră în Rusia. Femeie găsită moartă și...
Ritual stupefiant de magie...

In satele din Haghita, oamenii au petrecut noaptea de Inviere la biserici, iar duminica dimineata preotii au sfintit bucatele. In judetul Harghita, 85 la suta din populatie este de rit catolic, reformat si unitarian si sarbatorese duminica Pastele. In Romania, aproximativ un milion de catolici sarbatoresc duminica Pastele, cele mai mari comunitati fiind in Transilvania. O importanta comunitate de catolici de etnie poloneza si germana se gaseste, de asemenea, in Bucovina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.