Social 4 Aprilie 2015 13:17
Aproximativ un milion de catolici din Romania sarbatoresc duminica Pastele, iar sambata noapte vor participa la celebrarea solemna a Vigiliei Pascale, care exprima trecerea de la moarte si pacat la viata noua in Isus Cristos Inviat.

In Sambata Sfanta, Biserica mediteaza in tacere si rugaciune patimirea si moartea lui Cristos, iar in cursul zilei nu are loc nicio actiune liturgica. In schimb, noaptea are loc celebrarea solemna a Vigiliei Pascale, prin care se exprima trecerea de la moarte si pacat la viata noua in Isus Cristos Inviat. La Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti, celebrarea Vigiliei Pascale va incepe la ora 23.00, fiind prezidata de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu.

Ritualul va incepe in fata bisericii catedrale, prin binecuvantarea focului si aprinderea Lumanarii Pascale - simbol al lui Cristos Inviat - de la care vor fi aprinse apoi lumanarile credinciosilor, iar apoi credinciosii vor asculta vestirea solemna a Invierii. Cu putin timp inainte de miezul noptii, clopotele vor bate din nou, dupa o tacere de trei zile. Tot atunci, pentru prima data dupa 40 de zile de post, se va intona cantarea "Aleluia". La Sfarsitul Sfintei Liturghii, in jurul orei 01.00, toti credinciosii, preotii si IPS Ioan Robu, cu lumanarile aprinse, vor intona solemn "Cristos a inviat!", mergand in procesiune in jurul Catedralei Sfantul Iosif.

Sfanta Liturghie solemna a Invierii Domnului va avea loc duminica dimineata la Catedrala Sfantul Iosif din Bucuresti, dar si la toate bisericile catolice din Romania. In Romania sunt aproximativ un milion de catolici, cele mai mari comunitati fiind in Transilvania. Si in Bucovina este o importanta comunitate de catolici de etnie poloneza si germana.

Presedintele Asociatiei Polonezilor Suceava, Stanislava Iachimovschi, spune ca Invierea Domnului, una din cele mai importante sarbatori ale crestinatatii, este o sarbatoare a bucuriei si a intelegerii, iar pentru comunitatile polonezilor din Bucovina Pastele este o sarbatoare cu traditii indelungate, mostenite de la inaintasi si transmise din generatie in generatie. "Pastele este precedat de Duminica Floriilor, care celebreaza intrarea lui Isus in Ierusalim, zi in care se sfintesc ramurile pascale, apoi de Saptamana Mare, cu Triduumul Pascal, perioada a concilierii, a recunoasterii pacatelor, a postului", a spus Iachimovschi.

Citeste si:
Paștele, celebrat în aceeași zi. Scrisoarea către Sfântul Sinod...
Paștele, celebrat în aceeași...

Ea a aratat ca in Sambata Mare credinciosii merg seara la biserica cu ramuri de salcie si cu cosuri din nuiele in care pun bucate pentru a fi binecuvantate de preot, aratand ca din cos nu lipsesc sarea si hreanul, elemente-simbol ce amintesc de chinurile lui Isus Cristos. Iachimovschi a spus ca la slujba de Inviere, celebrata la miezul noptii, se sfintesc apa si focul, iar preotul aprinde lumanarea pascala de la care credinciosii iau lumina si se intorc cu lumanarile aprinse acasa. Dupa slujba de Inviere, credinciosii merg acasa si mananca din bucatele sfintite, iar masa incepe cu o rugaciune rostita de cel mai varstnic membru al familiei, care imparte si oul sfintit celor prezenti.

In prima zi a Pastelui, credinciosii merg la Sfanta Liturghie, apoi petrec restul zilei in familie. La randul sau, Josef-Otto Exner, membru al Forumului Democrat al Germanilor din Suceava, spune ca in zilele premergatoare acestei sarbatori gospodinele prepara mancarurile traditionale, iar in Sambata Mare pregatesc cosul cu bucatele pascale pentru a fi sfintite la biserica. La masa festiva de Paste sunt servite oua rosii, pasca, babe- copturi din aluat dospit si stafide, jambon, drob de miel si friptura din carne de miel cu sos de hrean. La Vatican, Papa Francisc va celebra la ora 10.15 (ora Romei) Sfanta Liturghie solemna a Invierii Domnului in Piata Sfantul Petru. Dupa celebrare, Suveranul Pontif, de la balconul central al Bazilicii Vaticane, va rosti Mesajul de Paste si va imparti binecuvantarea Urbi et Orbi (catre cetate si lume).

Citeste si:
VIDEO Iohannis, mesaj de Paște pentru catolici: „Cele mai...
VIDEO Iohannis, mesaj de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.