Social 18 Martie 2015 09:06
Se stie ca rolul esential in relatiile interumane este jucat de comunicare. Nici o alta fiinta nu comunica atat de complex atat prin limbaj verbal cat si non-verbal, intonatie, postura a corpului precum omul.

Desi se vehiculeaza des termenul de “comunicare asertiva” si se considera ca aceasta este cheia bunelor relatii din familie, multi parinti nu stiu exact la ce se refera aceasta sintagma.

Ce este comunicarea asertiva si cum te poate ajuta sa ai relatii mai bune?

Sa vedem ce presupune acest tip de comunicare si de ce este de preferat altora precum comunicarea pasiva sau comunicarea agresiva.
Comunicarea asertiva pleaca intai de pe pozitii de egalitate: cel care comunica asertiv nu se considera nici superior, nici inferior partenerului de discutii.

Cel care comunica asertiv isi sustine punctul de vedere cu incredere in sine dar respectand in acelasi timp punctele de vedere ale celuilalt.
El poate oricand sa-si argumenteze convingerile dar nu va arata dispret si ostilitate fata de convingeri opuse, nu isi va impune cu forta opinia.
Din pacate multi parinti nu reusesc sa comunice asertiv cu copiii deoarece pornesc de la premisa ca “parintele stie mai bine”, “eu te-am facut pe tine, nu tu pe mine”, “copilul e dator sa-si asculte parintii” si multe altele care arata ori o mentalitate depasita si paguboasa ori o anumite insecuritate a parintelui care crede ca e necesar “sa se impuna”, “sa nu scape haturile din mana” si crede ca nu poate fi eficient fara comunicare agresiva.

Din nefericire copilul cu care parintele comunica in mod agresiv va prelua la randul sau acest tip de comunicare si va deveni problematic sau, dimpotriva, se va obisnui cu o comunicare pasiva. Dar sa vedem care sunt trasaturile acestor tipuri de comunicare care ar trebui evitate, pentru a le putea recunoaste la noi sau la copilul nostru.

Comunicarea agresiva:

  • Presupune o atitudine auto-suficienta, atotstiutoare, un aer de superioritate;
  • Se bazeaza pe intimidare, umilire, sarcasm sau chiar amenintare;
  • Nu tine cont de parerile si nevoile celuilalt;
Comunicarea pasiva

Aceasta comunicare este manifestata in principal de copii, ca raspuns la comunicarea agresiva a parintilor si are drept indicii:

  • Incapacitatea de a spune “nu”, de a refuza, chiar daca si-ar dori acest lucru;
  • Tendinta de a considera ca opiniile, gandurile, sentimentele tale nu sunt la fel de importante ca ale altora;
  • Timiditate, teama de a-si sustine punctul de vedere;
  • Tendinta de a “merge cu grupul”, de a accepta deciziile altora in loc de a lua o hotarare proprie.
Avantajele comunicarii asertive

Este foarte important ca noi parintii sa comunicam asertiv si intre noi si cu copiii nostri si sa le oferim exemplu deoarece este in beneficiul lor. Un copil obisnuit sa comunice asertiv va avea doar avantaje si anume:
  • Va castiga respectul partenerilor de discutie;
  • Va capata incredere in sine, isi va construi o stima de sine puternica;
  • Va fi capabil sa isi recunoasca propriile sentimente si pe ale celorlalti, va fi empatic;
  • Isi va exersa abilitati precum capacitatea de a lua decizii si de a le pune in practica;
  • Va dezvolta relatii de durata si bazate pe respect reciproc, pe onestitate;
  • Va avea mai mult succes la locul de munca;
  • Va sti sa spuna “nu”, lucru foarte important si care ne protejeaza mult sanatatea mentala, oamenii incapabili sa refuze ajungand sa fie coplesiti de sarcini si de stres.

Citeste mai multe in CLUBUL BEBELUSILOR.
Citeste si:
Cum se înțelege Loredana Groza cu fiica ei. Elena este fix opusul...
Cum se înțelege Loredana...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.