Social 12 Martie 2015 17:54
Un barometru IRES vizand increderea in Justitie releva ca DNA beneficiaza de multa sau foarte multa incredere in randul a 63% dintre intervievati, DIICOT- peste 50%, ICCJ - 48%, iar 57% spun ca sunt interesati de transmisiunile televiziunilor pe tema arestarilor si condamnarilor din ultima perioada.

In studiul "Barometrul increderii in institutii", realizat de IRES in perioada 9-10 martie, 49% dintre persoanele intervievate spun ca, in acest moment, lucrurile in Romania merg intr-o directie buna, in timp ce 40% considera ca acestea merg intr-o directie gresita.

Majoritatea persoanelor intervievate, 77%, au o parere foarte buna sau buna despre faptul ca, in ultimele luni, multi oameni politici sunt acuzati de coruptie, sunt condamnati sau arestati preventiv. Despre acest lucru tind sa aiba o parere buna in proportie mai ridicata barbatii si respondentii cu studii superioare, scrie MEDIAFAX.

In acelasi timp, cumulativ, o proportie covarsitoare a respondentilor, 95%, este de parere ca in Romania coruptia este foarte raspandita (70%) sau destul de raspandita (25%). Doar 3% dintre acestia cred ca este putin raspandita, iar 1% spun ca nu este raspandita deloc. Aproape jumatate dintre intervievati considera ca este mai raspandita coruptia in administratia centrala decat in cea locala, in timp ce 16% cred ca este invers, iar 31% considera ca, de fapt, coruptia este raspandita in egala masura atat la nivelul administratiei locale, cat si la nivelul celei centrale.

Respondentii cu studii medii tind sa vada in proportie mai ridicata coruptie la nivel central, cei fara studii la nivel local, iar cei cu studii superioare cred in proportie mai ridicata ca este raspandita atat la nivel central, cat si la nivel local. Respondentii din Transilvania si Banat considera ca este mai raspandita in administratia centrala, iar cei din Moldova o vad in proportie usor mai ridicata la ambele niveluri.

O proportie semnificativa a persoanelor intervievate, 57%, considera ca exista politicieni care sprijina lupta impotriva coruptiei in mod sincer. Respondentii care au absolvit cel mult clase gimnaziale tind sa raspunda afirmativ la aceasta intrebare in proportie mai ridicata.

Referitor la reflectarea mediatica a fenomenului, 57% dintre participantii la studiu se declara interesati sau foarte interesati de transmisiunile televiziunilor pe tema arestarilor si condamnarilor din ultima perioada.

Citeste si:
Frații Tate, trimiși în judecată de DIICOT. Sunt acuzați de viol,...
Frații Tate, trimiși în...

Respondentii din Transilvania si Banat se declara interesati de aceste transmisiuni in proportie mai ridicata, iar cei din Moldova in proportie mai redusa. Cu toate acestea, majoritatea respondentilor crediteaza transmisiunile televizate cu incredere in ceea ce priveste contributia lor la diminuarea fenomenului coruptiei, 36% spunand ca sunt siguri ca acestea pot contribui la acest lucru, iar 41% considerand ca probabil acest lucru se intampla. Cu cat respondentii sunt mai educati, cu atat convingerea ca transmisiunile televizate pot contribui la diminuarea coruptiei se regaseste mai rar in randul acestora, conform IRES.

Studiul releva, totodata, ca DNA beneficiaza de cea mai ridicata incredere din partea publicului.

De altfel, conform comunicatului IRES in care sunt prezentate rezultatele barometrului, toate institutiile care activeaza in sistemul juridic din Romania beneficiaza de nivele de incredere superioare majoritatii institutiilor din Romania.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

In justitia din Romania, in general, au incredere multa sau foarte multa 41% dintre respondenti, in timp ce 56% spun ca au mai degraba putina sau foarte putina incredere. Barbatii declara ca au multa sau foarte multa incredere in justitie in proportie semnificativ mai ridicata decat femeile, la fel persoanele cu studii superioare.

Directia Nationala Anticoruptie beneficiaza de multa sau foarte multa incredere in randul a 63% dintre intervievati. Ca si pana acum, aceste opinii se regasesc in proportie mai ridicata in randul barbatilor, precum si in randul persoanelor cu studii medii sau superioare.

In DIICOT, de asemenea, au multa sau foarte multa incredere peste 50% dintre respondenti, proportia crescand la 61% in randul barbatilor. Inalta Curte de Casatie si Justitie beneficiaza de multa sau foarte multa incredere din partea a 48% dintre participantii la acest studiu, cu precadere din partea barbatilor si a persoanelor cu studii superioare.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

In tribunale au incredere multa sau foarte multa 37% dintre intervievati, in timp ce 57% au mai degraba putina sau foarte putina incredere in aceste institutii. Barbatii declara ca au multa sau foarte multa incredere in aceste institutii in proportie mai ridicata decat femeile. Increderea in judecatorii se prezinta foarte similar cu cea in tribunale - 37% au foarte multa sau multa incredere, iar 58% putina sau foarte putina.

In Ministerul Justitiei, de asemenea, au incredere multa sau foarte multa 38% dintre intervievati, in timp ce 57% dintre ei spun ca au mai degraba putina sau foarte putina incredere in acest minister. Si in acest caz, barbatii tind sa aiba multa sau foarte multa incredere in aceasta institutie in proportie mai ridicata decat femeile.

In CSM spun ca au multa sau foarte multa incredere 42% dintre intervievati. Aceasta opinie este mai des intalnita in randul barbatilor, devenind mai raspandita, de asemenea, odata cu cresterea nivelului de educatie. In curtile de apel au incredere tot 42% dintre participantii la studiu, barbatii in proportie usor mai ridicata, la fel persoanele cu studii superioare si cele care locuiesc in Transilvania sau Banat.

Citeste si:
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de...
Ministerul Justiției a lansat...

IRES mentioneaza, totodata, in comunicat, ca in privinta Codrutei Kovesi studiul releva o incredere fara precedent pentru cineva din sistemul juridic din Romania.

In Codruta Kövesi, procurorul sef al DNA, au multa sau foarte multa incredere 43% dintre persoanele intervievate, in timp ce 45% spun ca au putina sau foarte putina incredere in aceasta, iar 9% declara ca nu o cunosc. Barbatii, in schimb, au incredere in Codruta Kövesi in proportie de 52%, iar persoanele cu studii superioare in proportie de 49%.

In Monica Macovei declara ca au incredere multa sau foarte multa 23% dintre intervievati, proportia acestora crescand atunci cand este vorba doar de persoanele cu studii superioare la 34%.

In Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei, au multa sau foarte multa incredere trei din zece respondenti. Barbatii tind sa aiba incredere in aceasta personalitate in proportie mai ridicata, la fel persoanele care au studii medii sau superioare, comparativ cu cele care au absolvit un nivel de educatie inferior. Respondentii din Moldova, de asemenea, tind sa aiba incredere in Tiberiu Nitu in proportie usor mai redusa.

De asemenea, 16% dintre persoanele intervievate spun ca au avut de a face cu sistemul de justitie in ultimii cinci ani. Cu cat sunt mai educati, cu atat proportia respondentilor care raspund afirmativ la aceasta intrebare creste. De asemenea, respondentii din regiunea de Sud a tarii tind sa faca acest lucru in proportie usor mai ridicata decat cei din Moldova sau din Transilvania si Banat.

Jumatate dintre persoanele care spun ca au avut de-a face cu justitia in ultimii cinci ani spun ca au facut acest lucru in calitate de reclamant sau de pagubit, in timp ce un sfert au fost acuzati sau inculpati, iar o zecime martori. Aproximativ jumatate dintre acestea, de asemenea, apreciaza ca au fost tratate bine sau foarte bine atunci cand au avut de a face cu sistemul de justitie - 52% -, in timp ce 47% apreciaza ca au fost tratate mai degraba prost sau foarte prost. Proportii similare ale respondentilor apreciaza, astfel, ca s-ar fi facut dreptate sau nu in cazul lor: 51% spun ca s-a facut dreptate, iar 44% ca nu s-a facut dreptate. In acelasi timp, 5% dintre acestia nu stiu ce raspuns sa dea la aceasta intrebare.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.118 persoane de 18 ani si peste, eroarea maxima tolerata fiind de ± 3%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.