Social 24 Martie 2015 17:28
Proiectul de lege privind interzicerea fumatului in institutiile publice, adoptat de Senat, nu stopeaza complet fumatul in spatiile inchise, fiind necesar ca interdictia sa fie extinsa si la baruri, cluburi, restaurante si spatii de joaca, sustine deputatul Aurelia Cristea.

Deputatul Aurelia Cristea precizeaza ca initiativa legislativa, care apartine deputatului PSD Tamara Ciofu, prevede interzicerea completa a fumatului in spatiile autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, ale institutiilor si unitatilor de invatamant, precum si in unitatile sanitare, de stat si private.

"Este foarte important ca Senatul Romaniei a facut acest prim pas in interzicerea completa a fumatului in institutiile publice. Consider insa ca interzicerea completa a fumatului trebuie extinsa si la baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante si in alte unitati de alimentatie publica, nu doar in institutiile publice, modificare sustinuta de societatea civila prin numeroase petitii, dezbaterea si consultarea publica organizata la Cluj intarind acest demers. Nu putem avea «jumatati de masura» cand vine vorba de sanatatea copiilor nostri", sustine Aurelia Cristea.

Ea propune ca prin proiectul legislativ pentru modificarea si completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun sa se interzica complet fumatul si in spatiile de joaca pentru copii, in spatiile inchise de la locul de munca si in mijloacele de transport in comun.

Deputatul a mai inclus in propunerea legislativa "interzicerea comercializarii cu amanuntul a produselor din tutun in spitale si in unitati de invatamant si la o distanta mai mica de 250 metri fata de orice punct de acces in spitale si unitati de invatamant", precum si infiintarea unei "linii telefonice de sesizare, creata de ANPC, in care se pot sesiza contraventiile determinate de incalcarea legii".

Aurelia Cristea arata ca modificarea Legii 349/2002 trebuie sustinuta sub forma sa integrala, avand in vedere ca "este in interesul intregii societati ca tanara generatie sa creasca intr-un mediu mai sanatos, iar Romania sa se alinieze standardelor europene in privinta prevenirii si combaterii efectelor consumului produselor din tutun si a fumatului pasiv".

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

Propunerea legislativa pentru modificarea Legii privind prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost votata, in 18 martie, de senatori cu 86 de voturi "pentru", 30 de "impotriva" si opt abtineri. In 18 februarie, cand s-a discutat prima data proiectul in plen, la propunerea lui Dumitru Pelican, liderul grupului senatorilor liberal-conservatori, actul normativ a fost retrimis la Comisia pentru sanatate pentru a fi modificat, in sensul reglementarii posibilitatii ca in institutiile publice sa poata fi amenajate spatii speciale pentru fumat, scrie MEDIAFAX.

"Daca stai zece ore in aceasta institutie, sunt zile cand am stat si 12, sunt zile in care am stat foarte putin, unde sa fumez? Chiar nu pot sa am un loc amenajat intr-o institutie publica, unui mic, sa fumez o tigara, pentru ca (…), atunci cand devii dependent de tutun, e tot un fel de drog. Nu poti sa omori un om cu aceasta lege. Lasa-i un locsor, acolo, de fumat!", argumenta Dumitru Pelican, care este fumator.

Citeste si:
Cercetatorii germani: Pandemia de coronavirus ar putea dura doi ani
Cercetatorii germani:...

De altfel, legea a determinat, atunci, discutii contradictorii in plenul Senat. Retrimisa la Comisia de sanatate, senatorii au decis, pe 10 martie, sa pastreze proiectul fara amendamente, in sensul interzicerii totale a fumatului in spatiile publice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.